Мед Атлант

5 причин для бізнесу вести ТіkТоk

 

Тетяна Соболик

Поки одні заперечують, інші — впроваджують. Так було завжди, і так сьогодні є із соцмережами. Особливо з новими. ТіkTоk створенo у 2016 році, це не нова соцмережа, проте для багатьох вона досі асоціюється з тупими чи смішними роликами, а не з бізнесом. Щоб розвіяти міфи та показати інший бік TіkTоk, «Місто» поговорило з власницею івано-франківської TіkTоk-агенції Ольгою Левицькою про те, чому ця соцмережа може бути цікавою для бізнесу.

 

  1. ТіkTоk збільшує лояльність та довіру

Проаналізуйте, яким раніше було ваше ставлення до великих брендів на кшталт Bolt, Jysk або «Укрзолото». Ймовірно, нейтральним. Бренд та й бренд. Ціни хороші, вибір нормальний. Але що відбувається, коли ви знайомитеся з їхнім TіkTоk? Ви бачите їх з іншого боку. 

Bolt знімає відео з котами-драйверами, адже люди люблять котів. Так би мовити тіктокери компанії мінімально використовують атрибутику Bolt та роблять усе, щоб відео стало вірусним. І їм це вдається. «Укрзолото» теж могло б розказувати, які вони милі й прекрасні, але вони розуміють, що в TіkTоk мало аудиторії, якій цікаві карати, тому не заганяють себе в рамки, а комунікують у стилі людей, які там сидять. І за рахунок цього отримують лояльну аудиторію, яка, можливо, ніколи б не зайшла в олдскульне «Укрзолото».

Ще зупинюся на Jysk, які роблять довгий сторітелінг, а також використовують теорію комедії. Вони розважають людей, і люди кайфують від їхньої сторінки.

Якщо вам здається, що, можливо, це для молодої аудиторії віком до 22 років, а вашим потенційним покупцям 28 років, то згадайте про такі речі, як «сарафанне радіо», і про те, що ваша цільова аудиторія має властивість рости. А бізнес — це про довгострокові перспективи. 

  1. У ТіkТоk платоспроможна аудиторія 

Моїм першим проєктом був оптовий бізнес, де товар має середній чек 700 доларів — це пакінг з 20 пар кросівок. Цей бізнес збільшив свій обсяг у чотири рази виключно через просування в TіkTоk, тому що через два тижні публікацій ми зрозуміли: потреби в таргеті з такою кількістю запитів у нас немає. Кожне відео, яке набирало по 100 000 переглядів, приносило нам від 20 до 40 заявок. Це дозволяло продавати на 14 000-28 000 доларів відповідно. Зрештою, можна просто переглянути акаунти з елітною та неелітною нерухомістю, автомобілями, дорогими брендами і проаналізувати актив на цих сторінках. Чітко видно, що людям цікаві пропозиції та вони залишають там гроші. 

  1. Тут представлено всі сегменти вашої цільової аудиторії 

Навіть тепер, у 2024 році, досі в людей є багато упереджень, що в ТіkТоk якась «дивна аудиторія», а кожен власник бізнесу перед початком співпраці неодмінно мусить запитати: «А в TіkТоk є моя цільова аудиторія чи там просто якісь люди?». Але вивчимо глибше це питання. У TіkTоk щоденно сидить понад 12 мільйонів українців. Для порівняння: у    Facebook  щодня буває 16 мільйонів, а в Instagram — 14 мільйонів. 

Проте важливо пам’ятати, скільки років інші соціальні мережі на ринку. ТіkTоk серед них — відносний новачок, він почав набирати популярність тільки у 2020-2021 роках, тому за два-три роки має великі шанси перегнати Instagram та Facebook. Якщо оперувати даними перепису населення у 2020 році, за якими на території України проживає 37 мільйонів людей, то сміливо можна заявити, що в TіkTоk вже сидить третина українців. Тому заходити в цю соціальну мережу потрібно негайно, якщо ви цього ще не зробили. 

Впевнена, що всі сегменти аудиторії там представлені. Я співпрацювала з понад 30 нішами, постійно аналізую контент у мережі (щоб сміливо відповідати на такі питання). У TіkTоk обговорюють все — від таро до перфораторів, і так, їх купують там.

 

  1. Великий продаж з одного відео

Буває, в оптових постачальників товарів з Китаю ми отримуємо понад 100 заявок на співпрацю суто завдяки одному успішному відео. Для порівняння: в Instagram-магазині одягу ми отримали більше 700 підписників на Instagram та 50 заявок. Але йдеться не лише про фізичний продукт. Через Instagram добре продається усе, що можна продавати. Зокрема, моя клієнтка, експертка у певній галузі, отримала заявок на консультації на суму 1500 доларів. Я бачу багато прикладів, які надихають, коли невідомі фірми з продажу косметики стали великими гравцями на ринку України та виросли до офлайн-мереж тільки завдяки TіkTоk. Будьмо відвертими: це два роки важкої праці. Але все ж таки є результат.

  1. Набагато простіший та дешевший від Instagram 

Які труднощі у вас виникають при самостійному веденні Instagram? Спробую вгадати: потрібно одночасно думати про контент у сторіс, фотопостах та рілс, а кожен із цих типів контенту вимагає окремих зусиль. А для просування в TіkTоk вам потрібен лише відеоконтент. Один тип контенту, не три, не п’ять, не десять. Для росту акаунту потрібне одне відео на день. Так, високоякісне. Але все ж одне високоякісне відео для мене зробити простіше, ніж п’ять сторіс, фото, текстовий пост та ще й рілс. До того ж, ТіkТоk ще й дешевший. Що вам потрібно, аби просувати комерцію? Візьмемо, наприклад, одяг: фотограф для фототоварів, студія (бо товар має бути красивим), професійні моделі, відеозйомка. Не враховуючи таргету, ви витратите на це 20 тисяч гривень. У TіkTоk собівартість відео в кілька разів нижча. Вам не потрібна професійна камера чи професійні моделі. ТіKTоk любить простих людей у побутових обставинах. А ще ви жодної копійки не витрачаєте на таргет. 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...