Мед Атлант

“Маємо бути самодостатніми та цікавими для регіону”: новий ректор ІФНМУ розповів про пріоритетні завдання на посаді

Новообраний ректор Івано-Франківського національного медичного університету Роман Яцишин провів свою першу пресконференцію на новій посаді. 

Під час неї він представив свою команду та розповів про пріоритетні завдання на наступні 5 років.

“Для нас університет – це не будівля та стіни, для мене університет – це колектив, де є ті, хто навчає, і ті, хто навчається. Тому головна ідея полягає в тому, щоб кожен член нашої університетської родини гордився, що є представником університету. Для цього потрібно, щоб ІФНМУ мав міцний академічний фундамент, інноваційну інфраструктуру, удосконалені освітні програми, висококваліфікований колектив, якісну практичну підготовку та можливості для проведення сучасних наукових досліджень. Університет має стати місцем, де студенти розкривають свій потенціал і готуються до майбутнього у світлі сучасної освіти та змін у суспільстві”, – каже Роман Яцишин.

Також він назвав основні стратегічні цілі:

  • Безпека.  Пріоритетом є безпека здобувачів освіти, викладачів і персоналу Університету. Це буде реалізовано через  регулярні тренування щодо дій під час обстрілу чи бомбардувань, модернізацію сховищ та інші заходи для гарантованого безпечного освітнього середовища.
  • Підтримка військового та цивільного медичного персоналу. Університет буде проводити підготовку, консультації та практичну допомогу військовому та цивільному медичному персоналу, які працюють в умовах війни. Це може включати навчання військових лікарів та медсестер або надання медичного обладнання та ліків.
  • Реабілітація поранених. Університет буде надавати всебічну реабілітаційну допомогу військовослужбовцям Збройних Сил України, які отримали поранення в ході військових дій.
  • Збереження навчання. Забезпечення можливостей для здобувачів освіти продовжувати навчання в умовах війни шляхом використання технологій   дистанційного  навчання. Університет має бути готовим до викликів часу: адаптація навчальних програм, змін у розкладах, перерозподілу ресурсів.
  • Розвиток телемедицини. Використання технологій телемедицини може допомогти Університету надавати консультації та медичну допомогу віддалено. Це особливо важливо в разі відсутності можливості доступу до лікувальних закладів на територіях, що постраждали від ворожої агресії.
  • Гуманітарна допомога. Буде створений спеціальний університетський фонд, який накопичуватиме кошти для реалізації спеціальних медичних проєктів для Збройних Сил України. Університет буде брати участь у гуманітарних програмах надання допомоги пораненим та внутрішньо переміщеним особам. Буду підтримувати ініціативу колег і студентів щодо виготовлення ліків для військових  на базі фармакологічного факультету та зобов’язуюсь знайти кошти для розвитку цієї справи.
  • Дослідження в галузі військової медицини. Університет повинен активно займатися науковими дослідженнями в цій галузі, щоб розвивати нові методи лікування та технології для медичного обслуговування в умовах конфлікту.
  • Підтримка ментального здоровя. В умовах війни Університет буде піклуватися про ментальне здоров’я студентів, викладачів і персоналу.

Щодо освітньої діяльності, планується створити факультету наук про здоров’я, розвивати співпраці з медичними закладами Івано-Франківщини, цифровізувати освітній процес, ліцензувати такі програми як «Ерготерапія», «Менеджмент в охороні здоров’я», «Медична психологія», «Громадське здоров’я» тощо.

Не менш важливим є співпраця з закордонними університетами-партнерами, де студенти і викладачі ІФНМУ зможуть отримати не лише навчання, але й практичні навички.

“Великим викликом для нас стало те, що багато молоді виїхало за кордон, і ми розуміємо, що багато хто там і залишиться. Саме тому ми маємо дбати про молоде покоління тут. Маємо зробити так, аби наші студенти показували приклад для тих студентів, які живуть у мирних країнах, наскільки ефективно можна навчатися в таких важких умовах. Хочемо справитися з цим викликом завдяки нашим професійним викладачам, які мають багаторічний досвід”, – додає Яцишин.

На питання про можливе об’єднання університетів Івано-Франківська новий ректор ІФНМУ відповів, що Міністерство охорони здоров’я зацікавлене в тому, аби виш був самодостатнім.

“В нас дуже багато амбітних планів, нас знають в Європі і за кордоном. Якщо ми будемо сильними, будемо мати сильних випускників, міжнародних партнерів, будемо самодостатніми та цікавими для регіону то питання про об’єднання стояти не буде. Міністерство охорони здоров’я не підписало б зі мною контракт, якби бачило нас об’єднаними з іншими вишами”, – резюмував Яцишин.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...