Мед Атлант

5 порад, як вивчити мову, від Анни Величко

Тетяна СОБОЛИК

Іванофранківка Анна Величко викладає англійську все своє життя. У 20 років стала вчителем приватних курсів, а в 21 вже заснувала свою школу з вивчення англійської мови для діток «Капітошка». Згодом вона розширила свою діяльність і відкрила школу для дорослих, яка у зв’язку з епідемією COVID-19 перейшла на роботу у форматі онлайн. Школа велика, включає програму вивчення мови на різних рівнях, налічує понад 3000 українських студентів, які приєднуються до занять з різних куточків світу.

На цьому Анна не зупинилася. Нещодавно у Львові вона відкрила ще одну офлайн-школу для підлітків та дорослих.

Анна Величко склала багато міжнародних іспитів, підтвердила володіння мовою на рівні С1 на Кембриджському іспиті, пройшла курс з методики викладання англійської мови дорослим CELTA і отримала сертифікат міжнародного зразка, завдяки чому має право викладати англійську в більшості країн світу. Певний час навчалася у США – вдосконалювала знання мови і методику її викладання. Наразі продовжує вчитися, щоб отримати рівень С2, відтак щодня сидить за книжками.

Вчитися, вважає Анна, потрібно усе життя. З читачами «Міста» вона поділилася п’ятьма порадами, як вивчити мову.

  1. Знайти людину, з якою буде емоційно комфортно. Вивчення англійської – це забіг на довгу дистанцію. Ми не розраховуємо вчитися лише два місяці, це довгий процес, і тому нам потрібно обрати людину, близьку по духу, зручний формат і темп. Кожен має сам вирішити, чи вчитися щодня, чи, наприклад, двічі на тиждень. Головне – заходити на довгу дистанцію із задоволенням.
  2. Систематичність і дисципліна. Часто люди розслабляються на шляху і починають пропускати заняття. Чи то лінь проявляє себе, чи то сподівання вивчити мову швидко не виправдалися. Але це, як спорт: якщо хочете наростити м’язи, то треба тренуватися. Іншого способу немає.
  3. Створити англомовну атмосферу навколо: фільми, серіали, музика і спілкування. Дивитися англомовні фільми та серіали з англійськими субтитрами. Викладач може підібрати фільми для будь-якого рівня. Важливо не дивитися занадто складні фільми, якщо у вас низький рівень володіння мовою, щоб не відбити у себе бажання її вивчати.

Щодо музики, старайтеся почути елементарні конструкції у піснях, вслуховуйтеся у вимову.

Слухайте подкасти. Радіо – це незле, але слухати подкасти на своєму рівні – ще більш ефективно. І якщо є можливість спілкуватися з іноземцями – це чудово.

  1. Якщо є змога, то варто подорожувати і не боятися робити помилки. Це неймовірний досвід, адже європейці чудово говорять англійською. Коли ти подорожуєш, то у тебе немає вибору, ти мусиш спілкуватися англійською. 
  2. Хвалити себе за свої найменші досягнення. На перших рівнях люди часто знецінюють себе, не помічають маленьких кроків. Краще робити аналіз після кожного завдання, дивитися, що ви вже вивчили і що вже вмієте. Слід казати собі «дякую», а якщо є час, то вести щоденник – це буде додавати мотивації.

Крім того, Анна Величко розповіла, що не варто перейматися і спеціально опановувати британську чи американську вимову, якщо вам потрібна англійська для мандрів чи саморозвитку. Таке завдання перед собою можуть ставити лише ті, хто планує виїжджати за кордон і знає конкретно, куди.

Інші ж мають розуміти, що здебільшого вони будуть спілкуватися англійською з людьми, у яких англійська – друга мова. Відтак не важливо, чи у них британська вимова, чи американська. Важливо лише те, що вони розмовляють.

Також викладачка не погоджується з твердженням, що мову слід вивчати тільки з носієм. Зазначає, вивчення мови з носієм ефективне на високих рівнях і дієве у розмовних клубах, проте на початкових рівнях краще вивчати її з нашими вчителями. 

«Носії мови погано працюють з методологією і не несуть інформації на початкових рівнях, – ділиться Анна. – А це нормально, коли викладач іноді переходить на рідну мову студента, щоб пояснити тему. А коли ви працюєте з носієм мови, то він не зможе вам доступно пояснити деякі речі і граматика може просідати. Словом, з носіями мови добре вчитися лише у тому випадку, якщо маєш високий рівень. Я іноді теж беру у них уроки».

Анна додає, що відвідала безліч семінарів, вебінарів і курсів, відтак переконана, що українські вчителі дуже круті. Адже ми – розумна нація, яка багато працює над собою у кожній сфері.

«На жаль, у нас є комплекс меншовартості, і багато хто вважає, що українські вчителі гірші за носіїв мови, але насправді вони дуже сильні. А з акцентом треба змиритися: він буде присутній усе життя, навіть якщо ви проживете у США 30 років. Проте його будуть чути лише ті, для кого англійська є рідною», – підсумовує викладачка.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...