Мед Атлант

В Департаменті охорони здоров’я попереджають про підвищення захворюваності на кір в Івано-Франківській області

На Прикарпатті відмічається підвишення захворюваності на кір.

Про це йдеться у повідомленні на офіційній сторінці Департаменту у соціальній мережі Фейсбук:

Кір – гостра інфекційна хвороба, збудником якої є вірус, який швидко гине від сонячного світла та ультрафіолетового випромінювання. Характерними ознаками хвороби є: гарячка, катаральні запалення слизових оболонок очей, носоглотки та верхніх дихальних шляхів і плямисто-попульозний висип.

Джерелом збудника інфекції є хворий на кір.
Захворюваність на кір частково можна пов’язати з активною антивакцинальною кампанією, яка розпочалася у 2008 році. Як результат рівень колективного імунітету знизився до 60% і він є загрозливим та сприяє виникненню та поширенню цієї інфекції.
Єдиним шляхом профілактики кору та запобіганню ускладнень від нього – є щеплення, внаслідок якого виробляється імунітет до хвороби. Найбільшому ризику захворювань на кір та розвитку ускладнень піддаються нещеплені діти раннього віку..
Ознаки хвороби:

Інкубаційний період при кору становить від 7 до 21, рідше 28 днів. Початок захворювання гострий. У хворих з’являються симптоми інтоксикації, катаральні явища. Температура звичайно висока, турбує головний біль, слабкість, нежить, кашель, виникають симптоми кон’юнктивіту. До кінця першого — початку 2-го тижня хвороби на слизовій оболонці щоки виникають плями, ніби посипані манною крупою. Це цінна діагностична ознака, що дозволяє поставити діагноз до появи висипу. Плями існують 2-3 дні, іноді довше і зазвичай зникають з появою висипу. Температура на короткий час знижується, потім звичайно підвищується знов, і у хворого з’являється висип. Перші елементи висипу з’являються за вухами і на обличчі, потім висип поширюється на тулуб і кінцівки. Елементами висипу є плями — папули(горбики), що підносяться над поверхнею шкіри. Зникнення висипу відбувається в зворотній послідовності, тобто він починає згасати спочатку на кінцівках, потім на тулубі і нарешті на обличчі. У хворих частий пульс, низький тиск. Іноді спостерігається ураження шлунково-кишкового тракту: зниження апетиту, нудота і блювання, почастішання випорожнень. У деяких хворих буває мітигирований кір, ця форма розвивається при введенні імуноглобуліну або вакцини. Вона характеризується тривалішим інкубаційним періодом і легшим перебігом. Необхідно пам’ятати, що в наш час[кір зустрічається не тільки у дітей, але і у дорослих, причому перебігає, як правило, важче. В більшості випадків кір перебігає сприятливо, але при розвитку ускладнеь, особливо енцефаліту, менінгоенцефаліту можливі летальні наслідки.

Департамент охорони здоров’я закликає не легковажити здоров’ям дітей, адже попередити хворобу за допомогою вакцинації легше ніж її лікувати .

Читайте  також: В Івано-Франківську відбудеться ХVІІ Міжнародний турнір «Кубок Карпат-2017»

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...