Мед Атлант

Радянські свята – пережиток чи добра традиція? Думки відомих франківчан

Український інститут національної пам’яті підготував законопроект про скасування в Україні державних свят 8 Березня, 1, 2 і 9 Травня. Нині українці мають 11 державних вихідних, а автори проекту пропонують зменшити цю кількість до дев’яти.

Слід розуміти, що скасовують не свята, а вихідні під час них. 9 травня залишиться Днем перемоги над нацизмом, але вихідний пропонують перенести на 8 травня, котре офіційно відзначаємо як День пам’яті та примирення.

Остаточному рішенню передуватимуть громадські слухання. А що на тему державних свят думають в Івано-Франківську?

Богдан Білик, заступник міського голови з питань економіки

Розуміння Дня праці радянська система викривила. Спочатку ці дні були призначені для відстоювання профспілками своїх прав. 1 травня 1886 року американські робітники організували страйк, висунувши вимогу 8-годинного робочого дня. Страйк і супутня демонстрація закінчилися кровопролитним зіткненням із поліцією. Восьмеро робітників-анархістів засудили до повішення. За пропозицією американських працівників, що намітили свій страйк на 1 травня 1890 року, саме в пам’ять про страчених Паризький конгрес II Інтернаціоналу оголосив 1 травня Днем солідарності робітників усього світу і запропонував відзначити його демонстраціями з вимогою 8-годинного робочого дня та іншими соціальними вимогами. Але сьогодні це свято втратило початкову ідею. Люди не влаштовують маніфестації з підняттям актуальних проблем, а копають городи. Хоч і ця справа важлива.

Стосовно 8 Березня, то нехай собі кажуть, що то свято Клари Цеткін чи пережиток радянського минулого, але я вважаю відзначення цього дня доброю традицією. Нині вже ніхто не пов’язує Міжнародний жіночий день із тими часами, а лише з представницями прекрасної статі.

Людмила Лінник, блогер, громадський активіст, багатодітна мама

Особисто я дуже позитивно розцінюю зменшення кількості державних свят. Ми ще не настільки заможно живемо, щоб так багато святкувати. Зрештою, всі ці вихідні дуже умовні. Більшість бізнесів, торгівля працюють – ринки, крамнички, супермаркети. В сезон навіть деяке будівництво не зупиняється на вихідні. Не кажучи вже про різних фрілансерів, тощо. Це з одного боку.

З іншого, я дуже негативно ставлюся до протокольних речей. Квіти за календарем? Кволий тюльпанчик у прозорій целофанці, присмачений стійким перегаром (свято ж)? І це вияв уваги, поваги, любові? Це принизливо, як на мене. Кава в ліжко раз на рік? Кумедно, не більше.

Втім, якщо ви все життя вітали з 8-м Березня свою тітку чи бабусю, то продовжуйте, ніхто ж не забороняє. Але робити з цього дня державний вихідний – це занадто.

Та для багатьох ці державні свята, особливо травневі, є хорошою нагодою провести час із сім’єю. Зрештою, посадити картоплю, як би смішно це не звучало. Хоча я замість картоплі обрала б маленьку подорож із чоловіком та дітьми.

Як на мене, кого з чим та в який спосіб вітати – особиста справа кожного. Але навряд чи це потрібно встановлювати аж на державному рівні.

Володимир Уєвич, перший заступник голови Ради профспілок Івано-Франківської області

День праці святкують у всьому світі, ця подія символізує боротьбу за свої права. Що в цьому руйнівного? Це свято є трудовим правом, а не старою спадщиною. Тим паче, нині на Прикарпатті діє аж 20 галузевих обласних організацій-профспілок, а загалом налічується аж 170 тисяч членів профспілок.

Вперше День міжнародної солідарності трудящих відзначили у 1890 році в Австро-Угорщині, Бельгії, Німеччині, Данії, Іспанії, Італії, США, Норвегії, Франції, Швеції та деяких інших країнах. Комуністи вперше відсвяткували 1 Травня того ж року у Варшаві.

У Російській імперії його вперше неофіційно відзначили 20 квітня 1911 року. Після Лютневої революції вперше святкували відкрито: мільйони робітників вийшли на вулиці з гаслами на кшталт «Геть міністрів-капіталістів». Упродовж тривалого часу Першотравень був символом революції, непримиренної класової боротьби і відзначався демонстраціями.  Але поступово цей контекст розсіявся. У радянські часи ці дні любили не стільки за солідарність з робітниками всього світу, скільки за те, що травневі свята і День перемоги давали можливість також згадати про трудові традиції, минулу війну і скопати городи.

Загалом, у святкуванні Дня праці не вбачаю комуністичного духу. Й кілька вихідних днів, аби попрацювати на городі, якраз доречні. Щодо 8 Березня, то навіть якщо і скасують це свято, я впевнений – жінок усе одно вітатимуть.

Оксана Савчук, секретар Івано-Франківської міської ради

Вже багато років 8 березня лишається для мене звичайним днем. Дуже тішуся з того, що нарешті це питання порушили на державному рівні. Міжнародний жіночий день вважаю дивним святом і не хочу, аби мене хтось вітав у цей день. Коли колеги приносять квіти 8 березня і при цьому дізнаються моє негативне ставлення, то спритно вигадують: «Зі святом весни!». А я одразу відповідаю: «Тоді приходьте 1 березня!».

Не може бути лише якийсь один день у році присвячений жінці. Так само ніколи не розуміла того, як можна дарувати квіти раз на рік. Доволі дико, коли 8 березня вибухає справжній «квітковий» ажіотаж і чоловіки масово носяться з тими нещасними тюльпанами. Також дивно, коли зранку чоловік готує для своєї обраниці так званий святковий сніданок, а потім цілий рік їй про це нагадує. Вважаю, що традиція святкування Міжнародного жіночого дня є нещирою, і в моїй сім’ї такий формат взаємин неприйнятний. Мій чоловік може коли завгодно приготувати щось смачненьке, потішити квітами чи цікавим сюрпризом.

Натомість я завжди всіляко популяризувала День матері. Колись казали, що це свято не всі жінки можуть відзначати, бо не кожен пізнав материнство. Абсолютно з цим не згодна, адже тут ідеться про певну систему цінностей.

Щодо 1 і 2 травня, то, як член ВО «Свобода», підтримую скасування вихідних у ці дні. Такою є офіційна позиція партії.

Безумовно, порушене нами питання щодо скасування вихідних 9 травня і навіть 8 березня може розділити українське суспільство на 2 табори.

Ігор Смаль, директор департаменту освіти і науки Івано-Франківської міськради

З одного боку, я розумію, що чимало жінок, вихованих на радянських традиціях, сприймають Міжнародний жіночий день як незаперечне свято. І я вже підписав наказ про преміювання жіночої частини нашого колективу. І свою маму обов’язково привітаю цього дня.

Проте, як на мене, не можна відзначати свята за статевою ознакою. Чому б не замінити День 8 березня таким чудовим весняним святом, як День матері? У нас лише віднедавна почали усвідомлювати його цінність. Це свято з самого малечку виховуватиме в дівчатках розуміння їхнього надважливого призначення, дарованого природою.

Щодо 1 і 2 травня, то всі вже давно забули першочергову мету Дня міжнародної солідарності трудящих. Ще в радянському суспільстві склалося стійке переконання, що це свято присвячене роботі на городі, дачі, а потім – пікнік. Але особисто я не вбачаю в цьому нічого поганого. Хоча, можливо, завданням української держави є дати цим дням нового змістовного наповнення. З іншого боку, з погляду економіки держава суттєво втрачає, бо, як правило, виходить, що з 1 по 9 травня вся країна святкує.

Вікторія Плахта, відповідальний секретар Івано-Франківської обласної організації Національної спілки журналістів України

Я цілковито підтримую День 8 березня, яке нині асоціюється виключно з жінкою і весною. Всі вже давно забули, що свято започатковане як пролетарське феміністське – Міжнародний день жінок-робітниць.

Не бачу нічого кепського в тому, що 8 березня буде вихідний і жінок осипатимуть привітаннями й квітами. Якби чоловіки робили це частіше, багатьом панянкам не бракувало б уваги.

Василь Парфан, «гроза стометрівки»

Питання скасування вихідних мене не особливо цікавить і взагалі перебуває у компетенції відповідних органів. Хоча, гадаю, більшість українців і справді хочуть лиш святкувати замість того, аби працювати.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...