Мед Атлант

Франківський художник розповів маловідому історію місцевої школи

Франківський художник і реставратор Роман Бончук, який взявся реставрувати фасад місцевої ЗШ №5, віднайшов цікаву ремарку з історії школи.

“Школа є найдавнішою у Івано-Франківську і була зведена Германом Імердауером. У 1895 році Герман отримав держзамовлення на спорудження Скарбового будинку. На тому місці, де зараз школа, був величезний млин. Імердауер виграв тендер на будову (за це його критикували польські забудовники). Розпочав будову на початку літа того ж року, вже наступного начальство перерізало стрічку на вході у кам’яницю. Невідомий архітектор дотримувався класичного напрямку пізнього історизму, раціональний функціоналізм. В центральному корпусі містилась дирекція податківців, митників. Топ-менеджери отримували бонус у вигляді житла — кам’яниця мала чотири квартири для чиновницьких сімей. Водночас у дворі звели трьохповерховий будинок під управу тютюнової монополії”, – написав Бончук у своєму фейсбук.

Журналістам “МІСТА” Роман розповів, що за літо планує відреставрувати центральний фасад школи. Під справжньою реставрацією художник має на увазі максимально якісні і технічні роботи, а не косметичний ремонт.

“Дослідити штукатурку. Відновивити її. Ліквідувати тріщини та відновити ліпнину. Віднайти її справжній колір”, — пояснює про правильну реставрацію фасадів Бончук.

Реставраційні роботи Бончук проводить під кураторством експерта реставрації Кравчук В.І.

Паспорт опорядження фасаду ЗШ №5

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...