Мед Атлант

Комерційні діагнози. Коли лікуєш те, чого немає

Нещодавно в Івано-Франківську відомий гінеколог України Наталія Лелюх розповіла про те, за що соромно лікарям та боляче пацієнтам. Говорила про комерційні діагнози, тобто ті, яких у світовій медицині не існує. Зокрема, йшлося про ерозію шийки матки, «застуджені яєчники», вакцину від вірусу папіломи людини й інші недуги дитячої та підліткової гінекології.

Діагнози-фікція

Якщо у вашій медичній картці буде написано «вегето-судинна дистонія», «дискінезія жовчних шляхів» або «остеохондроз», то жоден медик у цивілізованому світі не зрозуміє цих діагнозів.

Вегето-судинна дистонія – це просто опис ситуації з можливою зміною артеріального тиску, який вважається не діагнозом, а симптомом якоїсь недуги.

Вегето-судинна дистонія – це просто опис ситуації з можливою зміною артеріального тиску, який вважається не діагнозом, а симптомом якоїсь недуги. Наприклад, під час мігрені ми звикли зразу ж випити пігулку і забути про головний біль, хоча натомість мали б з’ясувати причину його виникнення.

Діагнозу «дискінезія жовчних шляхів» теж не буває: медики розвинених країн діагностують або жовчокам’яну хворобу, або холецистит.

Остеохондроз – узагалі не захворювання, а нормальний стан кістково-суглобної хрящової тканини, який із віком розвивається у всіх. Цей процес можна порівняти із сивінням волосся.

Підвищення рівня холестерину у світі так само не лікують, бо це лише наслідок основної хвороби.

Мануальна терапія в розвинених країнах заборонена, тому що не існує вишів, де б цього навчали, нема нагляду за результатами діяльності таких спеціалістів. Особи, які називають себе мануальними терапевтами, не мають відповідної офіційної освіти. Ви, звісно, можете відвідувати такі сеанси, але якщо після терапії виникнуть ускладнення – відповідального не знайдете.

Синехії

У дитячій гінекології однією з найчастіших проблем є синехії – зрощення малих статевих губ, яке найчастіше трапляється у дівчаток до трьох років і жінок, в яких уже більш як 10 років немає менструацій. Основна причина синехій – відсутність гормону естрадіолу, що робить слизову схильною до зліплення. Це явище минає без будь-якого втручання, коли дівчинка входить у період статевого дозрівання. Лікувати потрібно лише якщо в малечі був епізод циститу або пієлонефриту. Робити це треба за допомогою крему на основі необхідного гормону.

Вагініт

Коли дівчинка стає трохи старшою, в неї може розвиватися вагініт – інфекційне запалення слизової оболонки піхви. В Україні в таких випадках починають шукати, наприклад, хламідії, які дитина начебто могла «підчепити» від мами. Насправді ж усе значно простіше. У світі з приводу цієї недуги ніяких аналізів не здають: дуже тонка слизова легко подразнюється банальною місцевою мікрофлорою. Тому лікування взагалі нескладне: треба підмити, не одягати трусики (лише довгу сорочечку) і на ніч змастити будь-якою маззю на гідрофільній основі з місцевим антибіотиком, наприклад «Левомеколь». Якщо розвивається рецидив, то поспостерігайте, як дитина спить: якщо о 4-5 ранку починає чухатися в тих місцях, то швидше за все, проблема у гостриках.

Коли в дівчинки часто трапляються вульвіти, будьте уважними: можливо, має місце сексуальне насилля. Якщо йдеться про жінок, то краще одразу звертатися до лікаря.

До речі, мазкам Наталія Лелюх не довіряє – каже, що вони в принципі не потрібні для постановки діагнозу. В більшості світових клінік мазків не беруть. Гінеколог радить здавати аналіз флороценоз, котрий дасть точну інформацію, чим необхідно лікувати інфекцію.

Взагалі, якщо в дівчинки немає скарг і статеве дозрівання протікає нормально, то її не потрібно водити до гінеколога.

S

Полікистоз

Дівчинці можна поставити діагноз полікистоз не раніше, ніж через два роки після першої менструації. Ба більше, недуга не потребує ніякого лікування, якщо лікар не знайшов пухлиноподібних утворень. Просто треба пояснити мамі та доньці, що в дівчини буде цикл 45-60 днів, і нічого страшного в цьому немає.

Взагалі, до 19 років цикл ще встановлюється.

Ерозія шийки матки

У світових клініках, коли ви скажете лікарю, що маєте ерозію, він одразу перепитає: «Де? В шлунку?» Діагнозу «ерозія шийки матки» медики більшості країн світу не визнають, а в Україні він прижився. Насправді ерозія – це слизова червоного кольору на шийці матки. Справа в тім, що у ділянці матки існують два різні епітелії. Знизу – багатошаровий, товстий. А верхній – однорядний, під ним просвічуються судини, і здається, начебто він червоний. Та насправді просто дуже тонкий. Якраз межа переходу одного епітелію в інший і є так званою ерозією. Тобто, це норма. До 30 років зона стику зазвичай ховається завдяки тому, що тонкий епітелій наростає.

Категорично заборонено лікувати, вирізати чи припалювати те, що в Україні називають ерозією, адже таким чином порушується архітектура шийки матки.

Наталія Лелюх наголошує, що дуже важливо раз на рік відвідувати гінеколога, аби з метою профілактики раку оглянути шийку матки, яка ніколи не болить, адже не має нервових закінчень.

Money and pills with sergical macsk

Вірус папіломи людини

У 2008 році німецький вчений Гаральд цур Гаузен став лауреатом Нобелівської премії в сфері медицини та фізіології, презентувавши свої дослідження про те, що вірус папіломи людини (ВПЛ) сприяє розвитку раку шийки матки. Вчений описав математичну модель цього процесу і розробив відповідну вакцину. Але мало хто знає, що вже через три місяці в нього забрали премію, бо з’ясувалося, що три члени Нобелівського комітету були працівниками фірми-виробника цієї вакцини. Однак нам і досі торочать про користь вакцини у профілактиці раку шийки матки.

Якби препарат назвали не вакциною, а лікувальним засобом, це було б чудово, – зазначає Наталія Лелюх. – Ситуація з папіломатозом вульви дійсно неприємна: зовнішні статеві органи жінки повністю засипані папіломами. І в цьому випадку препарат працює – однак лише з метою лікування.

Як пояснює лікар, напряму ВПЛ не викликає раку, лише зміни, які можуть проявитися за 10-30 років у жінок, котрі мають інші проблеми. Наприклад, при частій зміні сексуальних партнерів жінка підхопила від кожного по два різні віруси, а імунна система в неї – одна. Така панянка матиме більший ризик розвитку раку шийки матки.

Лікування ВПЛ не існує!

Тому, всупереч протоколу, я ніколи не призначаю аналіз на ВПЛ, бо він мені не дає ніякої інформації. Лікування від цього не змінюється жодним чином, – каже гінеколог.

Аднексит

Зараз розповім велику таємницю, яка стосується виникнення аднекситу внаслідок застуди, – усміхається Наталя Лелюх. – Хтось коли-небудь чув про застуджений кишечник? Чому ви смієтеся? Чому вважаєте, що яєчники можна застудити, а кишечник – ні? Адже кишечник лежить на яєчниках.

У живої людини всередині живота завжди тримається температура +37,1С° – незалежно від того, чи надворі +40С° чи -40С°. Застудити яєчники неможливо. Запалення не розвивається без бактерій, тож аднексит найчастіше трапляється при гонореї, туберкульозі та хламідіозі.

За багато років роботи в гінекологічному відділенні я бачила лише з десяток класичних аднекситів: температура, біль у животі, ознаки локального перитоніту, – розповідає лікар. – У такому випадку постає питання оперативного втручання. Решта, що заболіло десь у боку – не аднексит.

Причиною може бути все, що завгодно: утворення в шкірі, лімфовузли, запалення підшкірної клітковини, апоневроз, кишечник, міома, що на ребрі матки, камінці в сечоводі…

Вагітність і лікарська помилка

На жаль, в Україні юридично відсутній термін лікарської помилки. Тож і відповідну статистику не ведуть. Але в багатьох країнах світу цей процес ретельно відслідковують. Так, якщо лікар припуститься цих помилок стосовно вагітних пацієнток, то отримає на горіхи від страхової компанії:

  • використання до восьмого тижня вагітності більш ніж одного препарату, що містить прогестерон;
  • так зване збереження вагітності в першому триместрі з використанням крапельниці з магнезією;
  • використання препаратів з недоведеною ефективністю: но-шпа, вітамін Е, пероральний магній, актовегін.

Гінеколог-ендокринолог

Якщо гінеколог направляє вас на консультацію до гінеколога-ендокринолога, він ставить підпис під своєю професійною непридатністю. Адже такої спеціальності не існує. Якщо ви приходите в якусь клініку й на одному з кабінетів написано «гінеколог-ендокринолог» (за консультацію відповідно там беруть дорожче на 200 гривень), то знайте, що це нічим не обумовлено.

По закінченню університету медики опановують спеціальність «Лікарська справа», потім півтора-два роки – інтернатуру за обраною спеціалізацією. Тоді фахівець отримує сертифікат акушера-гінеколога. Далі лікар має можливість отримати додаткові три спеціальності: дитячий гінеколог, гінеколог-онколог або лікар УЗД-діагностики. А гінеколог-ендокринолог – це фіктивна спеціальність, бо ж кожен гінеколог повинен тямити в гормонах – інакше він просто не має права працювати на цій посаді.

Чарівна пігулка

Чарівних пігулок, які за один день здатні вилікувати недугу, не існує! Як правило, людина роками впевнено крокує до своєї хвороби. А потім, коли ситуація стає критичною, кричить «Ґвалт!», приходить до лікаря і заявляє, мовляв, завтра вона мусить їхати у відрядження, потім запланована відпустка… Словом, потрібно негайно одужати. А все через своєрідну ментальність: «Я захворів, а медик повинен мене лікувати». Нічого подібного! Має бути: «Я захворів і буду себе лікувати за допомогою лікаря і його знань».

Автор: Наталія МОСТОВА

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 8

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...