Мед Атлант

Тимчасові квадратні метри. В яких умовах проживають не місцеві чиновники в Івано-Франківську?

Нардепи з усієї України за проживання в столиці компенсують орендовані квадратні метри з держбюджету. Нещодавно слуги народу навіть проголосували за збільшення таких відшкодувань і вже з 1 вересня матимуть право винаймати комфортніше житло у столиці. Щоб дізнатися, чи розповсюджується компенсація орендованого житла на чиновників та службовців, командированих на роботу в наше місто, й загалом, у яких «тимчасових» умовах проживають немісцеві керівники правоохоронних та адміністративних структур, ми заглянули у їхні декларації та поцікавилися особисто.

Загалом намагалися з’ясувати, чи вигідну трудову пропозицію прийняли керівники, адже при переїзді на роботу в інше місто пересічний українець добре прораховує нові витрати. Цікавилися, на якому районі міста зупинили вибір гості Франківська «при посадах», а також житло якої площі повважали найкомфортнішим.

Правоохоронці

Стратюк Олександр Миколайович – прокурор Івано-Франківської області. Роботу в обласній прокуратурі розпочав у липні 2016 року, після офіційного представлення Генпрокурором. До керівної посади в Івано-Франківську обіймав посаду заступника прокурора на Харківщині. Сам Стратюк родом із Рівненщини.

В Івано-Франківську прокурор області винаймає двокімнатну квартиру площею 60 кв. м у центральній частині міста. Живе з дружиною. Житло орендує за власний кошт.

Вартість оренди квартири такої площі в будинку, де проживає Стратюк, за даними ріелторських фірм, складає близько 5-6 тис. грн на місяць.

Заробітна плата чиновника, згідно з даними його декларації, складає приблизно 30 тис. грн на місяць. Дружина прокурора за минулий рік заробила всього 1600 грн.

На оренду житла в Івано-Франківську Стратюки витрачають приблизно 1/5-1/6 місячного сімейного доходу.

Власного житла подружжя Стратюків не має.

Вахітов Руслан Фаільйович – заступник прокурора Івано-Франківської області, призначений на посаду в серпні минулого року. Разом зі Стратюком працював у прокуратурі Харківської області, звідки й родом.

В Івано-Франківську заступник прокурора проживає в орендованій квартирі площею 84 кв. м. Квартиру обрав у історичному центрі міста, за 5 хвилин ходьби від роботи. Проживає в Івано-Франківську з дружиною та сином.

Приблизна вартість оренди квартири такої площі в історичному центрі міста – 5-6 тис. грн, квартири з капітальним ремонтом – 6500-7500 тис. грн.

Заробітна плата заступника прокурора області, згідно з даними його декларації, складає приблизно 22 тис. грн на місяць. Дружина Вахітова минулого року заробила 1765 грн.

Отже, на оренду помешкання Вахітови витрачають близько 1/4 сімейного доходу в місяць. Власного житла в Харкові, згідно з даними декларації, не мають.

Банк Михайло Васильович – керівник Управління захисту економіки в Івано-Франківській області. Командирований на роботу в Івано-Франківськ з аналогічної посади в Закарпатському УЗЕ в січні цього року.

В Івано-Франківську проживає в однокімнатній квартирі родичів площею 43 кв. м, тому за оренду житла коштів не сплачує. В цьому плані поліціянту пощастило двічі, адже родичі мешкають в районі залізничного вокзалу – поруч управління, в якому працює правоохоронець, відповідно, на транспортних витратах також вдається економити.

Заробітна плата Михайла Васильовича складає приблизно 14 тис. грн на місяць.

Сім’я поліціянта живе в Ужгороді, там у власності має квартиру площею 147,7 кв. м.

Міхалець Дмитро Володимирович – начальник Управління патрульної поліції в Івано-Франківську з лютого минулого року. До призначення на посаду працював керівником роти патрульних поліцейських у Києві. Сам родом із Хмельниччини.

В Івано-Франківську тимчасово мешкає у двокімнатній квартирі знайомих, що на Пасічній. За оренду помешкання коштів не сплачує. У Франківськ перебрався разом із дружиною, яка згодом народила синочка.

Заробітна плата Дмитра Міхальця становить близько 17-18 тис. грн на місяць. Дружина головного патрульного перебуває у декретній відпустці, тому отримує лише соціальну виплату по догляду за дитиною.

На Хмельниччині Дмитро Міхалець задекларував будинок площею 73,8 кв. м.

Мерія

Кайда Олексій Петрович – заступник міського голови Івано-Франківська з питань діяльності виконавчих органів Івано-Франківської міської ради. Роботу в міській раді розпочав наприкінці 2015 року на посаді заступника мера із земельних та архітектурних питань. Родом Кайда із Запорізької області, проте його другою батьківщиною можна вважати Тернопільщину, де чоловік очолював обласну раду й проживає зі своєю теперішньою дружиною.

В декларації Олексія Кайди не вказано жодного житла в Івано-Франківську. Пояснив це чиновник тим, що тут квартири не винаймає, адже часто доїжджає на роботу з с. Підгороднє, що біля Тернополя. Якщо затримується на роботі допізна, то зупиняється в одному з франківських готелів. Якому саме – не зазначив. Оплачує готельний номер зі своєї зарплатні. Чиновнику вдалося домовитися з адміністрацією готелю і тримати в номері особисті речі, чи платна така послуга – Кайда не розповів.

Вартість оренди стандартного готельного номера в місцевих готелях коливається в межах 500-700 грн за добу, номера напівлюкс – 1200-1300 грн, люкс і апартаменти покращеного типу можуть коштувати від 1500 до 3000 грн за добу.

Заробляє Олексій Кайда, згідно з даними його декларації, близько 20 тис. грн на місяць.

У Підгородньому, де проживає, має власний будинок площею 216,8 кв. м, а також невеличку квартиру на 24 кв. м у рідному Бердянську Запорізької області.

Скільки чиновник витрачає на житло в Івано-Франківську, підрахувати важко, адже періодичність ночівлі в готелі й вид апартаментів Кайда розголошувати не став.

Відстань від Івано-Франківська до Підгороднього – приблизно 130 км. Автівка Mitsubishi Pajero Wagon, яку Кайда зазначив у декларації, споживає приблизно 7-12 л пального на 100 км.

За приблизними підрахунками, на пальне чиновник витрачає чимало. Лише від Підгороднього до Франківська і назад за день доводиться долати 260 км, що в грошовому еквіваленті коштує 450-550 грн, якщо автівка споживає дизпаливо, або ж 650-750 грн, якщо бензин А-95.

Олексій Кайда заробляє приблизно 890 грн у день, із яких, згідно з вищенаведеними підрахунками, половину і більше витрачає на дорогу додому.

Кухарук Богдан – очільник КП «Муніципальна варта», родом зі Львова. Роботу в Івано-Франківську розпочав на посаді радника міського голови Івано-Франківська з питань безпеки у серпні минулого року, згодом неформально очолив «Муніципальну варту».

В Івано-Франківську проживає у комунальній квартирі, яку орендує міська рада в центрі міста разом з іншими п’ятьма муніципальними вартовими. Проте зазначає, що часто ночує у штабі муніципальних вартових без комфортних умов, користуючись лише мандрівним комплектом. В комунальній квартирі вартові зі свого гаманця оплачують лише компослуги.

Заробітна плата Богдана Кухарука, згідно даних декларації складає приблизно 8 тис. грн на місяць.

Дружина Кухарука залишилася у Львові, де, за словами головного муніципального вартового, проживає у їхній спільній квартирі.

Смаль Ігор Вікторович – директор Департаменту освіти і науки Івано-Франківської міської ради з березня минулого року. До Івано-Франківська переїхав із Ніжина Чернігівської області.

Тут мешкає у скромному номері комунального готелю «Бандерштадт», де, як зазначає, знаходиться фактично одне ліжко. За номер оплачує з власної зарплатні – близько 5700 грн на місяць.

Заробітна плата головного освітянина міста, згідно з даними його декларації, складає приблизно 12 500 грн у місяць. Отже, на проживання в Івано-Франківську чиновник витрачає приблизно півзарплати.

Власного житла освітянин не має.

Дротянко Вікторія Володимирівна – начальник патронатної служби Івано-Франківської міської ради.

На цій посаді працює з грудня 2015 року. До Івано-Франківська переїхала з Чернігова.

Наприкінці минулого року чиновниця придбала житло в Івано-Франківську. Ця покупка наробила чимало шуму в пресі, адже вартість квартири на 64,3 кв. м була аж надто низькою – усього 99 919 грн. За кілька місяців до вдалої покупки Дротянко також придбала офісне приміщення на 36,7 кв. м, однак цього разу значно дорожче – за 358 904 грн.

Заробітна плата Вікторії Дротянко, згідно з даними її декларації, становить приблизно 8700 грн на місяць.

Сама ж чиновниця пояснює, що «зради» в її новому майновому статусі немає, адже квартиру їм із чоловіком допомогли придбати батьки – позичили кошти. Вигідною покупку називає тому, що житло розташоване в мікрорайоні «Пасічна», а сама квартира – на 10-му поверсі й на момент придбання мала певні дефекти. Дротянко пояснює, що ремонт у квартирі досі триває. Наразі готова лише одна кімната, в якій вони з чоловіком і проживають. До переїзду у власну квартиру Дротянко винаймала житло в Опришівцях.

Судді

Татарінова Олена Анатоліївна – суддя Івано-Франківського міського суду. Переведена на роботу до Івано-Франківська з посади судді Жовтневого районного суду м. Луганська в березні 2015 року.

Разом із чоловіком та донькою користується квартирою на 78 кв. м у середмісті.

Приблизна вартість оренди квартири такої площі в історичному центрі міста – 5-6 тис. грн, квартири з капітальним ремонтом – 6500-7500 тис. грн.

Заробітна плата судді, згідно з даними декларації, становить близько 20 500 грн на місяць. Доходи чоловіка в декларації Олени Татарінової не вказані.

На тимчасове житло в Івано-Франківську сім’я судді витрачає приблизно 1/4 сімейного доходу на місяць, якщо ж орендують квартиру покращеного типу – 1/3.

В Луганську Татарінова має квартиру площею 70 кв. м, у власності її чоловіка – квартира на 35 кв. м та житло у спільній власності на 64 кв. м.

Мелещенко Людмила Василівна – суддя Івано-Франківського міського суду. На роботу в Івано-Франківську призначена з Єнакієвського міського суду Донецької області в березні 2015 року.

В Івано-Франківську користується квартирою на 52,5 кв. м біля центру.

Місячний дохід судді, згідно з даними її декларації, становить приблизно 20 тис. грн на місяць.

Якщо суддя орендує квартиру, то приблизна вартість місячного користування житлом такої площі в центральній частині міста – 4-5 тис. грн.

За приблизними розрахунками, на тимчасове житло суддя витрачає 1/4-1/5 місячного доходу. Якщо квартирою користується безоплатно – відповідно, вдається економити. Власного житла не має.

В Апеляційному суді Івано-Франківська працює троє суддів, які командировані до нашого міста з тимчасово окупованих територій.

Максюта Ірина Олександрівна – до суддівства в Апеляційному суді Івано-Франківської області приступила в травні 2015 року. Переведена з аналогічної посади в Апеляційному суді Луганської області.

Через місяць після початку роботи в суді була висунута рішенням зборів суддів Апеляційного суду як претендент на квартирний облік та особою, яка потребує забезпечення житлом за місцем роботи. Однак у квітні цього року виконком Івано-Франківської міськради відмовив судді в постановці на квартирний облік.

Як зазначено в декларації, в Івано-Франківську сім’я судді користується квартирою в 79,8 кв. м.

В місяць суддя заробляє приблизно 23 тис. грн, чоловік Ірини Олександрівни на пенсії, його місячний дохід – близько 2800 грн.

У Луганську подружжя Максют має у власності квартиру площею 85 кв. м.

Васильєв Олександр Павлович – суддя Апеляційного суду Івано-Франківської області. Переведений на роботу до Івано-Франківська з Апеляційного суду Донецької області у червні 2015 року.

В Івано-Франківську зупинив свій вибір на оренді квартири площею 64 кв. м. Район, у якому розташоване тимчасове помешкання, не вказав.

Заробітна плата судді доволі пристойна – близько 26 300 грн на місяць. Дружина Олександра Павловича, яка працює в головному територіальному управлінні юстиції, декларує за минулий рік зарплатню приблизно 5400 грн на місяць.

У рідних краях сім’я судді має квартиру та житловий будинок у Донецьку. Теща Олександра Павловича, яку він зазначив у декларації, також володіє квартирою, приватним будинком, нежитловим приміщенням та земельною ділянкою у тому ж місті.

Повзло Володимир Васильович – як і Васильєв, переведений на роботу до Івано-Франківського апеляційного суду з Донецька у червні 2015 року.

В передмісті Івано-Франківська користується помешканням площею 83 кв. м, власником якого є жінка з таким же прізвищем, як і в судді. Членів сім’ї в декларації Повзло не вказав, тому покористуватися житлом судді міг дати хтось із родичів, який заволодів квартирою у серпні того ж року, коли суддю командирували на роботу до Франківська. Чи платить Володимир Васильович за проживання в апартаментах – не відомо, як і те, в якому мікрорайоні міста вони розташовані. До речі, у цієї ж особи суддя взяв у користування автомобіль «Toyota RAV4».

Заробітна плата слуги Феміди становить приблизно 24 500 грн на місяць. Власного житла суддя не декларує.

Фіскали

Лилик Віктор Анатолійович – перший заступник головного управління державної фіскальної служби в Івано-Франківській області. Очолив дану високу посаду в серпні 2015 року. До цього працював на керівних посадах у фіскальній службі Львівської області, в управлінні Міндоходів на Тернопільщині. Сам родом із Вінниччини.

В декларації службовця не вказано жодного житла в Івано-Франківську: ні в оренді, ні в користуванні. Як пояснив сам Віктор Анатолійович, наразі орендувати житло не виходить, тому він «перебивається» у друзів.

Заробітна плата фіскала, згідно з даними декларації, становить приблизно 8 тис. грн на місяць. Щоправда, дружина, яка займається підприємницькою діяльністю, заробила за минулий рік 611 687 грн.

У власності сім’ї фіскала дві квартири у столиці на 87,1 і 81,2 кв. м. Хоча лише в одній з них він має частку 25%. Решта нерухомості належить дружині та дітям.

Макаренко Сергій Дмитрович – в. о. начальника оперативного управління ДФС в Івано-Франківській області. До Івано-Франківська переведений з органів фіскальної служби в Житомирській області.

Тимчасово користується квартирою на 60,3 кв. м, що знаходиться далеко від центру – в с. Вовчинець.

Заробітна плата чиновника – приблизно 7-8 тис. грн, дружина за минулий рік підприємницької діяльності заробила 40 178 грн.

У Марківцях Вінницької області дружина фіскала володіє будинком на 46,3 кв. м та ще менш скромним – у Житомирській області. Іншого житла подружжя Макаренків у власності не має.

У Бердичеві, звідки родом, Макаренко користується квартирою на 61 кв. м, яка записана на жінку з таким же прізвищем, як і в нього.

Крицкій Олександр Емеріхович – заступник начальника оперативного управління ДФС в Івано-Франківській області. Попередньо працював у фіскальній службі Закарпатської області, звідки й родом.

Згідно з даними декларації, в Івано-Франківську користується квартирою на 46,2 кв. м. Місце розташування тимчасового помешкання не вказав.

За минулий рік, працюючи спочатку у фіскальній службі Закарпатської, а потім Івано-Франківської області, фіскал отримав 89 224 грн заробітної плати, тобто, місячний дохід службовця не надто високий – приблизно 7500 грн на місяць.

На відміну від скромного помешкання в Івано-Франківську, на Закарпатті, згідно з даними декларації, службовець і його дружина мають у власності два просторі житлові будинки і 15 земельних ділянок.

Скільки фіскали витрачають на квадратні метри в Івано-Франківську підрахувати важко, адже у графі «місце проживання» службовці пишуть, що житлом користуються тимчасово.

Автор: Юлія КАНЮС

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 10

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...