Мед Атлант

Франківець написав Марцінківу відкритого листа щодо ідеї встановлення інсталяції “Я люблю Івано-Франківськ”

16 жовтня до міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа з відкритим листом звернувся мешканець міста Андрій Назаренко.

У відкритому листі, опублікованому на фейсбук-сторінці, архітектор, міський активіст Андрій Назаренко закликав мера не повторювати помилку інших міст та не реалізовувати інсталяцію у форматі «Я люблю Івано-Франківськ», а натомість підшукати вдаліший формат.

Як вже писало МІСТО, минулого тижня під час оперативної наради міський голова Руслан Марцінків запропонував встановити в місті нову атракцію .

За словами Андрія Назаренка,  у світі є чимало прикладів вдалих, різноманітних та унікальних інсталяцій з назвами міст, які поважають та вдало доповнюють міський простір, використовуються для гри, як полотно для художників та не повторюють шаблон з білими літерами і червоним символом серця.

Автор листа зазначає, що в 2015-му році у Франківську на площі Івана Франка активісти встановили тимчасовий макет інсталяції I ♥ IF .

Креслення інсталяції

Візуалізація в середовищі

Волонтери з макетом інсталяції

Варто зазначити, що випадкові перехожі справді відразу почали фотографуватися біля макету. Інсталяція вже тоді викликáла сумніви всередині ініціативи і була неоднозначно сприйнята громадськістю. Сьогодні ж ідею такого знаку можна сміливо вважати неактуальною через її надмірне використання (переважно, в пострадянських державах), що суперечить меті — підвищенню впізнаваності міста, — пише Назаренко.

Атака клонів

Та додає, що всі ці логотипи є плагіатом на розроблений Мілтоном Глейзером в 1977-му році лого «INY», який був частиною однойменної рекламної кампанії і став іконою поп-культури.

Кадр з серіалу «Друзі»

Водночас, у світі є чимало прикладів вдалих, різноманітних та унікальних інсталяцій з назвами міст, які поважають та вдало доповнюють міський простір, використовуються для гри, як полотно для художників та не повторюють шаблон з білими літерами і червоним символом серця:

Приклади без плагіату

Закликаю вас не повторювати помилку інших міст та не реалізовувати інсталяцію у форматі «Я Івано-Франківськ», ані у вигляді проекту Теплого Міста, ані в жодному іншому, натомість підшукати вдаліший формат.
З повагою, Андрій Назаренко
Читайте також: Porto Franko як стиль

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...