Мед Атлант

Небезпечно: вейпери поза законом

Електронні сигарети вже давно з’явилися на ринку, але саме зараз вони стали надзвичайно популярними. Це не дивно, адже виробники не тільки стверджують, що новинка безпечніша, ніж звичайна сигарета, але і назвали її ефективним способом боротьби з курінням. Зараз електронні сигарети популярні не тільки серед дорослих, а й серед школярів. Однак чи насправді вони такі безпечні й чому їх так легко можуть придбати діти?

Мода на вейпінг

У школі, парках та просто серед вулиці можна побачити, як підлітки курять електронні сигарети. Здебільшого вони не ховаються, а навпаки – вихваляються цим та називають себе вейперами. Вейпінг – це процес використання електронної сигарети. Суть у тому, аби вдихати пару, яку продукує пристрій. Відповідно, людину, котра вдихає пар, називають вейпером (від англ. «vapor» – пар).

Електронна сигарета – пристрій, що має вигляд справжньої сигарети та повністю імітує процес куріння, доставляючи пару до легень. Він складається з трьох частин: акумулятора, парогенератора і картриджа. З рідини, що міститься в картриджі, створюється суспензія, котра імітує сигаретний дим, який вдихає курець. На відміну від традиційних сигарет, у цих пристроях немає тютюну, але рідина в картриджі, крім нікотину, який виробляють з тютюнового листя, складається з пропіленгліколю, гліцерину й ароматизаторів – тютюну, ментолу, кави, фруктів, солодощів чи алкоголю.

За останні 5-8 років вейпінг став однією з найбільш популярних субкультур серед молоді. Мода на нього почалася зі США та Європи, де голівудські зірки пропагують паріння – їх часто можна побачити з вейпом на фотографіях. Великі клуби пару, трюки з ним, смакова різноманітність рідин – все це популяризує електронні сигарети. Західна мода дуже швидко дісталася й України, і зараз активно парять як дорослі, так і діти. Згідно з дослідженнями, 5% підлітків віком 15-17 років використовують електронні сигарети.

Поширена проблема

Те, що електронні сигарети популярні серед підлітків, підтверджує і голова Асоціації піклувальних рад Івано-Франківська Петро Хмельовський.

В розмовах із батьками завжди проскакує ця проблема. Її треба досконало вивчити і подумати, яким чином вберегти дітей від згубної звички. Все-таки електронні сигарети затягують підлітків. Це заняття стало модним, і вони його копіюють, – продовжує Хмельовський.

Як вирішити цю проблему, він наразі не знає. Тому звертатиметься до учнівського самоврядування, аби почути думки підлітків та порадитися з ними. Окрім того, планує запросити для обговорення психологів та лікарів.

Це проблема не тільки школи, а й батьків. Я не думаю, що електронні сигарети можна просто заборонити – і всі підлітки слухняно перестануть ними користуватися. Однозначно знайдуться діти, які все одно куритимуть вейпи. Головне – мінімізувати це явище, щоб воно не було масовим, – підкреслює голова Асоціації піклувальних рад міста.

Мама двох підлітків з Івано-Франківська Ірина Бабій розповідає, що говорила зі своїм 12-річним сином про сигарети відверто. Хлопець зізнався, що його однокласники вже курять. Окрім того, сказав, що старшокласники часто «парують» в туалеті під час уроків та перерв.

А франківчанка Тетяна Полюхович розповідає, що ще два роки тому її син, який тоді був у 10 класі, дуже запалився ідеєю електронних сигарет і навіть просив йому купити. Новомодну забавку хлопцеві все-таки потім віддав друг, але він не встиг нею натішитися, бо молодші брати розібрали по деталях.

Слава Богу, з часом змогла переконати сина, що твердження про нешкідливість цієї забавки – обман. Однокласників бачила з цими сигаретами серед міста, – каже жінка.

Що каже закон?

У США зараз б’ють на сполох через значне збільшення кількості вейперів серед молоді. Тому там заборонили продаж електронних сигарет і супутніх товарів особам, молодшим за 18 років.

У той же час в Україні обіг електронних сигарет, зокрема серед дітей, ніяк не регулюється, адже вони не належать до тютюнових виробів.

Зараз вейпи продаються в Україні як товар під кодом «схеми iнтегрованi електронні та електронні мікромодулі», де зазначається, що електронна сигарета – це працюючий на елементі живлення мікроелектронний пристрій, який нагріває рідину, що містить пропіленгліколь, ароматизатор з нікотином або без нього.

Основні напрями державної політики щодо тютюну та його впливу на оточуючих викладені у Законі України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення». Єдине, що сказано в ньому про електронні сигарети – їх не можна курити в місцях, де забороняється тютюнопаління.

Оскільки регулювання ринку електронних сигарет відсутнє, то й акцизний збір поки що не сплачується, тож продавати забавки можна у будь-якому магазині. Для цього не потрібно мати спеціальні ліцензії та дозволи, адже електронні сигарети офіційно не визнані тютюновими виробами. Таким чином, неповнолітні можуть їх вільно купувати та споживати, але не в публічних місцях. Все залишається на совісті виробників, які можуть поставити обмеження, і продавців, які можуть не продавати їх підліткам.

Не прописано в українському законодавстві також жодних вимог щодо діяльності, пов’язаної з виробництвом, імпортом, оптовою та роздрібною торгівлею електронних сигарет. До того ж, немає визначених вимог до складу та максимально допустимого вмісту нікотину, не встановлено обмежень щодо реалізації та пропагування цих пристроїв. Ні картриджі, ні самі сигарети не підлягають обов’язковій сертифікації. Це розв’язує руки недобросовісним виробникам, які спокійно можуть виготовляти неякісні або зовсім небезпечні підробки.

Однак уже два роки у стінах парламенту розглядають законопроект, який би врегулював ринок електронних сигарет. Він пропонує заборонити їх продаж неповнолітнім, зобов’язати виробників вказувати на упаковках інформацію про протипоказання і можливі ризики для здоров’я, а також заборонити рекламу.

Шкідливі чи ні?

Рекламні ролики розповідають про повну нешкідливість електронних сигарет. Але чи так це насправді? Кандидат медичних наук, доцент кафедри фтизіатрії і пульмонології з курсом професійних хвороб Івано-Франківського національного медичного університету Олександр Варунків розповідає, що зараз у міжнародному науковому середовищі ведеться гостра дискусія між прихильниками і противниками використання електронних сигарет. Так, з одного боку, вони не виділяють смол, які можуть призвести до емфіземи та раку легень. Однак з іншого – ці сигарети ще недостатньо досліджені, тому не відомо, як вони в майбутньому вплинуть на здоров’я вейперів.

Більшість людей купує електронні сигарети в Інтернеті, і ніхто не може достеменно знати, скільки в тому картриджі нікотину. Деякі види електронних сигарет дозволяють самостійно змішувати розчин з різних інгредієнтів, що може призводити до неконтрольованої концентрації нікотину й ароматичних речовин. У результаті таких дій вміст нікотину в крові людини може бути в 20 разів вищим, ніж при викурюванні звичайної цигарки, – продовжує лікар.

Крім того, створився міф, що електронні сигарети нібито допомагають кинути курити. Однак, за словами Варунківа, всі дослідження, метою яких було оцінити ефективність використання цих пристроїв для відмови від тютюну, не виявили статистично значущої переваги порівняно з нікотинозамісною терапією. Все тому, що основним фактором, який впливає на відмову від куріння, є бажання.

До того ж, доведено, що ті, хто курить електронні сигарети, роблять це частіше за тих, хто курить звичайні. Олександр Варунків пояснює, що виробники почали випускати пристрої у вигляді звичних побутових речей, як-от ручки чи USB-флешки, а це дозволяє використовувати їх будь-де, що може призводити до споживання підвищених доз нікотину та збільшує ризик розвитку нікотинової залежності.

Ще одним негативним аспектом використання електронних сигарет є те, що кілька досліджень демонструють наявність токсичних металів (кадмій, нікель, свинець) і силікатів у парах пристрою. Медик зазначає, що в електронних сигаретах для генерації аерозолю нікотиновий розчин стикається з нагрівальним елементом, котрий містить важкі метали (олово, нікель, мідь, свинець, хром). Саме тому вчені Каліфорнійського університету провели дослідження пари електронних сигарет на вміст у ній важких металів. Дослідники виявили, що в аерозолі містилося олово, нікель та інші важкі метали в концентрації, що у 100 разів перевищувала концентрацію металів у тютюновому димі сигарет марки «Marlboro». Нано-частинки нікелю і хрому, скоріш за все, надходили в аерозоль із нагрівального елемента. А вони здатні легко проникати в альвеоли легень та в артеріальну кров, створюючи локальний токсичний ефект.

Тому ми не знаємо, як ті, що курять ці сигарети, будуть почуватися через 20 років, – підкреслює медик.

Також він наголошує: дуже великою проблемою є й те, що електронними сигаретами захоплюються діти.

Зараз трохи строгіший закон і підлітку тяжко купити сигарети у звичайному магазині. А такі він може або замовити через Інтернет, або купити в місті потай від батьків, – продовжує Олександр Варунків.

Кожен змінний картридж для електронної сигарети, каже пан Олександр, зазвичай містить від 6 до 24 мг нікотину, але деякі з них можуть містити більш як 100 мг. Тому, наприклад, для дитини вагою 30 кілограмів потрапляння в організм 24 мг нікотину загрожує розвитком гострого отруєння чи навіть летальними наслідками.

Куріння шкодить. Ця фраза має бути в голові у кожного, – наголошує Олександр Варунків.

Однак, каже, зараз у світі почалась боротьба не тільки з тютюнокурінням, а й з електронними сигаретами. Вже зараз продаж е-сигарет, що містять нікотин, заборонений у 13 з 59 країн, де прийняті закони про регулювання обігу і продажу цих пристроїв. Однак більшість із цих 13 країн повідомляють, що вони доступні для населення, ймовірно, через незаконну торгівлю і продаж через Інтернет.

Цікаво, що Всесвітня організація охорони здоров’я зараз не забороняє, а лише рекомендує громадянам утриматися від придбання та вживання електронних сигарет.

Рекомендації психолога

Психолог Вікторія Гаврилюк дає кілька порад, як вберегти дітей від цієї модної і небезпечної штуки. Найперше – це особистий приклад, адже якщо хтось із батьків курить, то й дитина з часом може почати. Також вона радить проводити більше часу з підлітком, цікавитися його успіхами і невдачами. Тобто, подружитися з ним, щоб знати про все, що відбувається в його житті. Разом із тим, треба залишитися для нього авторитетом.

Вікторія рекомендує також дати підлітку свободу при виборі одягу, дозвілля тощо. Варто пам’ятати про те, що діти повинні висловлювати власну думку. Адже згідно з дослідженнями, люди, які не мали такої можливості в дитинстві, більш схильні іти за «компанією». Крім того, що менше у підлітка вільного часу, то менше часу на дурниці.

Психолог також радить у ненав’язливій формі розпочати розмову про вейп, мовби ви про це не знаєте.

Будьте небагатослівними. Послухайте, що про це знає дитина, а потім вже ставте уточнювальні запитання. З відповідей підлітка ви вже точно дізнаєтесь, що він про це все думає. Пам’ятайте, якщо дитина розповідає вам, що це не шкідливо, тоді втримайтеся від негайних негативних висловлювань, бо підліток замкнеться в собі і більше ви нічого не дізнаєтесь. Обдумайте все і поверніться до розмови згодом. А найкраще також у ненав’язливій формі дати почитати дитині статті, які описують негативний бік використання цього пристрою, – пояснює жінка.

Що робити батькам, які дізналися про те, що дитина захоплюється вейпінгом? Психолог рекомендує насамперед прийняти цю звістку, спробувати її «переварити», трошки заспокоїтися, а вже потім приступати до розмови з підлітком.

На думку Вікторії Гаврилюк, тільки доброзичливе ставлення і терпіння допоможуть відшукати потрібний підхід до підлітка, який курить електронні сигарети. Потрібно відмовитися від криків, скандалів і покарань.

Перш за все постарайтеся дізнатися, чому дитина почала захоплюватися вейпом. Важливо не просто отримати відповідь, а з’ясувати, чи розуміє вона, що стало причиною інтересу до такого виду куріння і чи усвідомлює, наскільки це небезпечно для її здоров’я. А ще важливо проаналізувати сімейну обстановку, оскільки емоційне неблагополуччя в домі часто проявляється у пристрасті дітей до куріння, – каже психолог.

Є іще один екстремальний спосіб для сміливих батьків. Потрібно дати підлітку повну відповідальність за власне здоров’я. Тож якщо дізналися, що дитина захоплюється вейпом, то треба вдати, що вам все одно, і нехай підліток сам приймає рішення про куріння електронної сигарети. Можна також підкинути дитині відео або статті в Інтернеті з негативною інформацією про пристрій.

Якщо ви і самі постійно курите, то вже точно настав час покінчити з цією пристрастю.

Можна запропонувати дитині робити це разом – кидати курити завжди простіше в компанії.

Також важливо не говорити підлітку: «Ти ще занадто малий, щоб палити і взагалі щось вирішувати». Ви отримаєте зворотний ефект, оскільки дитина почне робити все на зло, щоб довести свою дорослість. Навпаки, розмовляйте з нею, як з дорослою, коли наводите аргументи, – наголошує Вікторія. – Можливо, ніякі запропоновані рекомендації не допомагають і ви боїтеся, що дитина може призвичаїтися не тільки до сигарет, то не соромтеся звернутися за кваліфікованою психотерапевтичною допомогою.

Окрім того, психолог радить не забувати, що дітям потрібно відчувати батьківську любов. Дитина має знати, що в будь-якій ситуації може підійти до батька чи матері, розповісти про проблему чи поділитися власною думкою.

Тільки побудувавши довірливі відносини з дитиною, ви зможете зітхнути з полегшенням і не так сильно переживати через питання, що робити, якщо дитина спробувала  курити, – підкреслює Вікторія Гаврилюк.

Тож поки в Україні ніяк не регулюється ринок електронних сигарет, вони легкодоступні навіть для найменших її громадян. Як би не запевняли маркетологи, але в процесі куріння немає нічого доброго. Тому батькам потрібно приділяти більше уваги своїм дітям та допомогти їм позбутися модної забавки, поки вони не стали нікотинозалежними.

Автор: Наталя ДЕРКЕВИЧ

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 11

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...