Мед Атлант

Майже вісім тисяч франківців “монетизують” невикористані субсидії

Нещодавно в Україні розпочали “монетизацію” субсидій сім’ям, які економно споживали енергоресурси впродовж опалювального сезону 2016-2017. Сьогодні, на оперативній нараді у міського голови  директор департаменту соціальної політики Василь Семанюк розповів, скільки франківців звернулися в департамент з заявою щодо виплати частин невикористаних субсидій.

Відтак, з 10 545 франківців, у яких на рахунках залишилися частина невикористаних субсидій, лише 7 901 людина звернулася щодо виплати. Загальна сума частин невикористаних субсидій (з газопостачання) становить  4 856 435 гривень.

В рази менше франківці зекономити на електроенергії – на рахунках лише 28 франківців, у яких є субсидія, залишилася частина невикористаних субсидій. І тільки 13 з них звернулися щодо монетизації.

Нагадаємо, що після  закінчення опалювального сезону  проводиться монетизація залишків невикористаних субсидій на оплату опалення (в обсягах до 100 куб. м природного газу або 150 кВт•г  електроенергії), що виникли у зв’язку з економним споживанням природного газу та електроенергії. Підприємства-виробники/виконавці послуг з газо-, електропостачання  до 1 червня подають списки таких осіб, в яких зазначають суму невикористаної субсидії. Для отримання частини невикористаної субсидії одержувач субсидії особисто до 1 вересня поточного року  подає відповідну заяву до департаменту соціальної політики.  Термін подання заяви може бути продовжено до 1 листопада на підставі рішення комісії.

Нагадаємо, Мінфін розробив комплексний підхід до реформування системи розрахунків за субсидіями, який складатиметься з трьох етапів:

  1. Монетизація розрахунків за субсидіями на рівні підприємств-надавачів послуг.
  2. Підготовка системи до здійснення монетизації субсидій на рівні домогосподарств (створення необхідної інфраструктури, створення єдиного реєстру та бази даних субсидіантів та їх верифікація тощо).
  3. Монетизація субсидій на рівні домогосподарств.

Якщо громадянин має зекономлену субсидію на газ або електроенергію, які використовуються для опалення, але з якихось причин не був включений у відповідний список на монетизацію, він може звернутися до підприємства з проханням включити його у додатковий список. 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...