Мед Атлант

Тримали в неволі й топили у воді. Суд взяв під варту “вербувальника” на роботу в Росію

Як вже писало МІСТО, житель Долинщини змушував знайомого працювати в Росії, щоб повернути йому неіснуючий борг.

За інформацією прокуратури, 37-річний прикарпатець вимагав в 31-річного знайомого грошові кошти та під погрозою фізичного насильства, завербував його до роботи на території Росії. 18 квітня “вербувальника” затримали.

Сьогодні, 20 квітня, в Івано-Франківському міському суді йому обирали міру запобіжного заходу. Суддя – Антоняк Тарас Михайлович.

На засіданні присутній підозрюваний, його адвокатка, батьки та сторона обвинувачення. Прокурор зазначив, що 37-річний Ігор Могитич підозрюється у вчиненні важких злочинів. Досудове слідство підозрює його вчинені злочинів передбачених ч. 2 ст. 189, ч. та 1 ст. 149 КК України (вимагання, вчинене за попередньою змовою групою осіб із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень, що завдало значної шкоди потерпілому та здійснення стосовно особи незаконної угоди, пов’язаної із законним чи незаконним переміщенням за її згодою або без згоди через державний кордон України для подальшого продажу чи іншої передачі іншій особі (особам) з метою експлуатації ії праці).

Він (Могитич, – ред.) та ще група осіб організували приїзд потерпілого до домашнього господарства Могитича у селі Княжолуки. Йому наносили удари руками та ногами, що засвідчила судово-медична експертиза. Та вимагали в нього передачі їм грошових коштів на суму 1350 доларів США та 2000 грн. Також, за словами потерпілого, умисно позбавивши його волі, незаконно утримували в складському приміщенні до вечора наступного дня, занурювали головою у воду. Потім на автомобілі “Мерседес” організували доставлення потерпілого до Росії на роботу'”, – розповідає прокурор.

Досудове обвинувачення вважає, що 18 квітня 2018 року, підозрюваний, доводячи свій злочинний намір до кінця, з метою трудової експлуатації людини, в с. Тяпче Долинського району, умисно помістив потерпілого в автомобіль, який направився з потерпілим до Російської Федерації та цього ж дня був зупинений працівниками поліції в м. Болехів.

За словами прокурора, іншим особам ще не оголошено про підозру, а підозрюваний Могитич був організатором.

“Підозрюваний усвідомлюючи протиправний та суспільно небезпечний характер своїх дій, діючи умисно, здійснюючи шантаж щодо потерпілого про повернення неіснуючого боргу, завербував останнього до трудової експлуатації на території Російської Федерації та організував його переміщення”, – додав прокурор.

Далі слово надали самому підозрюваному.

“Ми працювали разом на роботі. Він (потерпілий, – ред.) систематично обкрадав мене та інших працівників. Потім його ніхто не хотів брати до себе в бригаду.

Але після повторного прохання я взяв його на роботу на місяць. Потім він просив у мене позичити 14 тисяч гривень – я відмовив. Потім він просив 10 тисяч – я знову відмовив… Ми їздили на базар, торгували. Одного дня мені треба було замінити водія, який працював на цукровому заводі.

Наступного дня до мене подзвонив знайомий і просив позичити йому 1500 доларів. Я сказав, що гроші привезе дружина у Долину на базар. Цю розмову чув Шумський.

Наступного дня моя дружина їхала із Шумським та ще одним працівником машиною у Долину. Дружина виходила з машини, а Шумський був у машині. Потім вона виявила пропажу гаманця. Його пізніше знайшли поблизу, але без грошей. Шумський тоді зізнався, що він вкрав гроші, і пообіцяв їх віддати.

Ми вирішили, що у нас на роботі він не працюватиме. Він попросив мене, аби я домовився з хлопцями, які працюють у Росії”, – розповів підозрюваний.

Сторона захисту клопоче про застосування м’якшого запобіжного заходу – домашній арешт.

Крім показів потерпілого в слідства інших доказів немає. Потрібно допитати ще тих осіб, на яких вказує потерпілий, що вони наносили йому тілесні ушкодження. На даний час немає доказів того, що мій підзахисний наносив їх потерпілому, – каже адвокатка.

За її словами, потерпілий у протоколі допиту вказує на трьох осіб, які вчиняли йому тілесні ушкодження. Підозрюваного він не називав Сторона захисту додає, що підозрюваний є єдиним годувальником у сім’ї, у нього хворий батько, матір має хворе серце. Підозрюваного Могитича готовий взяти на поруки депутат Княжолуцької сільської ради.

Ігор Могитич запевнив суд, що переховуватися від слідства не збирається, оскільки займається підприємницькою діяльністю – торгує на базарі, має самозвал, вантажівку, складські приміщення. Вклав 150 тисяч доларів у будівництво хати.

Заслухавши сторони, оцінивши докази та ознайомившись із матеріалами справи, Івано-Франківський міський суд ухвалив застосувати щодо підозрюваного Ігоря Могитича міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою терміном на  60 діб – до 17 червня. Оскільки злочин, який інкримінують підозрюваному, відноситься до категорії насильницьких, то грошова застава, як альтернативна міра запобіжного заходу, судом не визначалась..

Читайте також: Гончарук хотів показати свою велич, — екс-міліціонер про патрульного, якого судять за зламаний мізинець

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...