Мед Атлант

Солотвинський лісгосп спростував інформацію про “кришування” вирубки лісів. ВІДЕО

Нещодавно в мережі Олег Веремієнко опублікував інформацію, в якій зазначалося, що Солотвинський лісгосп (Богородчанський район) під виглядом тендерів на вирубку сухостою і хворого лісу – рубає майже суцільно діловий\здоровий ліс. 

Хтось напевно в “органах” отримує нормальні “відпускні”, якщо лісоруби-браконьєри так нагло і відкрито рубають діловий ліс і вивозять через село Гута лісовозами.  Один лісоруб рубає за день 20-30 кубометрів лісу. Ліс продають закордон. Румуни купують дрова – по 40 Євро кубометр, а діловий ліс – від 60 Євро.  Виходить, один лісоруб-нелегал в день може нарубати в середньому на 800-1000 Євро. Працює там команда не менше ніж 10 чоловік з бензопилами, рубають денно і ночно. Вивозять лісовозами в напрямку села Пороги через с.Стару Гуту. В селі є відео-камери, перевірити скільки лісовозів з діловим лісом і чиїх\яких – за добу проходить через село – не являє собою проблеми. Було б бажання. А бажання у прокурорів-ставлєнніков Юрія Віталіча Луценка – немає!  Дороги в селі ті лісовози вбили просто вщент. Ями по коліно – ніхто з браконьєрів дороги не ремонтує звісно. Зато танки не пройдуть, – йдеться в дописі чоловіка.

Сьогодні, 31 травня  адміністрація ДП “Солотвинський лісгосп” написала спростування стосовно публікації Олега Веремієнка.

Адміністрація ДП «Солотвинського лісового господарства» спростовує Ваш допис в соціальній мережі Фейсбук у групі “РАДА АДВОКАТІВ УКРАЇНИ”, викладене 26 травня о 10:14.

Лісозаготівельні ділянки, які показані у відеоролику не належать до лісового фонду нашого підприємства. Однак, лісовоз марки Урал (АТ 9611 ХХ) належить ДП «Солотвинському ЛГ». До Вашого відома ділова деревина маркується бирками посортиментно. В той час технологічна сировина та дров’яна деревина вимірюється по обміру та маркується однією биркою. Бирки ставляться у молодшому кінці сортимента. Як видно на фото із Вашого відеоролика неозброєним оком видно бирки на ділових сортиментах, – повідомляють в лісгоспі.

Державне підприємство «Солотвинське лісове господарство» із загальною площею 20802 га. займає 48 % лісової площі Богородчанського району.

Лісгосп щорічно заготовляє близько 40 тис.куб.м деревини та виготовляє 1,1 тис.куб.м пиломатеріалів. Вся деревина реалізується через відкриті торги та аукціони на внутрішній ринок.

Населення часто звинувачує лісівників у знищенні доріг. Але кошти від заготівлі лісу йдуть у державний та місцеві бюджети. Чистий дохід від реалізованої деревини в 2018 році склав 36 млн 482 тис.грн. З нього податки до бюджету всіх рівнів становлять 9 млн 708 тис. грн та Єдиний соціальний внесок 2 млн 581тис.

За 4 місяці 2019 року податки до бюджету всіх рівнів становлять 2 млн 965 тис. грн та Єдиний соціальний внесок 886 тис. грн. Окрім цього, з кожної літри бензину кожен водій сплачує 0,21 євро акцизу, що йде у дорожній фонд. З них 35% йде на місцеві дороги, 60% – на траси міжнародного та міжміського значення та 5% – на засоби для забезпечення безпеки дорожнього руху.

В Україні з 1 листопада 2015 року діє мораторій на експорт лісу кругляку. Користувачами лісових угідь в Україні є не тільки підприємства Державного агентства лісових ресурсів, а й комунальні та військові підприємства. Тому у вагонах, які так хвилюють Вас, найчастіше деревина українських райагролісів, що йде на Румунію, або білоруська сосна, що теж транзитом проходить через вузлову станцію Івано-Франківськ.

Двері ДП «Солотвинського лісового господарста» завжди відкриті для обговорення.

лісовози везуть ліс повз резиденцію "Синьогора" в селі Стара Гута (Богородчанський район)

Опубліковано Oleg Veremiyenko Субота, 25 травня 2019 р.

Опубліковано Oleg Veremiyenko Субота, 25 травня 2019 р.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...