Мед Атлант

Пральна машинка. Що про неї відомо

З давніх-давен людство піклувалося про дотримання особистої гігієни. І регулярне прання забруднених речей було невід’ємною частиною цього процесу. У колишні часи на чистку білизни та одягу могли витратити цілий день, через те, що для цього заняття потрібен час і чимало фізичної праці. Але практично сто сімдесят років тому життя домогосподарок по всьому світу стало трохи легше. Адже саме тоді був придуманий апарат, без якого ми вже не можемо уявити наше повсякденне життя. У кожного з’явилась можливість купити машинку пральну.

Хто винайшов пральну машинку

У стародавні часи для полегшення прання намагалися використовувати буквально все, що було в наявності. Однак більшу частину роботи, звичайно, доводилося виконувати руками. Ручне прання – це, перш за все, фізична праця, що займає чимало часу, а її якість залежало не тільки від навичок, а й від терпіння. Жінки, як берегині домашнього вогнища, приймалися за це нелегке заняття частіше, ніж чоловіки. Але ось, наприклад, моряки прали свої речі самі. Правда, в цьому їм допомагало їх ремесло: прив’язаний до мотузки намилений одяг опускався за борт, і полосканням успішно займалися хвилі води.

Так вийшло, що саме золотій лихоманці ми зобов’язані появою першою у світі платній пральні, яка розпочала роботу в Каліфорнії в 1851 році. Використовувалося там громіздке механічне обладнання, яке одночасно могло очищати 15 сорочок. В дію цей агрегат приводили десять запряжених мулів.

У тому ж 1851 році запал Джеймсом Кінгом був отриманий перший патент на сконструйований ним пральний пристрій. Машина являла собою два циліндри, один з яких, з безліччю отворів обертався всередині другого. Так створювався ефект взаємного руху води та одягу. Звичайно, пральна машина Кінга була повністю на ручному приводі, однак вона викликала справжню революцію.

Чисто європейська пральна машина з’явилася вже на порозі нового, двадцятого століття. Німецький винахідник Карл Мілле в 1900 році запатентував власну модель. Саме його агрегат отримав величезну популярність в Європі. Ось тільки до нас прання у такий спосіб дійшло не так швидко. Наші предки не відразу довірилися іноземному механізму. А ім’я Карла Мілле після однієї машини не загубилося в історії, а навіть навпаки – фірма, названа його прізвищем, існує дотепер і до цього дня користується популярністю.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...