Мед Атлант

ДТЕК зупинила роботу чотирьох  блоків Бурштинської ТЕС через невигідний експорт, – Герус

ДТЕК зупинила роботу чотирьох  блоків Бурштинської ТЕС, що виробляють електроенергію на експорт в Угорщину.

Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус у фейсбуку.

Ціна на електроенергію на ринку Угорщини становить близько 25-35 євро за МВТ-год, а в Україні 40-55 євро.

“Звичайно, на угорський ринок працювати менш вигідно, а піти в угорський уряд і щось для себе лобіювати – це там неможливо, можна і у тюрму сісти. Рішення по експорту – це виключно добровільне рішення приватної компанії” , – повідомив Герус.

Андрій Герус зазначив, що такі дії приватної компанії можуть призвести до збільшення запасів вугілля на складах та зупинки роботи  шахт.

Подібна ситуація і на Добротвірській ТЕС, яка раніше працювала двома блоками на експорт у Польщу, а зараз лише одним. Ціна у Польщі теж дешевша, аніж в Україні, там зараз 30-35 євро.

Українська енергетика втрачає позиції на експортних ринках. І головна причина цього – неконкурентоздатність. Генеруючі потужності у приватній власності, але компанії не інвестували у модернізацію, викачували гроші на телеканали, політиків і т.д. і зараз ми бачимо наслідки. Як змусити приватні компанії інвестувати у оновлення своїх активів? Це непросте питання, – каже Герус.

У Бурштинському енергоострові у цілях операційної безпеки має працюватиме не менше 3-х блоків на Бурштинській ТЕС, вважає Герус. Оскільки ДТЕК зупинив експорт (деякі блоки ТЕС), то щоб зберегти роботу необхідних трьох блоків, диспетчери Укренерго на сьогодні обмежили імпорт до нуля.

Бурштинська ТЕС – це близько 90% генеруючих потужностей острову. Ще 5-6 трейдерів займалися імпортом. І як тільки обмежили імпорт, це мало миттєвий вплив на ціну:

Ціна у понеділок 06 квітня: 1,47 грн.
Ціна у вівторок 07 квітня: 1.79 грн.

Зростання ціни склало 22% у вівторок по відношенню до понеділка. Тобто 22% – це приблизно така додаткова маржа за монополізацію ринку, – йдеться у дописі.

Позиція компанії ДТЕК щодо заяв Андрія Геруса:

  • ДТЕК не припиняв експорт електроенергії з України в Угорщину. За минулу добу експортовано 4,1 млн кВт годин на Угорщину. Сьогодні планується більше 13 млн кВт год.
  • Імпорту не було тому, що вже два дні міждержавні лінії знаходяться в ремонті. Обмеження введені системним оператором НЕК «Укренерго».
  • Інформація про відсутність російського імпорту також не відповідає дійсності. У той же час 1,5 млн кВт годин зайшли з Росії і ще 7,7 млн ​​кВт годин російської електроенергії зайшло з Білорусі. Саме ці обсяги зробили роботу на ринку збитковою для всієї вітчизняної генерації.
  • Інформація  про найвищі ціни в Європі на електроенергію в Україні є недостовірною. Наразі кінцева ціна на електроенергію в Україні одна з найнижчих в Європі. Нижче – лише в Ісландії та Грузії.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...