Мед Атлант

“Дискримінаційні заклики” мера Франківська необхідно розслідувати, – Amnesty International

Вимога мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа від поліції вивезти з міста представників ромської громади є проявом не лише мови ворожнечі, а й закликом до порушень прав етнічної групи, заявила неурядова організація Amnesty International, зазначивши, що офіційні особи, котрі дозволяють собі такі висловлювання, мають бути притягнуті до відповідальності, передає Іnterfax.

Заяви, які пролунали від мера Івано-Франківська, є неприпустимим порушенням прав людини, особливо якщо врахувати, що це вже не перша така (дискримінаційна) заява голови міста. Висловлювання пана Марцінківа мають ознаки мови ворожнечі й можуть призвести до розпалювання ненависті стосовно окремих груп населення, особливо зараз, за часів невизначеності та соціальної напруженості, – сказала директорка “Amnesty International Україна” Оксана Покальчук.

За її словами, озвучені вказівки міського голови про необхідність вивезти представників ромської громади з міста безпосередньо порушують права осіб на свободу пересування і вільний вибір місця проживання, закріплені в українському законодавстві.

Офіційні особи, які дозволяють собі такі висловлювання, мають бути притягнуті до відповідальності, – наголосила Покальчук.

Вона додала, що поліція міста у своїх діях має керуватися законом України “Про національну поліцію” і законом України “Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні”, в яких чітко прописано заборону на будь-які привілеї чи обмеження, зокрема за ознакою раси, кольору шкіри, етнічного та соціального походження тощо.

Як повідомлялося, раніше мер Івано-Франківська Руслан Марцінків доручив вивезти всіх ромів із міста, як випливає з оприлюдненого відео з оперативної наради.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...