Мед Атлант

Шукайте знаки!

Восени минулого року вступив у дію закон, котрий передбачає  фотофіксацію порушень правил паркування. Тепер штрафувати порушників можуть не лише поліцейські, а й інспектори з паркування, які є працівниками міської ради. 13 листопада 2019 року такі інспектори вперше вийшли на вулиці Івано-Франківська.

«Паркування – одна з найбільш нагальних проблем Івано-Франківська, що потребує вирішення, – каже Андрій Гіглюк, начальник Управління транспорту і зв’язку міської ради. – Інспекторів з паркування ми впровадили, коли посадовим особам органів місцевого самоврядування дали повноваження притягувати до адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху».

Досвід франківські чиновники переймали у колег з Тернополя та Львова. Стало зрозуміло: аби інспектори з паркування були посадовими особами місцевого самоврядування (як того вимагає закон), їх треба ввести у штат виконавчого комітету. Тепер відділ інспекторів з паркування функціонує у складі Управління транспорту і зв’язку. У тексті цей відділ ми ще називатимемо інспекцією.

На зайняття чотирьох вакантних посад інспекторів з паркування та однієї начальника відділу оголосили конкурс. І ніхто не прийшов. Обов’язковою умовою для участі в конкурсі була наявність юридичної освіти у кандидатів. Проте ті, хто має юридичну освіту і працює за спеціальністю, на зарплату інспекторів у 7-8 тисяч гривень не спокусилися. Тоді таку вимогу залишили лише для начальника відділу. На повторний конкурс уже прийшли п’ять кандидатів, і чотирьох з них прийняли на службу. Начальником відділу став Михайло Костельний, який має чималий досвід роботи у сфері правознавства.

«Поліція має розроблені методичні рекомендації щодо бланків постанов про адміністративні порушення, – веде далі мову Андрій Гіглюк. – У нас таких рекомендацій нема, проте хотіли отримати продукт, максимально наближений до постанов, які використовує поліція. Так ми розробили і надрукували на спеціальному папері свої постанови, які мають ступінь захисту».

Основна відмінність у роботі інспектора з паркування і поліцейського – відпадає потреба у присутності водія-порушника. Поліцейські виносять постанову виключно на водія, який порушив, і лише у його присутності. Міському ж інспектору необхідно лише побачити автомобіль, припаркований з порушенням. Він має планшет, на який фотографує авто. Потім заповнює спеціальне повідомлення, яке залишає під щіткою склоочисника на лобовому склі.

Повідомлення – це звичайний бланк формату А4, роздрукований на принтері. Він не є документом суворої звітності, але в повідомленні вказують реквізити для сплати штрафу та статтю порушення правил. На початку роботи інспектори просто залишали його під щітками склоочисника. Та коли падає дощ чи сніг, повідомлення акуратно упаковують у захисний файл. Нагадуємо: листок на склі не є постановою про накладення штрафу, а лише інформаційним повідомленням про порушення.

Основна відмінність у роботі інспектора з паркування і поліцейського – відпадає потреба у присутності водія-порушника

Інспекторам за фотофіксацією відомі номерні знаки автомобіля. Маючи доступ до бази НАІС, отримують інформацію про власника транспортного засобу, на кого він зареєстрований. На цю особу інспектори виносять постанову і рекомендованим листом надсилають адресату за місцем реєстрації. В інспекції вважають, що власник точно знає, кому він передав автомобіль для керування – чи то за довіреністю, чи без неї. Власник має можливість зв’язатися з порушником або може сплатити замість нього, а вже потім з’ясовувати стосунки. Справу закриють, коли буде факт оплати штрафу.

Не до кінця врегульоване й питання про притягнення до відповідальності водіїв транспортних засобів на іноземній реєстрації. В Івано-Франківську таких автомобілів помітно поменшало, але ними й далі часто користуються студенти-іноземці. В інспекції не хочуть зурочити, але кажуть, що вже є випадки добровільної сплати штрафу й іноземцями. Що каже закон? Він вимагає притягувати до відповідальності особу, яка ввезла автомобіль на територію України.

Інспектори з паркування можуть звертатися до Держприкордонслужби та Державної фіскальної служби, які мають базу ввезених в Україну автомобілів. Копію постанов про порушення правил паркування надсилатимуть прикордонникам. Якщо іноземець, який ввіз в Україну автомобіль, не оплатить такі постанови, прикордонна служба зможе заборонити йому в’їзд в Україну до такої оплати.

Та поки що відділ інспекторів з паркування доступу до баз та реєстрів штрафів МВС не має. Інспекція вже звернулася з проханням про надання доступу до реєстру до Міністерства внутрішніх справ і Міністерства юстиції. Проте зараз база інспекції – це паперовий журнал реєстрації постанов.

Якщо постанови інспекторів не вносять до державного реєстру, то виникає цілком логічне питання – чи буде виконавча служба примусово стягувати несплачені штрафи у подвійному розмірі? Період для добровільної оплати штрафу за скоєне порушення – це  30 календарних днів. Протягом  10 днів порушники можуть скористатися пільгою – сплатити лише половину суми штрафу, 50% від санкції статті. Після 10 днів штраф треба сплачувати вже у повному розмірі. На це дають ще 20 днів. Якщо й за цей час оплати нема, інспектори направляють листи до підрозділів Державної виконавчої служби за місцем проживання власника авто. У конверт вкладають копію постанови, квитанцію про відправлення рекомендованого листа з постановою для порушника та супровідний лист для відкриття справи про примусове стягнення штрафу за порушення правил дорожнього руху у сфері паркування.

Такі листи виконавцям інспекція вже направила, та відповіді поки не отримала. Чому? Бо почали цей процес лише недавно, а для розгляду звернення виконавча служба має 30 днів. Андрій Гіглюк чесно зізнається: попередніх чи «підкилимних» домовленостей з керівництвом виконавчої служби у них нема. Хоча Михайло Костельний, начальник відділу інспекторів з паркування, мав одну таку зустріч. Штрафи за порушення правил паркування є відносно невеликими, тому стягувати їх точно будуть. Поки чекають першого прецеденту – аби порушники розуміли невідворотність покарання.

Керманичі, які залишили свої автомобілі на тривалий час і не побачили на склі повідомлення про порушення, можуть самостійно перевірити, чи нема їх у списках порушників. Усі фотографії порушень викладені у вільному доступі в інтернеті.

Аби переглянути світлини автомобілів, власники яких отримали чи мають отримати постанови про накладення штрафів, треба знайти сайт міської ради. У пошуковику достатньо ввести «мвкіф» та перейти на першу пропозицію. Це офіційний сайт міста. Вгорі є вкладка «Мешканцям», клікаємо. Обираємо розділ «Додаткова інформація», далі – «Відділ інспекторів з паркування». Натиснувши на гіперпосилання «Постанови порушень ПДР», ми переходимо на Google Диск. Він має три умовні розділи: «2019», «2020» та «Реквізити для сплати штрафу». Обравши рік порушення, можна вибрати місяць та день. Фотографії порушення доступні кожному, без обмежень.

Є чітке завдання для інспекції – спочатку опрацювати центр міста. Люди їдуть до ринку, ковзанки, ялинки – а місця всім не вистачає

Може скластися враження, що здебільшого інспектори працюють у центральній частині міста. Проте в управлінні транспорту кажуть, що розробили вісім маршрутів, які повністю охоплюють територію міста. Кілька разів інспектори вже опрацьовували маршрути повністю, бо мають показати мешканцям міста, що служба працює. Порушення правил паркування у дворах, паркування на газонах – це теж компетенція інспекції. Звісно, що інспектор, який перебуває на маршруті, не буде кидати все і бігти за дзвінком в іншу частину міста.

«Ми не є службою екстреного виклику, – каже Михайло Костельний. –Хоча до нас телефонують і телефонують. І мені особисто, і працівникам. Стаціонарного телефону відділ інспекторів з паркування поки не має – нам ще шукають приміщення. Люди працюють згідно з визначеним маршрутом. Наприклад, якщо виходять четверо інспекторів, то людина на маршруті через день. Ми не можемо бути всюди одночасно. Головне – системність».

Міський голова Руслан Марцінків поставив чітке завдання для інспекції – спочатку опрацювати центр міста. Люди їдуть до ринку, ковзанки, ялинки – а місця всім не вистачає. Наступні ключові завдання – порядок на магістральних вулицях – Чорновола, Коновальця, Мазепи… Особливо там, де є рух громадського транспорту. В пріоритеті – комунальний транспорт, бо 12-метрові автобуси потребують великого радіусу повороту. Кинутий на дорозі автомобіль ускладнює проїзд та призводить до зриву графіків руху.

Та от евакуація автомобілів – поки найбільш болюче питання для інспекції. Воно тягне за собою не лише необхідність евакуатора, а й ділянки для зберігання транспортних засобів.

«Ми маємо домовленості з Управлінням патрульної поліції – інспектори з паркування телефонують 102, їде екіпаж, і вже патрульні здійснюють евакуацію, – пояснює Андрій Гіглюк. – Там є низка процедурних питань: евакуація, транспортування, цілодобова охорона…»

Чи сваряться патрульні з інспекторами за «хлібні місця»? Жодного випадку суперечок з поліцейськими щодо місця відпрацювання Андрій Гіглюк не пригадує. Каже, часто патрульні самі телефонують до інспекторів з паркування. Мовляв, хлопці, є робота, можете підходити.

Випадки, коли порушники сваряться з інспекторами, досить часті. Причини стандартні: «я на п’ять хвилин», «тільки вибіг», «мені в аптеку»… Скарги є, навіть клянуть. Та здебільшого водії, коли бачать, що їхній автомобіль фотографують на планшет, швидко з’являються. Хтось стає до бесіди, а хтось різко сідає за кермо та втікає. Звісно, що бігти за ним ніхто не буде. Якщо сварка переходить межу, інспекторам рекомендують уникати силового протистояння, викликати поліцію та діяти виключно у правовому полі.

Часто приходять скаржитися. Говорять багато, але до суду для оскарження звернувся лише один водій. Начальник інспекції написав відзив на скаргу, розгляд ще триває. Поки що жодну постанову інспекторів з паркування ніхто не оскаржив.

До речі, інспектори з паркування мають право контролювати й платні місця для паркування – чи обладнані вони паркоматами, чи сплачують водії за паркування. У міській раді нагадують: кожен водій повинен через паркомат оплатити за паркування, отримати чек і покласти його під лобове скло. Це доказ сумлінного водія.

Графік інспекторів з паркування звичний для посадових осіб органів місцевого самоврядування, якими вони і є. З понеділка по четвер інспектори працюють з 8.00 до 17.15, у п’ятницю – до 16.00. Субота та неділя – вихідні.

Перебувати на маршруті весь час та виписувати повідомлення про порушення інспектори не можуть, бо мають багато іншої роботи. Те, що нафотографували на планшет, треба опрацювати. Наприклад, зайти в базу НАІС, отримати дані про власника, вписати їх у постанову, зареєструвати її у журналі, відправити рекомендованого листа. А ще – постійно моніторити терміни сплати штрафів, аби готувати листи до виконавчої служби. Ну і, звісно, опублікувати всі фото з планшета на сайті міської ради.

Міський голова роботою відділу інспекторів з паркування задоволений. Від середини листопада чотири інспектори написали вже більш як 500 постанов. Половина порушників штрафи вже оплатила добровільно, а це понад 80 000 гривень доходу до міського бюджету. Кількість інспекторів треба збільшувати, впевнені у міській раді. Звісно, що це додаткові витрати на заробітну плату, але інспекція показала, що може працювати і її робота дає результат. Злісним неплатникам штрафів в інспекції хочуть довести, що платити таки прийдеться. При збільшенні штату до 10 працівників інспекція планує повністю охопити місто та розглядає створення кол-центру, працівники якого зможуть приймати дзвінки про порушення правил паркування та направляти на місце інспекторів.

В інспекції переконують, що «норми виробітку» чи «показників» працівникам не встановлюють. Завдання – не кількість, а якість, тобто збільшення відсотка сплачених штрафів. Статистика показує, що платить штрафи половина порушників, ця тенденція триває від початку роботи і мало змінюється.

Злісним неплатникам штрафів в інспекції хочуть довести, що платити таки прийдеться

Чи може порушник сплатити штраф готівкою одразу інспектору з паркування? Ні. Якщо інспектори сфотографували автомобіль і залишили повідомлення, можна йти з ним до банку оплачувати штраф. Або власник авто може дочекатися листа з постановою і штраф оплатити вже тоді. Квитанцію нікуди нести не треба.

Чи зміниться стан паркування у місті після, вважаємо, успішного запуску нового відділу? Час покаже, та видається, що ентузіазм до роботи хлопці мають.

Автор: Микола Гурак 

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 31

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...