Мед Атлант

ТОП-20 найбільш згадуваних в соцмережах українських авторів та книг

ТОП-20 найбільш згадуваних і обговорюваних книг та сучасних українських авторів було визначено за результатами SML дослідження, проведеного на замовлення Українського інституту книги з 1 січня по 31 липня 2020 року.

Для дослідження було відібрано публічні пости у соціальних мережах Facebook, Instagram, Twitter, ролики в YouTube та дописи в публічних каналах мессенджеру Telegram, в яких були опубліковані згадування, пов’язані з книжковою тематикою. Таким чином було виокремлено та проаналізовано 1 387 163 одиниці контенту, пише buknews.

До списку “популярної двадцятки” увійшли книжки з психології та самовдосконалення,  а також художня література.

Найчастіше згадувалися в соцмережах мотиваційні книги («Витончене мистецтво забивати на все», Марк Менсон, Наш Формат, 2018; «7 звичок високоефективних людей» Стівен Кові, Клуб Сімейного Дозвілля, 2012; «Велика книга почуттів», Гжегож Касдепке, Урбіно, 2019; «Емоційний інтелект», Деніел Ґоулман, Vivat, 2019; «21 урок 21 століття», Ювал Ной Харарі, Book Chef, 2018; «Жінки, що біжать з вовками», Клариса Пінкола Естес, Yakaboo Publishing, 2019).  Також читачами жваво обговорювалися «Клавка», Марина Гримич, Нора-Друк, 2019; «Доки світло не згасне назавжди», Макс Кідрук, Клуб Книжкового Дозвілля, 2019; «За спиною», Гаська Шиян, Фабула, 2019. Рекламувалися новинки, що готуються до виходу. Так, «Аркан вовків» (Павло Дерев’янко, Дім Химер, 2019) був помітний завдяки активним рекламним постам, що публікуються як в читацьких спільнотах, так і в спільнотах загального спрямування. Активно в соцмережах рекламувалася книжка того самого видавництва Дім Химер «Безодня» (Влад Сорд, 2019).

Дослідження виявило, що найбільш продавані книжки не завжди стають найбільш обговорюваними в соцмережах, і навпаки, книжки, що займають нижчі позиції в топах продажів видавництв, можуть активно обговорюватися.   

Серед сучасних українських авторів найпопулярнішими стали Оксана Забужко, Ліна Костенко, Сергій Жадан, Макс Кідрук, Андрій Кокотюха, Софія Андрухович, Василь Шкляр,  Люко Дашвар, Юрій Андрухович, Галина Вдовиченко, Ірен Роздобудько, Володимир Лис, Іздрик, Юрій Винничук, Ірена Карпа, Андрій Курков, Марина Гримич, Роман Зіненко, Яніна Соколова, Ольга Купріян. Брати Капранови завжди включають свої книги та анотації до ютуб-роликів історичної, науково-популярної тематики, тому аудиторія охоплення в них максимальна.

Також результати проведеного дослідження підтвердили вже відому тезу про те, що читання має високий соціальний статус, а книга асоціюється, переважно, з позитивними і корисними звичками.

Повне дослідження – за посиланням. 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...