Мед Атлант

Не рідний, але популярний: чому українці слухають російський реп

Реп став дуже популярним серед української молоді. Квитки на концерти реп-виконавців швидко розкуповують, часто у закладах вмикають саме таку музику, вона лунає і з багатьох машин. Щоправда, є одне але. Здебільшого реп звучить російською мовою. Український, на жаль, ще не такий популярний. «МІСТО» поцікавилося у франківців, чи слухають вони російську музику, зокрема реп, чи надають їй перевагу, чим керуються у своєму виборі, а також чи вважають небезпечним російськомовний культурний продукт.
Франківці по-різному ставляться до російського та російськомовного репу: чимало молоді позитивно, а от дорослі – не завжди. Одні вважають, що кожен сам вирішує, яких виконавців слухати, а яких ні, – мовляв, про смаки не сперечаються. Інші переконують, що хороша музика не має національності. Також є люди, які самі російське не слухають і дітям не дозволяють. Кажуть, що музика – це своєрідна освіта, а в російському репі нічого розумного немає.


«У нас є своя, набагато краща»

Галина Артиш з Івано-Франківська розповідає, що російської музики в їхній родині немає в нічиєму плейлисті, бо віддають перевагу українській та європейській, американській. Сім’я взагалі намагається не купувати продукцію російського виробництва.

«Одного разу дочка мене спитала, чому не можна слухати російської музики. Я їй відповіла, що у нас є своя, набагато краща, тож росіяни мають слухати нашу милозвучну пісню. Більше питань не було, як і спроб крадькома послухати російське. Деякі її друзі слухають російських виконавців, і не лише реперів, то моя дитина каже їм так, як я колись пояснила», – розповідає пані Галина.

Жінка не думає, що її донька почне фанатіти від російської музики. Але якщо таке станеться, то вони точно це обговорять та дійдуть до конструктивного рішення.

«Музика не лише створює або підтримує настрій, додає сил або дозволяє релаксувати – вона виховує. Особисто для мене це дуже важливо», – наголошує іванофранківка.

У франківки Оксани Любінець двоє дітей. Змалечку вона привчає їх до української музики. Для неї тема національного виховання у сім’ї надзвичайно важлива. Оксанин чоловік близько двох років воював на сході України. Тоді вона і діти пережили важкі часи.

«Старша дочка знає, що Росія – величезна держава, яка віками нас утискає, і що тато воював з російськими загарбниками. Коли чоловік понад тиждень не давався чути, вона молилася зі слізьми на очах, щоб росіянці (так тоді їх називала) не вбили тата. Тому я вважаю, що національно-патріотичне виховання повинне починатись ще з раннього дитинства. З молоком матері дитина повинна ввібрати у свою душу любов до України. Я не маю нічого проти закордонного культурного продукту, зокрема проти музики, але маю проти російського. Ворог нам не друг», – наголошує пані Оксана.

Зрозуміло, що сама жінка російського репу не слухає, проте чує те, що долинає з ґаджетів і колонок сусідських дітей у дворі, а там, каже, одні матюки, слова про самогубство, щось нещасне і безвихідне. Такий собі примітивний тюремний шансон.

«Це як помийна яма, вибачте за прямоту. Я не знаю, як реагуватиму, якщо мої діти слухатимуть російський реп. Але точно знаю, що любов до українського він не перевершить. Вона прищеплена з раннього дитинства», – наголошує пані Оксана.

Має вибирати дитина

А от на думку іванофранківки Ірини Присяжної, діти мають самі обирати, що слухати.

«Це те ж саме, що пізніше батьки будуть вказувати, з ким одружуватись. Дитина має сама вибирати, ким хоче бути, що слухати, що одягати, з ким дружити. Бо це її життя», – наголошує жінка.

Бо музика – це щось глобальне, вона поза мовою і кордонами. «Я взагалі не розумію, при чім тут російська?!. Тобто якщо це англійська – то нічого, а от російська – то вже біда? Чимало наших артистів теж співає російською», – зауважує пані Ірина.

Набагато страшніше те, вважає вона, що у нас дуже багато українців не розмовляє рідною мовою.

«Не заради грошей»

Франківський виконавець Андрій Бабенко (Keysee [MalavitaGang]) читає реп уже близько 10 років, а почав чотирнадцятилітнім. Так склалось, що завжди він слухав тільки цей жанр. «Я почав писати вірші, потім брав участь у текстових батлах, далі в аудіореп-батлах. Так і пішло-поїхало», – розповідає Андрій.

В основному хлопець слухав англомовний реп. Щодо російськомовного, то йому подобаються деякі казахські виконавці, наприклад Скриптоніт та його компаньйони.

Одні вважають, що кожен сам вирішує, яких виконавців слухати, а яких ні, – мовляв, про смаки не сперечаються. Інші переконують, що хороша музика не має національності. Також є люди, які самі російське не слухають і дітям не дозволяють

«Але читаю я українською, російською ніколи нічого не робив. Хіба в голові якісь рядки крутилися», – розповідає Андрій.

Він з російськомовної сім’ї, тому, зізнається, може бути трошки дивно, що читає тільки українською. Але переходити на іншу мову не збирається. Репер пояснює, що українськомовний ринок дуже маленький. Такі пісні точно не будуть слухати в Росії, Білорусії чи Казахстані. «Але я читаю не заради грошей, а тому, що мені просто подобається цим займатись», – наголошує Бабенко.

Виконавець вважає, що українськомовний реп може забрати нішу російського в Україні. Успіх alyona alyona – приклад тому. Також він переконаний, що річ не у мові, а у музиці: якщо вона подобається – її слухатимуть навіть в Америці.

«Російською комфортніше»

Інший репер з Івано-Франківська захоплюється музикою ледь не все життя. Вона для нього антидепресант, що дозволяє психологічно розвантажитись. Спершу виконавець записував треки із другом. Але згодом вирішив працювати сольно, випустив першу пісню.

«Я не очікував нічого. Думав, може, щось прикольне вийде. Але трек почали піарити, поширювати», – розповідає виконавець.

Свою музику репер пише сам. Щоправда, тексти російською мовою, тільки деякі фрази можуть бути англійською чи іншою. «Я пробував писати українською і не проти випустити такий трек, але російська більш поширена, тож і аудиторія слухачів ширша», – коментує репер свій вибір.

Хлопець пояснює, що він спілкується українською, писати нею треки також може, але творити російською йому комфортніше.

Хлопець пояснює, що він спілкується українською, писати нею треки також може, але творити російською йому комфортніше…

Виконавець наголошує, що музика – це творчість і кожен має робити так, як відчуває. Він зізнається, інколи дратує, коли кажуть: якщо ти пишеш російською мовою, то не патріот.

«Я патріот і вболіваю за честь держави. Але в той же час пишу реп російською, бо мені подобається звучання. Багато людей стереотипні в оцінках, і це має змінюватись», – наголошує репер.

«Ви розумієте, що у нас популярне?»

Відомий український телеведучий та волонтер Сергій Притула на своєму ютуб-каналі раніше коментував найпопулярніші кліпи українського ютуба. Там виявилось чимало російського культурного продукту, зокрема репу.

«Друзі, нам треба серйозно поговорити. Що це таке? Ви взагалі бачили, що зараз у трендах українського ютуба? Ви розумієте, що у нас популярне, що люди дивляться?» – вражений і розчарований Притула.

На першому місці опинились російські виконавці Cream Soda & Хлеб з піснею «Плачу на техно». Далі – пісні Єгора Кріда, якому заборонено в’їзд в Україну через неодноразові виступи в окупованому Криму, та Morgenshtern.

«Morgenshtern – це саме той російський виконавець, який 8 грудня 2019 року виступав у Одесі в день жалоби за загиблими у пожежі в коледжі. Він назвав той самий день жалоби «й*б*ною показухою». Тобто, українці, він с*ть вам в очі, а ви йому підспівуєте?» – запитує обурений Притула.

Також серед трендів українського ютуба два відео російських реперів Miyagi & Andy Panda. Всього дві пісні українських виконавців потрапили у топ.

Український шоубізнес сьогодні просто не здатний згенерувати величезну кількість попсових гуртів і хітів, які б задовольнили забаганки пересічних громадян

«Я проти репу нічого не маю. У випадку, якщо це не російський реп. Гірше за їхній рок може бути тільки їхній реп. Російський репер – це просто збірний образ хлопчика важкої долі в татуюваннях, який хоче покакати – і йому не вдається, виходять тільки звуки», – саркастичний Сергій Притула.

 

Він вважає, що після шістьох років війни якось ненормально слухати росіян. Але артист прекрасно розуміє, чому вони опинились у нашому топі. Мовляв, український шоубізнес сьогодні просто не здатний згенерувати величезну кількість попсових гуртів і хітів, які б задовольнили забаганки пересічних громадян.

«За останні п’ять років в українській музиці відбувся ренесанс. З’явилось багато новин гуртів, залишились і старі. Але цього мало. Такого поняття як український реп практично не існує. Українських реп-виконавців можна порахувати на пальцях однієї руки: Freel, Ярмак, alyona alyona, Kalush, MamaRika. А запит на нього є по всьому світу. Це те, що зараз хоче слухати молодь. Нема нашого – слухають російське», – пояснює ситуацію Притула.

За його словами, другий фактор успіху російських виконавців – пісні зрозумілою для більшості мовою. Kanye West чи Drake, котрі щось там англійською собі співають, ніхто не розуміє. А у російському репі, мовляв, все ясно: «Ой, бейбі, моя мілашка, іді ка мнє…».

«Як цю проблему вирішувати? Тотальне вивчення іноземних мов з дитинства. Насамперед англійської – щоб ваші діти могли в оригіналі дивитись серіали на Netflix, а не якогось «Поліцейського з Рубльовки». Щоб могли підспівувати американським реперам на концертах. На крайняк вчіть французьку, вони там так само нормаль валять», – радить Сергій Притула.

По-третє, вважає артист, в країні загалом тотальний брак попсового культурного продукту українською, який споживатимуть мільйони. Немає українського шансону, популярної літератури – бульварних романів, детективів… Звичайно, круто, що у нас є високоінтелектуальна культура: музика, кіно, література. Але потрібен масовий продукт. Не було і нема українського – тож нам його заміщають росіяни. І з цим потрібно щось робити.

Автор: Людмила Оленюк  

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 32

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...