Мед Атлант

Поїдання винограду та биття тарілок: 7 незвичних традицій святкування Нового року

Раніше ми писати про традиції святкування Різдва у світі. Сьогодні, напередодні Нового року, хочемо розказати вам про те, як відзначають цей день у різних країнах.

Поїдання винограду в Іспанії

Дванадцять виноградин — іспанський звичай, який своїм корінням сягає далекого 1895 року, але офіційно введений лише 1909 року. Під дзвін курантів у новорічну ніч іспанці з’їдають 12 виноградин. Вважається, що наступний рік буде щасливим для тих, хто подужає з’їсти виноградини впродовж останніх 12 секунд старого року. Кожна з виноградин символізує кожен прожитий місяць минулого року.

Згідно з хроніками, цей звичай ввели 1909 року алікантські винороби, які намагалися врятувати великий врожай винограду. У столиці Іспанії — Мадриді — звичай виконується на площі Пуерта-дель-Соль. В інших іспанських містах люди також збираються на площах, де й з’їдають 12 виноградин та вітають один одного з Новим роком.

Биття тарілок в Данії

Розбивати речі біля чужого будинку може вважатися везінням. В Данії напередодні Нового року вночі люди ходять по домівках друзів та сім’ї та розбивають біля вхідних дверей склянки та тарілки. Чим більше уламків у вас на порозі наступного ранку – тим ви популярніші.

Стрибки через сім хвиль у Бразилії

Урочистості в Ріо-де-Жанейро – особливі на пляжі Копакабана. Вважається, що стрибки через сім хвиль принесуть удачу в наступному році. Бонусом буде, якщо ви при цьому одягнете білий колір, щоб принести мир, і принесете з собою букет, щоб кинути його в океан, для богині морів.

Хогманай в Единбурзі

Шотландське свято останнього дня року. Святкування включає в себе ходи з факелами, розваги з вогнем (файр-шоу, феєрверки). Триває свято 2 дні. Найзначніші заходи проходять на вулицях Единбурга та Глазго і тривають, як правило, два дні.

Хогманай – дуже давнє свято, яке відзначали ще язичники, завбачливо поклонялися серед зими вогню і сонцю. Також він пов’язаний і зі святом сонцевороту, який існував у вікінгів. Головний символ Хогманей – вогонь. Вважається, що, запалюючи його ввечері 31 грудня, ви тим самим переносите мудрість зі старого року в новий. Також це ефективний спосіб покінчити з усіма чорними думками і негараздами минулого і увійти в новий рік зі свіжою надією. Логічно, що таке велике значення мають в переддень Нового року факельні процесії, вертіння «вогненних куль», багаття та феєрверки.

Поїдання семи, дев’яти або дванадцяти страв в Естонії

Гурмани мають відправитися в Таллінн, столицю Естонії, напередодні Нового року. Естонська традиція їсти щасливу кількість страв дасть гарний привід побалуватися. Цифри сім, дев’ять і 12 вважаються найщасливішими. Вважається, що у вас у новому році з’явиться сила такої ж кількості людей. І не обов’язково з’їдати все з тарілки. Якщо залишити трохи їжі, це зробить духів предків щасливими.

108 дзвонів в Японії

В Японії Новий рік святкують дзвоном у буддистських храмах. Однак, замість десятка разів, у дзвони б’ють 108 разів. Це означає кількість людських бажань і, отже, причин страждань, згідно з буддистською традицією. Вважається, що дзвони розсіюють негативні емоції та думки.

Фестиваль Джанкану на Багамах

З 26 грудня по 1 січня жителі Багамських островів відзначають веселе свято Джанкану. Це карнавал, який починається з Дня подарунків і закінчується Новим роком.

Все почалося ще тоді, коли рабам з багамських плантації почали давати різдвяні вихідні і вони веселились всю святкову ніч. Після скасування рабства свято набрало обертів і поступово трансформувалося в сучасний карнавал, який не поступається карнавалу в Ріо-де-Жанейро.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...