Мед Атлант

У Рогатині встановили нові вуличні вказівники українською та на івриті

Цього місяця на ключових локаціях у Рогатині були встановлені нові двомовні вказівники напрямку та карти, що висвітлюють понад десяток визначних пам’яток, культурних місць і туристичних принад, включно з трьома єврейськими місцями спадщини Рогатина.

Привабливі знаки зараз вказують у напрямку “старого” єврейського кладовища у Рогатині (один також встановлений біля входу), а також зараз вже є вказівники напрямку, що позначають маршрути до меморіалів на північному та південному масовому похованні. Ми передбачаємо, що у майбутньому також з’являться нові знаки, що вказують на “нове” єврейське кладовище Рогатина серед інших культурних місць спадщини на периферії міста.

Зараз на головних пішохідних локаціях та перетинах вулиць в центрі міста можна знайти нові різноспрямовані знаки, зокрема декілька розташовані навколо ринку (міської площі) і на перетині Галицької вулиці (головна північно-південна магістраль, що проходить через місто) та вулиці Івана Франка, виключно пішохідної вулиці, де розташована публічна бібліотека. Нові знаки теж розміщені у менш комерційних районах міста та виокремлюють, наприклад, історичні церкви (як-от дерев’яна Церква Святого Духа біля річки Гнила Липа з XVII ст., що внесена до списку ЮНЕСКО), пам’ятники історичним постатям, міські парки та музеї, інформують “Вікна” з посиланням на сайт “Rohatyn Jewish Heritage”.

Цей важливий новий муніципальний проєкт реалізовано мером та міською радою Рогатина за підтримки музею “Опілля” та інших працівників міської влади. Це проєкт, над яким міська влада працювала вже кілька років та який обговорювався під час наших багатьох минулих зустрічей з мером та його співпрацівниками. Як добре відомо міській владі, двомовні вказівники напрямку, що показують шлях до єврейської й іншої культурної спадщини Рогатина, важливі не лише для місцевого населення, але й для іноземних відвідувачів заходу України. Ця ключова тема детально обговорюється на моєму вебсайті, присвяченому моєму Фулбрайтівському дослідженню.

З часу свого відкриття восени 2018 р. музей “Опілля” продовжує бути головним учасником у проєктах міської влади, що включають питання туризму і спадщини, та слугує корисною першою зупинкою для міської та регіональної туристичної інформації, карт й інших історичних довідок для багатьох відвідувачів Рогатина, особливо іноземців. Нові вказівники доповнюється новою туристичною брошурою, яку спільно видали міська влада та музей. Ми з Джеєм з приємністю продовжуємо підтримувати ці офіційні зусилля міської влади для промоції культурного туризму і спадщини та минулого тижня працювали з музеєм над перекладом нової брошури англійською мовою.

 

Нові вказівні знаки й брошура спільно роблять дуже великий крок, щоб допомогти іноземним відвідувачам та місцевим жителям знайти фізичні місця та дізнатися про мультикультурне минуле Рогатина. За час декількох минулих років міська влада все частіше пропагує українську, єврейську, польську та турецьку історію міста через фізичні та метафоричні знаки. Сьогодні, наприклад, у Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, кожна з відкритих соціальномережевих публікацій на сторінках фейсбуку мера міста, музею “Опілля”, міської публічної бібліотеки та Рогатинського ліцею імені Братів Рогатинців (відомий єврейським нащадкам як Червона школа) згадує втрачену єврейську спільноту і трагедію, яка трапилася тут під час років війни. Бібліотека також присвятила стелажну книжкову виставку у читальному залі матеріалам про цю тему, включно з книжками, написаними колишніми єврейськими жителями Рогатина й про них, нашими доповідями про обстеження масових поховань та багато іншого. Ці відкриті обійми нашої спільної історії зі сьогоднішнім Рогатином насправді дуже вітаються.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...