Мед Атлант

Побічних реакцій не було, – перша вакцинована лікарка на Франківщині розповіла про свій досвід щеплення

На Прикарпатті вакцинація від коронавірусу стартувала 25 лютого. Першою в області зробила щеплення завідувачка відділення екстреної медичної допомоги Надвірнянської ЦРЛ Леся Возняк. Зараз жінка почувається добре і чекає на другу дозу вакцини, яку отримає приблизно наприкінці травня. За прикладом лікарки зробила щеплення і її сім’я.

В інтерв’ю «МІСТУ» Леся Возняк розповіла про свій досвід вакцинації і зізналась, що мріє про відпустку на морі, адже роботи у лікарні побільшало і пацієнти бувають важкими.

Як стала першою

Героїня зізнається, як тільки почула, що в Україну завозять вакцини, одразу пішла до директора лікарні – запитала, коли розпочнуть вакцинувати працівників медзакладу і чи може вона зробити щеплення. Через деякий час керівник лікарні підійшов до жінки і сказав: “Знаєте, нема нікого, хто хотів би бути першим. Може ви погодитеся?”.

Протягом тижня перед вакцинацією я міряла температуру, стежила за самопочуттям, зробила також загальний аналіз крові. Почувалася здоровою і морально готовою до вакцинації, не було жодних сумнівів. Приїхала вакцина AstraZeneca (Covishield), в якості якої я була впевнена.  Але навіть якщо би то був інший виробник, я б все одно зробила щеплення.

Побічних реакцій не було. Після щеплення зранку поболіла голова, була загальна слабкість, тягнуло на сон, чотири дні в місці уколу боліла рука, каже медпрацівниця і запевняє, що це нормальна реакція організму і вона мусить бути. Так імунна система реагує на будь-яку прививку, щоб виробити антитіла.

Від початку пандемії щодня контактую з хворими на коронавірус. Після роботи приходжу додому, до сім’ї, спілкуюся з друзями. Не хочу випадково заразити близьких людей. Вакцинація – єдине вирішення цієї проблеми. Я дивлюся багато іноземних конференцій медиків на тему вакцинації, зокрема тих країн, які мають більший досвід, ніж Україна. Ті лікарі підтверджують мої слова: єдина зупинка зросту поширення коронавірусу – це вакцинація.

Чи хворіла я коронавірусом? Думаю, так, але тест не робила. Літом пішла у відпустку і занедужала. Симптоми коронавірусу були, втратила нюх. Оскільки була у відпустці, то дома пролікувалася, відлежалася. Думаю, то таки був коронавірус. Все ж таки безперервно на роботі контактувала з хворими.

Про ставлення сім’ї до вакцинації

За прикладом лікарки, два тижні тому вакцинувалася і батьки та брат героїні. Жінка розповідає, що у них також побічних реакцій не було.

При можливості я вакцинувала б і свою дитину, але потрібно ще порадитися з педіатром.

Щоправда, зізнається, що мама і батько переживали за неї:

Моїм батькам спочатку було страшно. Хвилювалися, адже я була першою, але морально все одно підтримували.

Про засоби індивідуального захисту

Медпрацівниця продовжує користуватися засобами індивідуального захисту і носити маску у людних місцях.

У випадку масової вакцинації можна буде думати чи потрібно носити маску. Та й зараз не хочу привертати уваги, комусь щось пояснювати. Краще одягну маску. Зрештою, я отримала лишень першу дозу вакцини. Знаю, що в Америці вакцинованим дозволяють сидіти у кафе без масок.

Що про вакцинацію кажуть колеги

Серед колег Лесі Возняк немає тих, які би категорично були проти щеплення. Та помічається упереджене ставлення до вакцинації. Бувало, колеги довго вагалися і раптово вирішували робити щеплення. Дехто хотів здати додаткові аналізи і потім дзвонив до сімейного лікаря: “Я уже готовий вакцинуватися. Коли приходити?”. Є й такі, що хочуть ще почекати, подивитися. Знає також лікарів, які бояться, що закінчиться вакцина і поспішають зробити щеплення.

Я стараюся переконати рідних, друзів і колег, що вакцинація потрібна. Розповідаю їм, як почуваюся після щеплення. Приходили на консультацію знайомі, розповідали про свої захворювання і питали, чи варто вакцинуватися. Думаю, коли люди побачать зниження спалаху поширення вірусу, то переконаються у дієвості вакцини.

За рекомендаціями лікарки, не можна робити щеплення людям з активною онкологією, під час загострення хронічних захворювань, наприклад, ревматоїдний артрит. Якщо в день вакцинації є підвищена температура, ознаки ГРВІ, то щеплення потрібно перенести. Завжди, наголошує, треба радитися з сімейним лікарем, а, при потребі, зробити додаткові аналізи. Вагітним протипоказань до вакцинації немає, але це вже повинна сама жінка вирішувати, робити зараз чи почекати.

Про рік роботи в умовах пандемії

Лікарі стали дружнішими. Ми почали більше поважати думку один одного, консультуватися щодо хворих. Радяться між собою медики з різних відділень. Бо є пацієнти, які приходять з одними хворобами, а в результаті виявляємо ковід.

Жінка пригадує березень минулого року, коли Надвірна була в епіцентрі коронавірусу. Тоді у пацієнтів виникали психологічні атаки. Простими словами, психози. Хворі боялися почути діагноз COVID-19.

“Тільки не кажіть, що у мене позитивний експрес-тест. Краще вже онкологія, ніж коронавірус”, “Мене додому не пустять, сусіди заклюють”, – ось такі психози були. Тепер люди більш спокійні, адже і інформації про коронавірус побільшало. Спокійно слухають рекомендації лікарів, легше сприймають те, що потрібно лягати у лікарню. Уже немає істерик у людей, що коронавірус – це кінець світу.

Тепер навіть при масовому поступленні людей, пацієнти спокійно чекають на обстеження. Більше уже переживають, що у лікарні не буде місця для них: “Тільки не у Львів, я хочу тут лікуватися”.

У порівнянні з лютим-березнем пацієнтів у лікарні суттєво поменшало. Ми відчули полегшення. Я, як заввідділення, змогла більше зайнятися основною роботою – документами та організаційними моментами.

Тоді госпіталізували 15-20 людей за добу, доходило і до двадцяти п’яти. Зараз один-двоє хворих. Але ми не можемо розслаблятися – це як затишшя перед бурею. Не було сьогодні хворих з ковідом і Слава Богу. А за завтра не забігаємо наперед. Не буде хворих – добре, будуть – то ми завжди готові.

Про відпочинок

Я хочу на море. Знаєте, після спалаху коронавірусу та напливу хворих хочеться відпочити. Щоправда, до відпустки ще далеко, до літа треба зачекати. Але коли приходжу після роботи, то домашнім кажу, що хочу на море.

У перший тиждень “затишшя хворих” помітила, що і колеги втомилися. Але ми між собою побалакаємо і та напруга поступово проходить. Зараз і погода покращилася і ми краще стали себе почувати. Але мені треба на море, щоб  відпочити, переключится, “поміняти флешку у голові” і знову приступити до роботи. Якраз отримаю наступну дозу вакцини і безпечніше почуватимуся під час відпочинку.

Станом на 13 квітня в Івано-Франківській області першу дозу вакцини від коронавірусу отримали 15 966.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...