Мед Атлант

Синоптики прогнозують зміну погоди на Франківщині: чого очікувати та як це вплине на здоров’я

На Франківщину насувається холодний атмосферний фронт, тому можливі дощі, грози, місцями значні, шквалисте посилення вітру до 15-20 м/с і зниження температурного режиму до 22-28 градусів.

Про це Суспільному Карпати повідомила начальниця відділу гідрометзабезпечення Івано-Франківського ЦГМ Тетяна Атаманюк.

Три дні в Івано-Франківську температура повітря перевищувала + 30 градусів.

“Теплі періоди з такими температурами для нашої місцевості не є закономірністю, – розповідає Тетяна Атаманюк. – Така температура є дуже короткочасною для нас і переважає більше в липні та на початку серпня. Спекотні дні ще будуть протягом літа, але не дуже довго”.

За її словами, прикарпатцям варто готуватися до сильних злив та опадів. У гірських районах вони можуть спричинити сходження селевих потоків. Також внаслідок дощів вода в річках підніметься від 30 сантиметрів до майже півтора метра.

Під час надмірної вологості повітря, яку синоптики прогнозують на Франківщині, людина може отримати тепловий удар, каже лікарка Зіновія Зозуля.

“Тепловий удар – це ураження всього організму. Тобто вражається нервова система, шлунково-кишковий тракт, у людей є висока температура. На фоні високої температури відбувається тахікардія, прискорене серцебиття, у людей буває підвищення артеріального тиску, виникає нудота, рвота, судоми м’язів. Падіння температури та велика вологість – це вплив на терморегуляторні механізми людини, це є гормональні зміни з боку щитовидної залози, гіпофіза”, – розповідає завідувачка терапевтичного відділення № 2 Івано-Франківської ЦМКЛ Зіновія Зозуляк.

За її словами, через високу температуру повітря в центральній міській лікарні збільшилася кількість пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями. Зокрема, з 20 червня сюди госпіталізували понад 50 пацієнтів, в яких почалося загострення цих хвороб.

“У відділ судинної неврології поступило 23 пацієнти із діагнозом ішемічний інсульт. У кардіологічне відділення поступило 17 пацієнтів, які через таку спеку, такі погодні умови мали дестабілізацію артеріального тиску, порушення ритму. П’ять пацієнтів поступили із гострим інфарктом міокарда. Зокрема, навіть сьогодні троє пацієнтів потрапили у лікарню з інсультом”, – каже Зіновія Зозуляк.

Щоб вберегтися від впливу високої температури та вологості і не отримати тепловий чи сонячний удар, лікарка радить носити головні убори та тільки бавовняний одяг, пити багато води та соків, їсти багато овочів. А от відмовитися, за словами Зіновії Зозулі, потрібно від алкоголю, важкої фізичної праці та прогулянок з 11-ї до 17-ї години.

Значні дощі та температура повітря від 21 до 28 градусів протримаються до 30 червня. А вже в останній день місяця, каже Тетяна Атаманюк, прикарпатцям варто знову очікувати 30 градусів вище нуля.

Ситуацію із спекою Тетяна Атаманюк називає глобальними кліматичними змінами. Додає, що температурні показники б’ють рекорди і в Європі. Один із них метеорологи зафіксували минулого тижня в Криму.

“Минулих вихідних у нас було стихійне явище. В Криму за одну добу випало 290 мм опадів. За добу випала подвійна місячна норма. Ми, як метеорологи, трактували це як тропічну зливу. Таке спостерігалося в Криму вперше”, – каже Тетяна Атаманюк.

За словами жінки, згідно із дослідженням Київського науково-дослідного інституту, до 2050 року Україну чекають нові стихійні явища.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...