Мед Атлант

ТОП-5 українських пісень, які стали відомими на весь світ

Українці – дуже співоча нація. Не залишились без уваги наші пісні й в інших країнах. “МІСТО” зібрало для вас ТОП-5 українських пісень, які стали відомими у світі.

“Щедрик” – всесвітньо відомий твір для хору українського композитора Миколи Леонтовича, який був створений на початку ХХ століття. Це українська різдвяна пісня, яку щороку виконують по всьому світу в різних варіаціях. В англійському варіанті вона отримала назву Carol of the Bells. Почути англомовну версію “Щедрика” ти можеш в безлічі кінострічок, мультфільмів і серіалів, а також у таких культових фільмах як “Сам удома”, “Гаррі Поттер”, “Міцний горішок-2”. Не тільки українські, а й зарубіжні виконавці регулярно представляють публіці своє бачення “Щедрика”, не даючи забути про українську пісню.

“Реве та стогне Дніпр широкий” – пісня Данила Крижанівського на вірші Тараса Шевченка (перші шість строф балади «Причинна»). Пісня описує пейзаж в романтичному дусі: бурю на Дніпрі, місяць на небі і передранковий стан природи.

“Ой не ходи, Грицю, та й на вечорниці” – українська народна пісня середини XVII століття. Авторство належить напівлегендарній поетесі і співачці Марусі Чурай. Існує декілька мелодій на цей текст. Найвідоміша з нихвперше з’являється в опері “Козак-стихотворец” (1812), музику до якої написав Каттеріно Кавос.

Сюжет пісні неодноразово використовувався українськими поетами, прозаїками та драматургами – він ліг в основу близько десяти повістей, романів, кількох драм і поем. Одними з найвідоміших є повість Ольги Кобилянської “В неділю рано зілля копала” та історичний роман у віршах “Маруся Чурай” Ліни Костенко (1979, 1983).

“Їхав козак за Дунай” – український романс, який написав козак Харківського полку, філософ, поет Семен Климовський. Пісня популярна принаймні від середини XVIII століття.

Сюжет твору навряд чи варто прив’язувати до якоїсь історичної події. Хоча окремі дослідники відзначають можливість того, що пісня була написана козаком харківського полку як враження від невдалих турецьких походів Петра I, перший з яких відбувався в 1710 році, приблизно в час створення пісні. Герой не дуже впевнено обіцяє повернутись через три роки. Досить точно означено тривалість всіх тих походів. Саме три роки жорстоких військових дій. Проте число три може бути просто символом, в українців воно завжди мало сакральний зміст. Та й сам “Дунай” у фольклорній традиції нерідко символізує просто ріку. Мотив розлуки козака з коханою дівчиною, образний лад пісні, характер мелодії дають підстави називати її романсом.

Гімн України – один із головних державних символів України поряд із прапором і гербом. Державним гімном є пісня “Ще не вмерла України і Слава, і Воля” слова Павла Чубинського, музика Михайла Вербицького. Офіційна музична редакція ухвалена Верховною Радою 15 січня 1992 року, текст гімну затверджено Законом України “Про Державний Гімн України” 6 березня 2003 року.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...