Мед Атлант

Українські полонені матимуть змогу листуватися зі своїми рідними — МКЧХ

Українські військовополонені отримають можливість листуватися зі своїми рідними, доставку листів в обидва боки забезпечуватиме Міжнародний комітет Червоного Хреста.

Про це у коментарі Суспільному розповів речник Міжнародного комітету Червоного Хреста Олександр Власенко.

“Ми отримали вже першу партію таких листів з місць утримання під вартою Росії, отримали 1800 листів від українських військовополонених і передали їх Національному інформаційному бюро в Україні. Ми не возимо по всіх адресах, передаємо НІБ, і воно вже передало ці листи родичам цих людей. І зібрало натомість від них 1600 листів, які будуть передані військовополоненим в Росії”, — зазначив він.

Посадовець підкреслив, що така кореспонденція передбачена Женевськими конвенціями. Водночас щодо змісту листів передбачаються певні обмеження.

“Рідні та близькі мають право знати, що відбувається з їхніми близькими, навіть якщо вони перебувають у полоні або якихось інших місцях утримання під вартою, вони все одно мають право знати про якісь побутові речі і написати щось у відповідь. Звичайно, що ці листи не можуть містити якусь політичну інформацію, військово-технічну інформацію, інформацію про умови утримання цих людей. Вони мають містити побутову інформацію, і керівництво закладів утримання під вартою має право цензурувати такі листи саме щодо того, аби там не було якоїсь інформації, яку не можна передавати. Це загальносвітова практика, це обумовлено Женевськими конвенціями, і в принципі, я хочу вірити, що така практика дотримується і тут”, — зауважив Власенко.

Речник МКЧХ розповів, що для листів існують спеціальні форми.

“Це — просто аркуш паперу і там можна писати від себе тією мовою, якою хоче писати людина, якою вона звикла писати, якою листується зазвичай зі своїми рідними, близькими. Він пише інформацію про себе, і це коротка інформація, невелике повідомлення про те, як, чим він живе”, — розповів посадовець.

За його словами, при цьому військовополонені повинні мати можливість отримувати й відповіді на свої листи.

“Звичайно, що в людей, які живуть своїм життям, трапляються якісь події, народжуються діти, люди виходять заміж. Інформація, яку ми тут зазвичай не помічаємо, ми живемо звичайним життям, але для людини, яка опинилася в місцях утримання, під вартою, — це все має величезне значення. І, отримавши такого листа, ця людина в курсі тих подій, які відбуваються в її родинному колі”, — пояснив Власенко.

Він додав, що рідні полонених повинні знати, що листи будуть читатись та піддаватись цензурі.

“Це обумовлено міжнародним гуманітарним правом. Там не повинна міститися якась пропаганда, якісь політичні речі, якісь роздуми щодо політичного майбутнього і так далі. Там має міститися суто побутова інформація, яка стосується цієї людини, яка пише листа, і тієї людини, якій відправляється цей лист”, — наголосив речник Міжнародного комітету Червоного Хреста.

За словами Власенка, зазвичай спеціалісти МКЧХ особисто відвідують військовополонених та отримують від них листи.

“Потім представники адміністрації того закладу, де утримують цих людей, виділяє людину, яка володіє тією мовою, якою написано листи. Він сідає поряд і продивляться ці листи на кшталт того, що там немає якоїсь забороненої інформації. Після цього листи збираються, вони пакуються певним чином і передаються в делегацію Міжнародного комітету Червоного Хреста в тій країні, в яку вони адресуються. І там вже розвозять я людям, видають руки в руки тим родичам — там є конкретна адреса, телефон, ім’я, прізвище людини, якій цей лист адресується. Та людина може написати листа у відповідь, сісти, написати і передати також листа нашому працівникові. Так ми працюємо зазвичай”, — зауважив він.

Посадовець нагадав, що водночас МКЧХ не має доступу до всіх військовополонених, тому в цьому випадку виступає як посередник.

“Тобто ці листи пишуть, їх збирають представники міністерства оборони РФ, вони передають нашій делегації в Москві, наша делегація в Москві передає нашій делегації в Києві, делегати в Києві передають їх в український НІБ, і вже вони передають ці листи родичам. І так само збирають від них відповіді. Такий самий ланцюжок діє у зворотному напрямку”, — пояснив Власенко.

За його словами, цей механізм почав працювати протягом останнього місяця. Нині МКЧХ перебуває у процесі передачі листів військовополоненим, які у відповідь зібрало Національне інформаційне бюро.

“У нас був випадок, одна жінка отримала листа від свого тата. Так сталося, що вона його отримала у свій день народження, і вона сказала, що це був найбільший і найдорожчий подарунок, який вона отримувала в день народження будь-коли протягом її життя”, — додав Олександр Власенко.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...