Мед Атлант

У Прикарпатський національний університет перевезли один з найбільших в Україні гербаріїв

У Прикарпатський національний університет перевезли одну з найбільших у країні колекцію лишайників, судинних та мохоподібних рослин з півдня та сходу України.

У чому полягає цінність цього гербарію та що з ним буде далі, пише Суспільне.

Привезена з Херсонського державного університету колекція налічує 32 тисячі зразків. З них 16 тисяч складають лишайники та ліхнофільні гриби, 15 тисяч — судинні рослини та одна тисяча — мохоподібні. Для порівняння, гербарій Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника усього налічує вісім тисяч зразків.

Викладачка кафедри біології та екології Прикарпатського вишу Надія Капець каже, колекцію важливо зберегти для наступних поколінь науковців, які зможуть аналізувати зміну екосистем через кілька десятиліть.

За її словами, зразки зберігатимуться у коробках, на яких зазначені назви рослин латиною, географічне місце і замітки науковця.

“Гербарій — це основа, яка є безпосереднім чи не єдиним доказом того, що той чи інший вид поширюється на тій чи іншій території”, — пояснює Надія Капець.

У 1990-х роках до розширення гербарію долучився доктор біологічних наук, професор кафедри ботаніки Херсонського державного університету Олександр Ходосовцев. На той час колекція налічувала приблизно дві тисячі екземплярів. У 2016 році донька науковця допомогла відкрити новий вид ліхнофільного гриба, який батько назвав на її честь — катериноміцес.

Більшість зразків — зі східної та південної України. Втім є й екземпляри з інших регіонів — Прикарпаття, Закарпаття та з Криму, а також з інших країн.

Гербарій відкритий для всіх науковців — вони можуть оглядати та вивчати зразки. Після повної деокупації Херсонщини колекцію повернуть до Херсонського державного університету.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...