Мед Атлант

На Франківщині військовослужбовці Нацгвардії вчаться керувати дронами

На одному із полігонів Івано-Франківщини військовослужбовці Національної гвардії України вчаться керувати безпілотниками. Заняття відбуваються щотижня.

Після навчань нацгвардійці керують ними вже на полі бою. Про це Суспільному розповів начальник служби безпілотних авіаційних комплексів Національної гвардії Юрій Сметанський.

За його словами, основною умовою для занять, що відбуваються упродовж чотирьох-п’яти днів у тиждень, є сприятлива погода. Юрій Сметанський каже, що дронів ніколи не буває забагато. На запити військовослужбовців реагують волонтери — вони передають апарати із тепловізорами, безпілотники закуповує і військова частина.

“Дрони потрібні постійно, бо часто їх втрачаємо, оскільки на сході країни працює ворожа РЕБ. Деколи знищують до двох безпілотників у день. А це — дуже дороге задоволення. Тому потрібне постійне поновлення дронів”, — каже Юрій Сметанський.

Нацгвардієць Павло Синюк говорить, що така техніка важлива для військових, які боронять Україну від агресії РФ.

“Хоча дрон такий малий — свою роботу для ближньої розвідки та підтримки піхоти він виконує. Ми більше використовуємо Mavic 3, Autel. Вони діють на більшій відстані, довше тримаються по часу. Але такий варіант теж корисний”, — розповідає Павло Синюк.

Щоб навчитися керувати дронами, треба мати технічні знання, каже військовослужбовиця Ангеліна Гриньків.

“Вміння безпосередньо керувати безпілотними авіаційними комплексами — важливе. Також потрібні знання різних спеціальних програм, які застосовуються, та топографії. Ми навчалися у Львові, підвищували кваліфікацію в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника. В Інтернеті знаходили різні спецпрограми”, — говорить Ангеліна Гриньків.

За словами Юрія Сметанського, більшість військовослужбовців Національної гвардії, які пройшли навчання на Івано-Франківщині, зараз виконують бойові завдання на сході країни.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...