Мед Атлант

На Прикарпатті встановлять понад 53 тисячі розумних лічильників

АТ «Прикарпаттяобленерго» в 2023 році планує замінити 53 тисячі приладів обліку на сучасні смарт-лічильники за власний кошт.

В цьому році смарт-лічильники встановлять на території Івано-Франківської, Лисецької, Калуської, Рожнятівської, Долинської, Коломийської, Косівської, Надвірнянської, Богородчанської та Яремчанської служби експлуатації електромереж.

Смарт-лічильники, інтелектуальні лічильники або ж «смарти» виготовлені з електронних компонентів та не мають механічних рухомих частин. Вони вирізняються серед звичайних лічильників більшою функціональністю, адже не лише вираховують кількість спожитої електроенергії, а також можуть мати наступні функції:

– передавати показники;

– рахувати споживання електроенергії по зонах доби;

– вимірювати параметри мережі (напруги тощо);

– захищати від критичних коливань напруги;

– передавати інформацію енергокомпанії про аварійні ситуації в мережі;

-тривалий час зберігати в пам’яті лічильника інформацію, яка може бути зчитана для подальшої обробки чи аналізу.

Смарт-лічильники надають можливість економити гроші без зміни енергоспоживання за рахунок переходу на зонний облік. “Розумний лічильник” рахує споживання по зонах доби. Тож, якщо вмикати потужні електроприлади в цей час, наприклад, бойлер, теплу підлогу або електродуховку, можна відчутно зменшити рахунок.

Також регулярне дистанційне зчитування показників лічильника забезпечує формування квитанцій з фактичними даними щодо кількості спожитої електроенергії, у разі якщо прилад обліку працює в складі автоматизованої системи обліку електроенергії. Тобто лічильник сам передає в енергокомпанію об’єм спожитої електроенергії. На основі цих показів постачальник електроенергії формує рахунок. Це дуже зручно для тих споживачів, які регулярно забувають передати показники з 30-го по 3-тє число – їм достатньо, отримавши квитанцію, звірити вказані в ній показники з лічильником.

Варто звернути увагу, що саме лише встановлення лічильника не гарантує зменшення рахунку за світло. Щоб економія була більш відчутною, слід використовувати енергоємні прилади переважно у заявлені години. У сучасному будинку такими приладами є пральні машини, бойлери, електрокотли тощо. Саме їх варто використовувати у нічний час. Для впевненості можна встановити електромеханічні таймери, які вимикатимуть вибрані прилади на день і вмикатимуть їх у ночі.

Ті, кому не пощастило в цьому році, але хто уже зараз хоче мати смарт-лічильник, його можна придбати самостійно, попередньо з’ясувавши в Центрі обслуговування клієнтів, чи є технічні можливості встановити «смарт» за адресою.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...