Мед Атлант

Представників трьох громад з Франківщини навчатимуть енергетичного менеджменту

По три громади з Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької областей братимуть участь у проєкті “Співпраця задля впровадження систем енергетичного менеджменту в територіальних громадах”.

В межах цього проєкту представників громад навчатимуть, як правильно в сучасних умовах економити енергоресурси. Про це Суспільному розповів виконавчий директор Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття, яка реалізує цю ініціативу, Ігор Мельничук.

За його словами, участь у проєкті беруть Галицька, Городенківська та Долинська територіальні громади.

“Проєкт передбачає укомплектування дев’яти територіальних громад інструментами енергетичного менеджменту. Це будуть прилади, обладнання, техніка, яка дасть змогу ефективно заміряти енергетичне використання та робити пропозиції для його покращення”, — каже Ігор Мельничук.

Очільник Долинської громади Іван Дирів розповідає, що у місті з 2009 року впроваджують енергоефективність. З його слів, найбільшим проєктом у цій сфері була термомодернізація багатоквартирного житлового фонду. У межах європейського проєкту вдалося утеплити 30% помешкань.

“Зі 100 багатоквартирних будинків, які є в Долині, 30 вдалося комплексно термомодернізувати — повністю весь будинок від цоколя до горища, а не окремі елементи, квартири. Проєкт був на умовах співучасті — гроші ЄС, міської ради та громадян. Економія склала приблизно 24% в платіжці за енергоносії. Це — дуже багато”, — розповідає Іван Дирів.

Для Галицької громади участь у такому проєкті буде новою, каже заступниця міського голови Вікторія Дебенко.

“Люди пройдуть навчання, отримають досвід і будуть навчені працювати з відповідним обладнанням. Вони зможуть не тільки оцінювати, як витрачають, але порахувати, проаналізувати та зробити все, аби в майбутньому зменшити чи підсилити енергоефективність того чи іншого закладу”, — каже Вікторія Дебенко.

Експерт з енергозбереження Максим Карпаш каже, що енергоменеджмент зараз є важливим, адже більшість громад не знає, яку кількість енергії вони насправді споживають і як її можна зекономити.

“Працює такий психологічний момент: ти скорочуєш своє споживання, як тільки починаєш розуміти, скільки ти споживаєш. Кожен може на собі це відчути. В тебе є лічильник, ти на нього час від часу дивишся, все-таки економиш. Це — така практика, і для всіх громад я рекомендую почати міряти, скільки ви дійсно витрачаєте”, — каже Максим Карпаш.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...