Мед Атлант

У Криму «тривожно»: вибухи на об’єктах окупованого півострова під час повномасштабної війни

Російські окупанти напередодні контрнаступу України нарощують оборону захопленого Криму: біля військових об’єктів та у стратегічних точках півострова збудовано фортифікаційні лінії.

Але це не рятує від того, що з початку повномасштабної війни у Криму майже щодня щось горить та вибухає – «демілітаризація у дії», як про це каже українське військово-політичне керівництво. «Слово і діло» пропонує згадати, на яких об’єктах окупованого Криму за останній рік відбувалися вибухи.

Якщо не рахувати знищення крейсера «Москва» у Чорному морі, регулярні вибухи в Криму почалися з середини минулого літа. Почалося все з удару по захоплених росією бурових установках «Чорноморнафтогазу» (так звані вежи Бойка).

Одними з найрезонансніших, звісно, були вибухи в серпні на авіабазах «Саки» та «Гвардійське». Згодом український Генштаб визнав свою причетність до інцидентів.

На авіабазі у Новофедорівці було знищено кілька літаків Су-24 та Су-30, а Гвардійському – один Су-24.

Крім того, кілька разів у серпні у Криму вибухали склади боєприпасів окупантів – у Майському, Азовському та Міжводному. Як пізніше говорили аналітики, вибухи в Майському (це Джанкойський район) завдали значної шкоди російським ресурсам і серйозно порушили логістику постачання окупантів.

А видання The New York Times писало, що відповідальність за цей вибух «несе елітний український військовий підрозділ, який діяв у тилу ворога».

1 жовтня вибух стався на авіабазі «Бельбек» біля Севастополя.

Неабияка подія сталася 8 жовтня: на залізничній гілці Кримського мосту стався вибух та потужна пожежа. Внаслідок цього було пошкоджено дорожнє полотно, а кілька прольотів впали у воду.

Російська ФСБ звинуватила в «організації теракту» главу української розвідки Кирила Буданова. Минулого тижня суд «заочно заарештував» його. У розвідці називали звинувачення росіян «дурницею».

У ніч на 29 жовтня вибухи пролунали на базі російського чорноморського флоту в Севастополі, кілька кораблів зазнали пошкоджень. Окупаційна влада заявила, що бухта зазнала атаки безпілотних літальних апаратів.

Після цього росія спробувала зірвати зернову угоду, а також влаштувала черговий масований ракетний обстріл України.

У січні знову лунали вибухи на аеродромі «Саки», а в лютому-березні була серія вибухів у військових частинах окупантів – в Армянську, Бахчисараї та Перевальному.

20 березня вибухи сталися в районі залізничної гілки у Джанкої. Як повідомили в українській розвідці, під час транспортування було знищено російські крилаті ракети «Калібр».

У березні та квітні було ще кілька атак безпілотників на базу російського флоту у Севастополі.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...