Мед Атлант

До Дня газовика у Франківську запалили єдиний в Україні газовий ліхтар. ФОТО

Прикарпатські газовики започаткували нову традицію. Напередодні професійного свята в Івано-Франківську запалили єдиний в Україні газовий ліхтар, встановлений до 150-річчя «Івано-Франківськгазу».

Цього дня у компанії вирішили відтворити увесь процес, як це було півтори століття тому: ліхтарник з дерев’яною драбиною в руках іде вулицею, підходить до газового ліхтаря, підіймається по ній, виймає сірники та запалює вуличний ліхтар.

Цьогоріч ліхтар запалив старший майстер «Івано-Франківськгазу» Петро Добровольський. Для урочистого дійства йому спеціально пошили костюм, аби зануритись в старовинну атмосферу. В роль ліхтарника 19 століття, каже майстер, “влився” на відмінно.

Петро Добровольський

“Надіємось, що це буде туристична локація, завдяки якій можна помандрувати 150 років назад. Також ми таким чином розвіємо міф про те, що російська імперія принесла нам блага цивілізації, хоча сталось якраз навпаки. Отакими запалюваннями ми започатковуємо традицію, яку будемо повторювати кожного року”, – каже голова правління АТ “Івано-Франківськгазу” Іван Шкіндюк.

Діюча модель газового ліхтаря, яка відтворює історичний прототип, встановлена на вулиці Шевченка. Це одна з перших вулиць, яка освітлювалася світильним газом. Саме Івано-Франківськ, а колись Станіславів, одне з перших міст України, де для освітлення використовувався світильний газ, який виробляв газзавод. З його будівництва і розпочалась історія газифікації на Прикарпатті.

Газовий ліхтар вночі

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...