Мед Атлант

Це потужна зброя: у Франківську обговорюють, як фінансувати культуру в умовах війни. ФОТО

28 листопада в Івано-Франківську проходить масштабний регіональний форум “Культура і відновлення”.

Представники ОВА, мерії, бюджетних культурних установ і активних громадських ініціатив в Університеті Короля Данила дискутують на тему покращення стану фінансування культури та залученню донорів до культурних ініціатив на місцевому рівні.

Народна депутатка Оксана Савчук впевнена, що культура дуже важлива частина розвитку країни, і потрібно збільшити витрати на неї у майбутньому.

“На Міністерство культури держава запланувала витратити наступного року 10,2 млрд гривень. Оскільки міністерство досі не має очільника, це й спричинило такий малий відсоток фінансування – це не покриє ні мистецьких, ні книговидавничих планів, – каже Савчук, – Попри війну, ми маємо показати світу своє обличчя, свою культуру. Водночас 680 млн грн піде на виробництво серіалів, які викликають бурхливу реакцію не лише жінок з Коломиї, але й всієї України”.

На першій панелі порушували питання стан фінансування культури з місцевих бюджетів, на другій панелі будуть обговорювати те, що можна зробити, аби якісна масова українська культура змогла дістатися до європейського читача.

Надія Загурська, директорка Департаменту культури Івано-Франківської міської ради підкреслила, що від початку великої війни працівники дещо змінили вектор – почали робити благодійні заходи, на яких збирають кошти для ЗСУ.

“Тільки за цей рік на різних заходах було зібрано понад 1,5 млн гривень для допомоги нашим захисникам – це транспорт, дрони, тепловізори тощо. Щодо фінансування культури, то фінансування залишилось на тому ж рівні, що й у 2022 році. У наших закладах робляться поточні ремонти, бо капітальні не на часі. Проблеми звісно у нас є – це питання Центрального народного дому, де капремонт був початий до лютого 2022 року, а також будинок культури Княгинин та музична школа №1”, – додає Надія Загурська.

Тарас Маршалок, доктор економічних наук та аналітик Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління КШЕ вважає, що культура – дуже недооцінена сфера, якій треба приділити більше уваги на місцевому та державному рівнях.

“Лише 3% зі всіх місцевих бюджетів були спрямовані у 2021 та 2022 на розвиток культури, що звісно є недостатньо, адже інші сфери мали 20% від загального бюджету. У 2023 році, який вже добігає кінця, виділені кошти на культуру зменшились вдвічі. Культура – це зброя, а якщо воїн не має хорошої зброї, він не має чим протистояти ворогу. Це та сфера, яка визначає нас як націю, тому потрібно змінити стратегію фінансування як на місцевому, так і на державному рівнях”, – каже аналітик.

Очільник Івано-Франківська Руслан Марцінків додав, що місто працює над тим, аби бути вагомим культурним центром для України.

“Сьогодні маємо у філармонії, драмтеатрі переповнені зали глядачів – це також вагомий показник того, що український культурний продукт має попит. А також хочу нагадати, що мистецтво це певний вид реабілітації для наших військових. Тому дуже важливим буде те, як ми побудуємо наш культурний простір в умовах довготривалої війни”, – зазначає мер.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...