Мед Атлант

На Франківщині у жителя Вістової діагностували лептоспіроз

У 58-річного жителя села Вістова, що на Івано-Франківщині, діагностували лептоспіроз. У 2023 році — це другий випадок цієї недуги у Калуській громаді. У серпні захворів 65-річний калушанин.

Про це повідомили на Facebook-сторінці Калуської міської ради, – інформує Суспільне.

“Ймовірно, хворі заразилися через контакт із гризунами або продуктами їхньої життєдіяльності, вживання забруднених харчових продуктів чи води для пиття з невідомих неконтрольованих джерел”, — йдеться у дописі.

Фахівці Калуського відділу обласного центру контролю та профілактики хвороб доправили мишовидних гризунів у лабораторію для дослідження на лептоспіроз, туляремію та ієрсиніоз. У листопаді у піддослідної тварини з ринку на вулиці Дзвонарській у Калуші підтвердили збудник інфекції, каже лікарка-епідеміологиня Мирослава Гуменяк.

Що таке лептоспіроз і наскільки він небезпечний

Лептоспіроз — це небезпечна зоонозна інфекційна хвороба, спричинена збудником-бактерією Leptospira. Найчастіше недугу діагностують у період із серпня до жовтня з піком у вересні. Без лікування лептоспіроз може призвести до ураження нирок, печінки, менінгіту та смерті.

Інкубаційний період від часу зараження до перших ознак недуги триває від 2 до 20 днів. Хвороба характеризується раптовим початком, інтоксикацією та хвилеподібним перебігом.

Упродовж захворювання температура тіла людини підвищується до 39-40°. Окрім цього, з’являється загальна слабкість, мігрень, біль у попереку, суглобах та м’язах.

Недуга часто призводить до тяжких наслідків. Хвороба може тривати у важкій формі з ураженням нирок, печінки та очей. Найчастіше смерть під час захворювання на лептоспіроз настає від гострої ниркової недостатності.

Джерела захворювання

Носіями лептоспірозу є мишовидні гризуни, дикі та сільськогосподарські тварини. У тварин спостерігаються різні варіанти перебігу хвороби. Найчастіше — стерта форма та носійство. У зовнішнє середовище збудник недуги потрапляє разом із сечею.

Як вберегтися від лептоспірозу

Для профілактики лептоспірозу під час роботи по господарству спеціалісти рекомендують використовувати рукавиці та гумове взуття. Продукти та корми для тварин потрібно зберігати в недоступних для гризунів місцях. Вберегтися від лептоспірозу також можна завдяки регулярному догляду за руками й лікуванню подряпин і ран.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...