Мед Атлант

Про незламність та віру: у Франківську відбувся спецпоказ фільму про Херсон. ФОТО

Про незламність та віру: на Прикарпатті стартував Мандрівний Docudays UA спецпоказом фільму про Херсон.

Івано-Франківська обласна організація “Молода Просвіта” відкрила 20 ювілейний Мандрівний Фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA на Прикарпатті українською стрічкою “Нескорений Херсон”. Перший кінопоказ відбувся в Івано-Франківську у Херсонському хабі.

Це історія про чотирьох людей, які працюють на медіаплатформі “Вгору” і які показували й розповідали про те, що росіяни вчиняли на Херсонщині. На презентацію фільму завітали одразу троє гостей: героїні фільму Ілона Коротіцина, Єлизавета Жарких, а також режисер стрічки Устин Данчук.

“Спочатку Херсон обстрілювали, потім тероризували, шукаючи незгодних, активістів і всіх, хто якось впливав на суспільне життя міста. Нашого фотографа розшукували росіяни, але, на щастя, не знайшли і він продовжує працювати у рідному місті. Це історія й про те, що Херсонщина – це Україна, адже попри окупацію мітинги відбувались по всіх маленьких містах і селах, але їх історії ми поки що не можемо розказати”, – наголосила Єлизавета Жарких, херсонська журналістка.

З початку повномасштабного вторгнення кореспонденти Медіаплатформи “Вгору” фіксували все, що відбувалося в місті. Разом із херсонцями вони пережили захоплення обласного центру росіянами, мітинги, окупацію та звільнення рідного міста. У фільмі зібрані унікальні кадри, які показують, якими були для Херсона та його жителів останні півтора року.

“Радіємо, що цьогоріч маємо змогу відкривати фестиваль, долучаючи до подій офлайн режисерів та героїв стрічок. Це посилює заходи. А починаємо ми саме стрічкою про Херсон, адже саме нещодавно Україна відзначала річницю деокупації міста. За близько півтора року Франківськ прийняв чимало херсонців. Тому цим заходом хочемо підтримати новомістян, а місцевим нагадати про події на півдні країни”, – зазначила регіональна координаторка фестивалю від “Молодої Просвіти” Тетяна Пігурська.

“Нескорений Херсон” – це зізнання в любові рідному місту. Його жителі щодня живуть у небезпеці, та попри все, долають труднощі, не втрачають оптимізму, вірять у перемогу та роблять усе можливе, аби їхнє місто продовжувало жити. Тепер і франківці мають змогу побачити й почути те, що пережили мешканці цього міста.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...