Мед Атлант

В Івано-Франківську безкоштовно тестували людей на ВІЛ/СНІД

До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом у середмісті Івано-Франківська провели акцію “СНІД — Стоп! Час для рівності”. За три години медики протестували 21 людину. Випадків ВІЛ-інфекції не виявили.

Безкоштовний тест на це захворювання жителі міста проходили у мобільній лабораторії, яку розмістили на площі Ринок. Акцію організував благодійний фонд “Захід Шанс”, – пише Суспільне.

Олександр — соціальний працівник благодійного фонду “Захід-шанс”. Чоловік каже: про ВІЛ-позитивний статус дізнався випадково 12 років тому.

“Відмовили нирки. І коли мене на Мазепи привезли в лікарню, поклали й через два дні я здав кров, виявилося, що в мене — ВІЛ-інфекція. Ну, зрозуміло, бо в мене були проблеми, я вживав ін’єкційно наркотики. Від того все і пішло. Практично рік провів у лікарнях”, — каже Олександр.

Вживання наркотиків ін’єкційно та незахищений секс є основними причинами інфікування вірусом імунодефіциту, розповів Суспільному керівник благодійного фонду “Захід Шанс” Олександр Гринь. З його слів, під час роботи з групами ризику в області за перше півріччя 2023 року представники організації виявили десять випадків інфікування.

У мобільній амбулаторії 1 грудня франківці могли безкоштовно пройти тест на ВІЛ. Сотню тестів для акції надав Центр громадського здоров’я, каже Олександр Гринь.

“Проводимо такі акції, щоб не просто показати людям, що можна зробити такий швидкий тест. Ми розповідаємо їм, даємо інформаційні матеріали, щоб люди знали, розуміли, наскільки це важливо — вчасно виявити інфекцію і знати свій статус. Тому що ВІЛ-інфекція — це дуже таке підступне захворювання, яке невидиме. Навіть у перші три місяці вона ніде не проявляється. І тому важливо кожних пів року, щоб люди тестувалися і просто зберегли своє здоров’я”, — говорить Олександр Гринь.

За три години акції протестували 21 людину. Випадків ВІЛ-інфекції не виявили, розповідає соціальна працівниця фонду “Захід Шанс” Наталія Полінник. З її слів, людей також навчали робити тестування самостійно.

“Сьогодні ми якраз проводимо тестування шляхом асоційованого самотестування. Я проведу нашого клієнта, розкажу, як робити, поясню кожен етап. І потім людина зможе абсолютно спокійно, придбавши, наприклад, тест, зробити його сама чи допомогти комусь зробити, пояснити”, — говорить Наталія Полінник.

Тести показують результат за 15 хвилин, продовжує соціальна працівниця фонду “Захід Шанс”.

Андрій Матей розповідає, що проходить такий тест не вперше:

“Я — лікар, і всі медичні працівники в нас досить свідомі, саме спільнота лікарів. І кожен з нас приходить, і періодично тестується, зокрема на експрес-тести. Оскільки ми працюємо з біологічною рідиною, зі своїми пацієнтами, хворими людьми, потрібно перевіряти, чи все добре з нами”.

Як розповіла заступниця генерального директора обласного фтизіопульмоцентру Наталія Дьоміна, зараз на Прикарпатті ВІЛ-інфікованими є 1264 людини, з них — 392 випадки СНІДу.

“Від початку 2023 року станом на 1 листопада зареєстровано 118 випадків ВІЛ-інфекції, зокрема 21 випадок СНІДу. Проходять лікування 1168 прикарпатців, з них — 29 дітей. Ці дані, якими ми оперуємо, не відображають реальну картину ситуації. Тобто це тільки ті, що виявлені. Ми розуміємо, що є дуже багато пацієнтів, які просто не знають свого статусу”, — говорить Дьоміна.

Лікарка радить всім раз на рік проходити безкоштовно швидке тестування на ВІЛ-інфекцію у свого сімейного лікаря.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...