Мед Атлант

Вилікувати суглоби допоможе артроскопія – «хірургія одного дня»

Артроскопічна хірургія – це найменш травматичний хірургічний метод, основними принципами якого є мініінвазивність, швидка реабілітація, якісна візуалізація за допомогою камер і швидке відновлення після оперативного втручання.

Деталями про артроскопічну хірургію поділився з МІСТОМ лікар ортопед-травматолог ЛДЦ «Мед-Атлант» Валентин Романюк.

Артроскопія – це мінімально інвазивний метод для діагностики та лікування пошкоджень суглобів. Цей метод є менш травматичним, ніж відкрита хірургія та має кращий косметичний ефект і  дозволяє швидше відновитись.

 «Ми робимо декілька мікророзрізів до 5 мм і  вводимо камеру в суглоб, щоб побачити його зсередини. Артроскопія дозволяє побачити пошкодження хряща, звʼязок, менісків та інших структур у суглобі, а також одразу їх виправити. Проте, тут є ще один момент: якщо в пацієнта є покази до консервативного лікування – це не значить, що потрібно виконувати артроскопію. Вона має чіткі, обмежені  покази, які визначає лікар ортопед. За допомогою такого методу можна виправити чимало травм і захворювань. Наприклад, такі як дегенеративно-дистрофічні захворювання, травми менісків, зв’язок та інші. Найчастіше, чим ми займаємося – це пошкодженням менісків і  пластикою хрестоподібних зв’язок.»

Тривалість процедури

Тривалість процедури – це індивідуальний процес з кожним пацієнтом. Все залежить від самого діагнозу та від обʼєму операції. Процедура проводиться, як правило, від 20 хвилин і більше. Якщо ж говорити про реконструктивні операції, наприклад, коли відновлюють хрестоподібні зв’язки, тоді операція може тривати  декілька годин.

Ризики чи ускладнення після артроскопії

Медики запевняють, що ризики мінімальні, оскільки це досить сучасний, малоінвазивний та безпечний метод. Ризик ускладнень є при будь-якому оперативному втручанні.

«Вони можуть бути зумовлені  індивідуальними особливостями  пацієнта, а також можуть бути пов’язані із супровідними захворюваннями тощо. Загалом метод є безпечний та малоінвазивний», – додає лікар ортопед-травматолог ЛДЦ «Мед-Атлант» Валентин Романюк.

Тривалість реабілітації після оперативного втручання

Тривалість реабілітації залежить від типу оперативного втручання, його складності та особливостей пацієнта.

«Якщо ми говоримо про меніски, то реабілітація може тривати  близько місяця часу. Під час складних реконструктивних втручань – до пів року. Важливо зауважити, якщо виконувати операції з приводу захворювання менісків, то здебільшого після оперативного втручання людина може ходити без милиць з повним навантаженням на оперовану кінцівку.»

Сучасні технології в артроскопії

Сьогодні поєднання клітинної терапії та артроскопії набирає обертів. Тобто йдеться про те, що при закінченні оперативного втручання вводиться концентрат стромально-васкулярної фракції чи концентрату червоно-кісткового мозку в порожнину суглоба. Тоді виникає регенеративний ефект. Стосується це здебільшого молодих пацієнтів. Як зазначає Валентин Романюк, зараз активно розвивається ортобіологія та клітинна терапія, отримує ступені доказовості та впроваджується у медичній практиці. Раніше ін’єкції виконувалися за деякий час після артроскопії. Зараз частіше вводять стромально-васкулярну фракцію та концентрат кісткового червоного мозку  одразу після завершення операції.

Системність в артроскопії – правда чи міф

 «Загалом немає якоїсь системності до даного оперативного втручання. Як правило, для усунення тієї чи іншої проблеми, на яку були виставлені покази до операції, достатньо одного. Проте, тут залежить багато від пацієнта. Наприклад, ми можемо провести лікування медіального меніска, а за пів року він отримає повторну травму, тому це знову вимагатиме втручання. Є ситуації, коли вже провели лікування хрестоподібної звʼязки, а пацієнт повторно міг травмуватися і тепер у нього виникла нестабільність у колінному суглобі, тоді може бути ревізійна пластика. Але важливо зазначити, що втручання тільки по показах.»

Протягом однієї процедури можна усунути проблеми з декількома структурами.

 «Наприклад, за одне оперативне втручання можемо провести лікування менісків та хрестоподібної зв’язки.»

Перспективи розвитку артроскопії в майбутньому

За словами лікаря ортопеда-травматога Валентина Романюка, в майбутньому проведення артроскопії буде в багатьох клініках різного рівня, велика кількість ортопедів освоїть даний метод і загалом розшириться спектр показів до оперативних втручань, особливо до таких як артроскопія кульшового, плечового та гомілковостопного суглобів.

 «Зараз багато практикуючих ортопедів-травматологів застосовують артроскопію під час лікування внутрішньосуглобових переломів.  Також у воєнний час  є багато мінно-вибухових травм і  артроскопію застосовують з метою малоінвазивного видалення уламків і сторонніх тіл з порожнини суглоба.»

Косметичний ефект процедури

Для людей, особливо жінок є важливим їх зовнішній вигляд, тому однією з переваг цієї операції є косметичний ефект процедури.

«Так, як ми проводимо артроскопію стандартно у двох доступах по 5 міліметрів, то відповідно відсутній великий обʼємний післяопераційний рубець», – зазначив Валентин Романюк.

Протипоказання до операції

Загалом після артроскопічних втручань пацієнти відчувають полегшення і це також покращує їхнє самопочуття. Проте під час будь-яких оперативних втручань є протипоказання до операції. Під час артроскопії протипоказів небагато, але вони все ж є:

  1. Інфекційні захворювання суглоба.
  2. Неможливість застосувати анестезію.
  3. Різні порушення структури, виражені деформації в суглобі.

Під час артроскопії лікарі впливають на причину захворювання, а не на його прояви.  Важливо також те, що в пацієнта збільшується амплітуда рухів у суглобі, тому на деякий час і покращується якість життя, якщо це пов’язано з хронічними захворюваннями.

Найпоширенішим запитанням серед пацієнтів є скільки часу після оперативного втручання вони повинні перебувати у лікувальному закладі. Термін перебування становить приблизно 1-3 доби. Якщо порівнювати з традиційними відкритими методами, то раніше пацієнтів виписували через два-три тижні. Артроскопія належить до таких методів як «хірургії одного дня».

 «Тобто сьогодні ми пацієнта оперуємо, а завтра він йде додому. Проте проведення оперативного втручання – це тільки частина нашої спільної роботи з пацієнтом, адже в подальшому необхідна реабілітація, відновлення, інʼєкції в суглоби. Тому ми постійно тримаємо зв’язок і контролюємо стан пацієнта.»

Контакти лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»:
+38 (095) 00 38 452
+38 (095) 00 38 453
+38 (097) 41 13 133
м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 48 (корпус 1),
м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 23 (корпус 2).

Соцмережі:

https://med-atlant.if.ua/

https://www.facebook.com/medatlantif

https://instagram.com/med_atlant.if?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

https://instagram.com/medatlant.beauty?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

 

*Партнерська публікація

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...