Мед Атлант

“За історію вбивають”: в УКД студенти зустрілися з Дмитром Капрановим та Акімом Галімовим. ФОТО

Українська монархія в європейському контексті. В Університеті Короля Данила відбувся захід «Традиції українського монархізму», присвячений 770-й річниці з моменту коронації Данила Романовича.

Спікерами стали відомі популяризатори історії – продюсер, автор і ведучий проєктів «Реальна історія», «Україна. Повернення до своєї історії» Акім Галімов і письменник, співавтор ютуб-каналу «Імені Т.Г. Шевченка» Дмитро Капранов.

За словами Капранова, коли нація має монархів, так легше персоніфікувати власну історію та запам’ятати її. А в часи війни важливо протистояти російській пропаганді, яка створює хибні уявлення про нашу історію по всьому світу.

“З чого почалась війна? З того, що путін оголосив історичну промову, оголосив історичну війну, тому наша задача зараз – відбити цей удар так само як ми відбиваємо удар воєнний. І тут ми, як популяризатори історії, повинні тісно співпрацювати з істориками. А сьогодні ми також маємо виховати майбутнє покоління істориків, які мають розуміти, що історія не кабінетна наука – за історію вбивають, за історію гинуть”, – каже Дмитро Капранов.

Основне завдання популяризаторів історії, впевнений Акім Галімов, робити все, що стосується минулого було простим, доступним і цікавим.

“Коли ми говоримо про монархізм, треба розуміти, що він у нас був, що наші політичні моделі в різні століття були такими, як в Європі. Це важливо для нашого усвідомлення як європейської спільноти. В СРСР нам насаджували те, що ми завжди були частиною великої росії, ми маємо дивитися на москву тощо. А зараз нам кажуть, що ми маємо довести, що гідні бути в ЄС, хоча ми є повноцінними європейцями з давніх часів”, – додає Акім Галімов.

Тема та дата заходу вибрані не випадково, розповідає Любомир Ілин, проректор УКД, адже відомо, що в кінці 1253 року було короновано Данила Романовича, патрона університету.

“Ми вирішили, що необхідно зробити цікавий захід з метою популяризації історії. В умовах повномасштабного вторгнення боротьба йде в тому числі і за історію. Як молода країна, що протистоїть агресії, ми зобов’язані вчити молоде покоління історії, бо ми не можемо існувати без розуміння хто ми, кому ми завдячуємо своїм існуванням, яка роль нашої країни на карті світу”, – додає Любомир Ілин.

Захід пройшов у форматі обговорення, де всі охочі могли поставити питання спікерам.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...