Мед Атлант

Унікальна спадщина: фестиваль «Коляда на Майзлях» видав збірник колядок та щедрівок

Українська культура й надалі збагачується новими ініціативами для збереження національної спадщини. Івано-Франківськ, що славиться своїми різдвяними традиціями, став осередком для видання першого збірника різдвяного репертуару, який охоплює в собі 50 різноманітних колядок та щедрівок.

Цей випуск є результатом багаторічної праці та зусиль організаторів міжнародного різдвяного фестивалю «Коляда на Майзлях». Ігор Дем’янець, один з організаторів фестивалю, розповів МІСТУ, що головною метою створення збірника було збереження та нотна фіксація унікальних колядок та щедрівок, які представлені різними регіонами та країнами.

«Ми хотіли, щоб кожен твір був нотно зафіксований. Всі колядки є унікальні, адже до нас приїжджають колективи з різних регіонів, країн. Нажаль, раніше в нас не було можливостей це втілити, зараз така можливість є», – розповів організатор фестивалю Ігор Дем’янець.

У збірнику представлені не лише класичні та традиційні твори, але й твори сучасних композиторів та авторські колядки. Музикознавцям, прикарпатським композиторам доводилося докладати чимало зусиль, щоб зберегти ці важливі частинки української культури.
Ігор Дем’янець підкреслює, що цей збірник не лише документує існуючі традиції, а й уособлює нові авторські твори, які є важливою частиною сучасної культури.

«Івано-Франківськ славиться своїми унікальними різдвяними традиціями. А наша мета розповісти про ці колядки всьому світу. Бо в кожному регіоні є свої традиції, свої коляди. Окрім автентики в нас зараз багато авторських творів. Тому важливо їх занотувати, щоб показати наступним поколінням нашу українську культуру», – розповів Ігор Дем’янець.

В архіві фестивалю є понад 200 творів, які потребують нотного опрацювання. Тож в майбутньому організатори мають задум видання нових збірників не тільки в хоровому, але й у вокальному та інструментальному жанрах. Збереження української музичної спадщини та передача її наступним поколінням стає метою цього збірника. Він є свідченням та джерелом натхнення для майбутніх поколінь, які матимуть можливість вивчати та насолоджуватися різноманітністю українських колядок та щедрівок.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...