Мед Атлант

Лисиці “атакують” села. На Прикарпатті зросла популяція хижих тварин: що відомо

У 2023 році на території Івано-Франківської області на третину збільшилася кількість лисиць — виявили 1099 особин. Це — на 320 більше, ніж у 2022. Лисиці заходять на обійстя людей та викрадають птицю.

Ситуація ускладнюється й тим, що в регіоні не вистачає людей, які могли б регулювати популяцію тварин.

Чи загрожує зростання кількості лисиць поширенню сказу на Франківщині та якими методами дозволяють боротися з хижаками, йдеться у матеріалі Суспільного.

Лисиці крадуть курей у Калуській громаді

Житель села Боднарів Калуської громади Тарас Дяченко розповідає: нещодавно до нього на подвір’я зайшов лис, а місяць тому чоловік знайшов на обійсті задушену курку. Тоді він написав про це заяву старості села.

“Я чую: коло хати собаки рвуться, на подвір’ї — крик, гам. Кури, гуси кричать. Вибігаю, і від сусіда, позаду його присадиби — лис. А мій когут якраз з того боку рветься. Він підбіг ближче, я “шугнув” його. Лис відбіг на три-чотири метри й далі стоїть”, — говорить Тарас Дяченко.

Староста Боднарова Олег Дрогомирецький отримав від жителів шість письмових та п’ять усних звернень про крадіжку курей лисицями. З його слів, щонайменше у двох закинутих хатах у селі тварини оселялися.

“Зараз заборонено відстрілювати тварин. Але популяція збільшується. Щось із цим треба робити. Я думаю, що такі дозволи повинні хоча б на місяць чи два видаватися, аби ми могли зменшити популяцію, оскільки дуже багато звернень. Люди кажуть, що серед білого дня бачили лиса в одному округу, в другому округу. Навіть через кладку в нас лис гуляв. Кладка в селі — через річку”, — розповідає Олег Дрогомирецький.

Голова Калуської громади Андрій Найда каже: до нього звернулися старости із шести старостинських округів зі скаргами про збільшення популяції лисиць та ймовірну загрозу виникнення сказу. З його слів, у травні 2023 року громада отримала відповідь від Івано-Франківської обласної військової адміністрації про те, що зменшувати кількість лисиць у селах можна лише без використання вогнепальної зброї.

“Старости звернулися, щоб ми могли якимось чином відрегулювати цю чисельність лисиць. У нас таких повноважень немає. Відстріл може бути дозволений лише рішенням Ради оборони області. Відповідно, ми на комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій цю ситуацію обговорили й надіслали відповідний запит голові Ради оборони Світлані Онищук. Поклопотали, щоб розглянули можливість надання дозволу Українському мисливському товариству мисливців і рибалок здійснити заходи зі зменшення кількості популяції лисиць”, — каже Андрій Найда.

Популяцію лисиць регулювати нікому

Керівник Калуської районної організації Українського товариства мисливців та рибалок Василь Гринів розповідає, що у 2023 році єгері району відстріляли орієнтовно 60-80 лисиць, а до повномасштабного вторгнення разом із мисливцями — 300-400 тварин за сезон. З його слів, півтора тижня тому фотопастки Українського товариства мисливців і рибалок зафіксували зграю вовків у селі Рахиня Калуського району.

“Чому вовки та й лисиці пішли по селах? Тому що природу практично вже винищили. Дуже рідко, де є куріпка, перепілка, жайворонок. Ми будь-якими методами стараємося зменшити тут чисельність хижаків. Однак вже три сезони не полюємо, а їхня кількість зростає в геометричній прогресії. Ми до різних організацій зверталися, щоб дозволили регулювати чисельність. У нас — 21 тисяча гектарів угідь. Два мої єгері воюють, ще один контужений прийшов. Хто має це робити? — запитує Василь Гринів.

Начальник управління ветеринарної медицини Держпродспоживслужби в області Іван Васьків розповів, у 2021 році у 14 населених пунктах області зареєстрували спалахи сказу. У 2022 через воєнний стан не проводили імунізацію диких тварин, відтак сказ виявили у 22 селах і містах Франківщини. А впродовж 2023 року — у 21. Цьогоріч, зі слів Івана Васьківа, імунізацію диких тварин проведуть на площі 7900 квадратних кілометрів. Це — майже втричі більше, ніж минулого року. Проте значно менше, ніж у 2021, коли вакцину розповсюджували авіацією.

“У 2023 році в нас зареєстрували три випадки захворювання лисиць на сказ. І ці тварини забігли на територію особистих селянських господарств. Також маємо сказ куниці, сказ дикого хом’яка. Тобто, п’ять випадків. Це — серед дикої фауни. Також були три випадки захворювання великої рогатої худоби. Це — стовідсотковий контакт з дикими тваринами. І дев’ять випадків — серед собак, чотири — серед котів. Тут є ймовірний контакт з дикими тваринами”, — розповідає Іван Васьків.

В області діють обмеження на відстріл хижаків

Головний спеціаліст відділу лісового та мисливського господарства в області Геннадій Мельничук говорить, що про безпеку людей мають дбати й місцеві ради. Вони повинні наводити лад на закинутих обійстях та обстежувати територію, адже лисиці можуть рити під фундаментом нори та виводити там потомство. З його слів, у 2021 році в області зафіксували 767 лисиць, з них 615 — відстріляли. У 2022 виявили 779 тварин, відстріляли — 498. У 2023 зафіксували 1099 лисиць, відстріляли лише 170.

Наразі в області діють обмеження на відстріл хижаків, розповів начальник відділу лісового та мисливського господарства в області Роман Поціхович.

“Декілька тижнів тому Рада оборони області розглянула це питання. Вирішили не дозволяти відстріл, залучаючи мисливців до регулювання чисельності. Однак дозволили відстріл хижих звірів — лисиці, вовка — силами користувачів мисливських угідь (працівників спеціалізованих мисливських господарств, інших установ та організацій, в яких створені спеціалізовані підрозділи для ведення мисливського господарства — ред.)” — говорить Роман Поціхович.

За його словами, інформацію про кількість хижих звірів на території області у 2024 році наразі збирають. Її подадуть до Міністерства захисту довкілля. Воно має затвердити ліміти та норми відстрілу. Відтак обласна військова адміністрація розгляне питання про видачу дозволів на право полювати й регулювати чисельність тварин.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...