Мед Атлант

Кулькова ручка стала порятунком під час окупації: історія художниці з Херсону. ФОТО

Не лише вижити, але й впоратися з викликами війни та окупації часто допомагає мистецтво. Кулькова ручка та аркуш паперу буквально врятували Тамару Качаленко, яка пережила окупацію на Херсонщині.

Мисткиня  з Херсонщини Тамара Качаленко стала відома своїми роботами під псевдо Vita Black. Жінка ділиться, її реально врятувала магія творчості.

Війна застала мене у Херсоні. З Херсона не евакуювалась, знаходжусь тут і зараз. Пережила окупацію рашистами, коли основним правилом виживання було не контактувати з ними за жодних обставин. Навколишня реальність була настільки дикою, що рятувалась знову таки мистецтвом. Виручила мене кулькова ручка.

“Back to black” – це не просто колекція картин, це своєрідна реальність, виведена на полотно чорно-білого світу.

В даній серії “Back to black” або (Діти та старі), створених в естетиці гіперреалізму, я намагалася виразити емоції людей під час війни. Це і горе, і любов, і радість. Жорсткий штрих кулькової ручки, відсутність півтонів та чорно-білий світ війни – основа цієї серії, – розповіла автовка робіт.

Унікальна серія портретів складається із 26 робіт намальованих кульковою ручкою.

Загалом в серії 26 робіт кульковою ручкою, і дві роботи фарбами (акрил, гуаш). Над всією серією працювала близько 2-х останніх місяців. Одна робота формату А3, в середньому займає 6-8 годин, залежно від складності та кількості штриховки, – каже Vita Black.

Роботи Тамари Качаленко натхненні сучасним американським мистецтвом гіперреалізму, тому – незвичні ракурси, людські емоції, сльози чи посмішка людини “в ракурсі картини”.

Фотографія – це основа роботи в естетиці американського мистецтва “гіперреалізм” (саме роботи кульковою ручкою – новітньою технікою гіперреалізму, яка з 2010-х років знаходиться на піку популярності в США). Але фотографія не вбила мистецтво, бо фото – це лише відбиток реальності. А у художній роботі очі моделі оживають і досягається реалістичність зображення, що недосяжна для об’єктиву фотографа. Серія “Back to black” створена протягом останнього часу, коли відбуваються особливо сильні бомбардування Херсона, тому я намагалася передати свої відчуття у цій реальності.

І так, в умовах війни, Тамара продовжує свою мистецьку місію, засвідчуючи те, що мистецтво може бути не тільки прикрасою, але й засобом вираження душі та виживання.

 

 

 

 

 

 

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...