Мед Атлант

Уролог розповів, як стрес і війна впливають на чоловіче здоров’я

Чоловіче безпліддя стає все більш поширеним і вже перевищує жіноче безпліддя. За останні 4 десятиліття репродуктивна здатність чоловіків значно знизилась. На це має вплив і війна.

Зокрема у чоловіків, що перебувають в зоні бойових дій і одночасно страждають від депресії, знижується активність сперматозоїдів, що в кінцевому результаті призводить до безпліддя, розповів МІСТУ уролог-андролог Іван Кубійда.

Багато чоловіків помиляються, вважаючи, що якщо у них немає проблем у сексуальному житті, то вони абсолютно здорові. Проте це помилкове уявлення. Симптоми безпліддя у чоловіків не завжди очевидні, і самостійно виявити його може бути важко.

Дослідження, проведені в Ізраїлі після війни, показали, що рівень фертильності (здатність мати потомство) чоловіків скоротився на 50-60%. Це стосувалося не тільки тих, хто брав участь у бойових діях, але і всього населення. Стрес негативно впливає на мейоз – процес формування сперматозоїдів, а також впливає на їх кількість, структуру та рухливість.

Чоловіче безпліддя – це серйозне порушення репродуктивної функції, яке супроводжується нездатністю мати дітей.

“Я раджу звернутися до фахівців, якщо протягом року активного статевого життя (якщо ви бажаєте мати дитину) не відбулося зачаття. Перше, що ви можете зробити – пройти дослідження сперматогенезу та звернутися до уролога чи андролога для консультації”, – каже лікар.

Основними причинами чоловічого безпліддя є:

  • імунологічне безпліддя (коли організм чоловіка сприймає власну сперму як чужорідне тіло);
  • порушення виділення сперматозоїдів;
  • крипторхізм (розташування яєчок поза калиткою);
  • запалення яєчок і придатків;
  • варикоцеле (варикозне розширення вен калитки);
  • інфекційні захворювання, такі як епідемічний паротит (свинка);
  • венеричні захворювання;
  • гормональні порушення;
  • негативний вплив екології;
  • перегрів або переохолодження;
  • хронічний стрес;
  • шкідливі звички;
  • малорухливий спосіб життя та інші фактори.

Лікування безпліддя можливе в більшості випадків, або ж фахівці зможуть запропонувати альтернативні методи розв’язання проблеми. Лікар визначить вид безпліддя (секреторний, екскреторний, аутоімунний, ідіопатичний, генетичний, психологічний), а після діагностики призначить відповідне лікування.

Якщо безпліддя пов’язане з інфекційними захворюваннями, спочатку їх лікують, а потім проводять стимуляцію сперматогенезу для покращення якості сперматозоїдів.

У випадках, коли причиною є гормональні порушення, коригують рівні гормонів. В окремих випадках може бути необхідне оперативне втручання. “Прикарпатський центр репродукції людини” здійснює всі види урологічних операцій, а також допоміжні репродуктивні технології.

Для розв’язання проблеми безпліддя завжди обирається той метод лікування, який буде усувати причину непліддя і в кожному конкретному випадку, буде збільшувати шанси успішного настання вагітності.

Медикаментозне лікування, хірургічне, допоміжні репродуктивні методики, психологічна підтримка – все це вам можуть надати в “Прикарпатському центрі репродукції людини”. Тут за державний кошт лікують жіноче та чоловіче безпліддя.

Протягом 2023 року в заклад звернулося майже 3 тис. осіб. Медики провели близько 400 процедур допоміжних репродуктивних технологій. 226 жінок таки отримали бажану вагітність.

Варто додати, що державна програма в «Прикарпатському центрі репродукції людини» діє з 2005 року. Першу спробу штучного запліднення вам гарантує держава. У центрі вам нададуть якісну допомогу на кожному етапі Державної програми. З кожним пацієнтом тут працюють індивідуально, з урахуванням його потреб та можливостей.

За додатковою інформацією звертайтесь за телефоном +380 68 525 2828.

м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола 51г

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...