Мед Атлант

Альтернативні шляхи батьківства для пар, які страждають від безпліддя

На Івано-Франківщині близько 16 тисяч пар страждають від безпліддя.

Для багатьох це стає великим емоційним і фізичним викликом, але важливо пам’ятати, що існують рішення та підтримка для тих, хто зіштовхується з цією проблемою.  Про те, як безпліддя впливає на шлюб і до кого можна звернутися за допомогою МІСТУ розповіла лікар акушер-гінеколог ДЗ «Прикарпатський центр репродукції людини» МОЗ України Валентина Саманів.

Безпліддя та основні причини його виникнення у чоловіків та жінок

“Безпліддя, також відоме як інфертильність, є станом, при якому пара не може зачати дитину після мінімум одного року активних спроб зачаття без застосування контрольованих методів контрацепції. Це є важливою проблемою для багатьох пар, які прагнуть мати дітей”, – каже медикиня.

Основні причини безпліддя у чоловіків:

  • Проблеми з якістю сперми,
  • Варикоцеле,
  • Загальні проблеми зі здоров’ям,
  • Недостатність гормонів,
  • Застосування певних лікарських препаратів.

Основні причини безпліддя у жінок:

  • Проблеми з овуляцією,
  • Закупорка труб матки,
  • Ендометріоз,
  • Полікістоз яєчників,
  • Вікові фактори,
  • Стани, які ускладнюють прохідність шийки матки,
  • Імунологічні причини.

“Ці причини безпліддя не є вичерпним списком, і кожна ситуація може бути унікальною. Пари, які стикаються з проблемами зі зачаттям, мають звернутися до лікаря-спеціаліста, який може провести детальне обстеження та підібрати відповідне лікування”, – додає Валентина Саманів.

Можливості та альтернативні шляхи батьківства

У пар, у яких є діагноз безпліддя, існує кілька можливостей та альтернативних шляхів для батьківства. У «Прикарпатському центрі репродукції людини» вам можуть запропонувати наступні методи:

Екстракорпоральне запліднення (IVF): Це метод, при якому яйцеклітину отримують з яєчників жінки та сполучають зі сперматозоїдами чоловіка в лабораторних умовах. Потім засіяні ембріони переносять у матку жінки. IVF може бути ефективним методом для пар з різними медичними проблемами, які заважають зачаттю.

Донорське запліднення: При донорському заплідненні яйцеклітини або сперма походять від донорів. Цей метод може бути використаний у випадках, коли один із партнерів має проблеми з продукцією яйцеклітин або сперми, але жінка спроможна виносити вагітність.

Прихований батьківський процес: Деякі пари можуть вибрати опцію прихованого батьківства, таку як усиновлення або приховане запліднення, яке полягає в застосуванні донорських сперматозоїдів без повідомлення про це дитині.

Відтерміноване батьківство: Це нова галузь медицини, яка досліджує можливість збереження репродуктивного матеріалу, такого як яйцеклітини, сперма, тканини яєчників тощо, для майбутнього використання після успішного лікування.

“Попри труднощі, пам’ятайте про свою любов і піклування один про одного. Загалом, партнерство відіграє важливу роль у процесі лікування безпліддя. Відкритість, емоційна підтримка та спільні зусилля можуть допомогти зміцнити зв’язок у парі та допомогти їм подолати цей період разом”, – наголошує Валентина Саманів.

Медикаментозне лікування, хірургічне, допоміжні репродуктивні методики, психологічна підтримка – все це вам можуть надати в “Прикарпатському центрі репродукції людини”. Тут за державний кошт лікують жіноче та чоловіче безпліддя.

Протягом 2023 року в заклад звернулося майже 3 тис. осіб. Медики провели близько 400 процедур допоміжних репродуктивних технологій. 226 жінок таки отримали бажану вагітність.

Варто додати, що державна програма в «Прикарпатському центрі репродукції людини» діє з 2005 року. Першу спробу штучного запліднення вам гарантує держава. У центрі вам нададуть якісну допомогу на кожному етапі Державної програми. З кожним пацієнтом тут працюють індивідуально, з урахуванням його потреб та можливостей.

За додатковою інформацією звертайтесь за телефоном +380 68 525 2828.

м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола 51г

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...