Мед Атлант

Чи можливо побудувати систему опалення на основі кондиціонера

У Європі, де мінусова температура — рідкість, у холодну пору року використовують саме кондиціонери. В Україні середні показники можуть суттєво різнитися залежно від регіону.

Проте зими, незважаючи на потепління, бувають доволі морозними. Чи зможе врятувати взимку від холоду кондиціонер? Питання цікаве, як і собівартість такого опалення.Image

Як кондиціонер працює на тепло

Розглянемо спочатку, як працює класична схема «на охолодження».
Робочим агентом є газоподібний фреон. У зовнішньому блоці під дією компресора він стискається, під час чого його температура збільшується. Потім він надходить у конденсатор, де охолоджується і перетворюється на рідину.

Тиск у цій ділянці системи падає, фреон надходить до випарювача внутрішнього блока, де ще більше охолоджується і знову набуває агрегатного стану газу. Згідно із законом термодинаміки, тепле кімнатне повітря поглинається кондиціонером, нагріваючи фреон, який за круговою схемою знову поступає в компресор, виводячи тепле повітря в атмосферу та поповнюючись холодним.
На обігрівання кондиціонер працює таким же чином, але за протилежною схемою, тобто фреон циркулює в протилежному напрямку. Проте розподілу на зимні та літні моделі немає, а ціни на кондиціонери в Одесі залежать від інших чинників. Головна особливість: за мінусових температур системи кондиціювання не можуть забезпечити потрібний мікроклімат.

Наскільки ефективне опалення кондиціонером

Для оцінювання теплопродуктивності використовують такі характеристики, як коефіцієнт ефективності або сезонної енергоефективності. Теоретично, якщо він складає 4, користуватися кондиціонером учетверо вигідніше, ніж котлом опалення. Фактично ж чим холодніше на вулиці, тим меншу потужність на обігрівання матиме кондиціонер.
На що ж орієнтуватися? Якщо вибираєте систему для обігрівання, звертайте увагу на теплопродуктивність. Зазвичай у технічних характеристиках зазначено її діапазон.

Верхня межа показує, яку максимальну кількість теплової енергії ми отримуємо за витрат 1 кВт електроенергії. Нижня — це оцінка тепла, яке ми можемо отримати за мінімальної зовнішньої експлуатаційної температури (цей показник залежить від моделі та в середньому складає від мінус 15 до мінус 10 градусів).

Але для всіх пристроїв нижня межа завжди менша одиниці, тобто за мінусових температур ефективність кондиціонера занизька. Малопотужний девайс просто не може обігрівати приміщення, а потужний буде споживати занадто багато електроенергії, програючи всім різновидам електричних обігрівачів.

Висновок

Кондиціонер у наших широтах не може бути єдиним опалювальним приладом. Він здатен доповнювати інші, до того ж найбільш ефективним він буде в міжсезоння: весною і восени. Купуючи кондиціонер для обігрівання в магазині Allo в Одесі, враховуйте наведену інформацію. До речі, в умовах частих блекаутів сказане тим більше справедливе, і варто замислитися про альтернативні способи обігрівання приміщення.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...