Мед Атлант

У Калуші відкриють реабілітаційний центр для ветеранів війни “4.5.0. Прикарпаття”

У Калуші влітку 2024 року відкриють реабілітаційний центр для ветеранів війни “4.5.0. Прикарпаття”.

У ньому військовослужбовці проходитимуть індивідуальні курси фізичної, психологічної та соціальної реабілітації. За день у закладі зможуть обслуговувати до 15-20 воїнів, передає Суспільне.

Про це під час престуру, організованого Івано-Франківським регіональним відділенням Асоціації міст України, розповіла керівниця громадської організації “Реабілітаційний центр ветеранів війни “4.5.0. Прикарпаття”, реабілітологиня Василина Перегуда.

У Калуші на Івано-Франківщині створюють реабілітаційний центр для ветеранів війни "4.5.0. Прикарпаття"

Василина Перегуда — дружина загиблого військовослужбовця Олега Перегуди. Його племінниця Ольга Лилак розповідає: пройшовши у 2014-2016 АТО/ООС, він на собі відчув складність адаптації до цивільного життя. Тому вирішив створити особливе місце, де ветерани могли б отримати необхідну допомогу та підтримку.

У 2021 році Олег Перегуда з побратимами започаткував громадську організацію, знайшов приміщення та почав перемовини з міською радою щодо його оренди. Проте у 2022 воїн знову пішов захищати Україну і в червні того ж року загинув на Донеччині. Тепер його мрію втілює дружина Василина Перегуда.

“Ми будемо надавати послуги з фізичної та психологічної реабілітації, також основним напрямом роботи буде соціалізація й адаптація ветеранів до цивільного життя. Нещодавно виграли грант в Українського ветеранського фонду. Спрямуємо його на внутрішні інженерні роботи, кондиціонери, систему опалення та комунікації”, — розповідає Василина Перегуда.

У Калуші на Івано-Франківщині відкриють реабілітаційний центр для ветеранів війни "4.5.0. Прикарпаття"

Центр реабілітації для ветеранів війни “4.5.0. Прикарпаття” облаштовують на території старої водонапірної станції “Хотінь”, поблизу річки Лімниця.

Василина Перегуда каже: договір оренди підписали з міською радою на 25 років. Площа будівлі — 280 квадратних метрів. У ній розмістять спортивний реабілітаційний зал, масажний кабінет, кабінет психолога, ерготерапевтичну кухню, роздягальню та інклюзивний санвузол.

У Калуші на Івано-Франківщині відкриють реабілітаційний центр для ветеранів війни "4.5.0. Прикарпаття"

На цей час роботи виконані приблизно на 25%, говорить племінниця Олега Перегуди Юлія Парцей.

“Ми прораховували загальну вартість проєкту для відкриття на першому етапі. Це — орієнтовно 16 мільйонів гривень. Однак, коли почали робити, то зрозуміли, що треба диверсифікувати інші можливі джерела. Тобто ми закликаємо передавати нам матеріали, що вже були використані людьми. Також працюємо з локальним бізнесом, збираємо гроші “на банку”, — каже Юлія Парцей.

У Калуші на Івано-Франківщині відкриють реабілітаційний центр для ветеранів війни "4.5.0. Прикарпаття"

За словами керівниці центру Василини Перегуди, у будівлі вже демонтували старий дах, встановили новий, підвели комунікації, зробили стяжку, повставляли вікна, обгородили територію. Також планують облагородити 2,5 гектара прилеглої території.

“Хочемо посадити сад і зробити спортмайданчик, де проводитимуться різні турніри, можливо, якісь спортивні івенти. Також плануємо поставити вулики, будуть будиночки для апітерапії. Ще облаштуємо ставок для риболовлі, в майбутньому — теплиці, щоб хлопці могли власноруч щось робити. Наприклад, вирощувати овочі, фрукти”, — розповідає Василина Перегуда.

Реабілітаційний центр для ветеранів війни “4.5.0. Прикарпаття” планують відкрити влітку 2024 року.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...