Мед Атлант

Хронічний стрес сьогодення та здоров’я жінки

У теперішній час поширеним стало питання порушення менструального циклу на тлі стресу. Наслідки війни та перебування в умовах хронічного довготривалого стресу відображаються на репродуктивному здоров’ї жінки.

Ірина ВЕСПЯНСЬКА акушер-гінеколог «МЕДЛЮКС»

Вторинна психогенна аменорея — відсутність менструацій під час стресу, порушення сну, емоційне перевантаження.

Гіпоменструальний синдром — це порушення менструального циклу, які проявляються у вигляді мізерних (гіпоменорея), коротких (оліменорея), рідких (опсоменорея) менструацій.

Стрес пригнічує роботу гіпоталамуса, який перестає виробляти рилізинг-гормони, котрі в свою чергу впливають на порушення вироблення гормонів гіпофізу ФСГ, ЛГ, пролактину, що призводить до порушення менструального циклу.

Під час стресу можливе також порушення роботи щитоподібної залози, збільшення або недостатнє виро- блення гормонів ТТГ, Т4, які беруть участь в регуляції менструального циклу.

Стрес завжди провокує збільшене вироблення гормону кортизолу наднирниками та підвищення продукції інсуліну підшлунковою залозою.

Якщо у вас виникли будь-які порушення менструального циклу, то рекомендуємо звернутись до гінеколога, ендокринолога медичної практики «МЕДЛЮКС» для отримання по- дальших рекомендацій. Бережіть себе та своїх близьких!

Визначити рівень гормонів ви зможете за допомогою ЧЕКАПІВ у медичній практиці «МЕДЛЮКС»:

ЧЕКАП «Жіноче здоров’я 1»: ФСГ, ЛГ, пролактин, кортизол, тестостерон вільний, ДГЕА-s, інсулін;

ЧЕКАП «Жіноче здоров’я 2»: ТТГ, Т4, пролактин

Реклама

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...