Мед Атлант

За час війни майже 37 тисяч людей вважаються зниклими безвісти

До Єдиного реєстру зниклих за надзвичайних обставин осіб внесли понад 37 тисяч громадян України. Це цивільні діти і дорослі, а також безвісти зниклі військові. Ці цифри можуть бути значно більшими.

Про це повідомив Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець під час конференції “Цивільні в незаконному утриманні росією: спільні кроки влади та громадянського суспільства задля їхнього звільнення”.
За словами Лубінця, наразі вдома лише 147 цивільних. Україна верифікувала близько 1700 людей, яких незаконно затримала країна-агресор (це люди верифіковані МКЧХ та іншим способом).

868 випадків перебування в місцях несвободи цивільних осіб підтвердив Міжнародний комітет Червоного Хреста, повідомив представник ГУР Андрій Юсов. При цьому реальна цифра є набагато більшою, додав він.

”Ми розуміємо, що цифра набагато більша в рази. Але сам факт того, що Міжнародний комітет Червоного Хреста визначає і визнає перебування в місцях несвободи цивільних осіб — це вже визнання факту воєнних злочинів, прямого порушення Женевських конвенцій з боку держави-агресора”, — сказав Юсов.

Також, за його словами, мова йде про офіційно визнаних понад 14 тисяч цивільних осіб, за даними правозахисних організацій, українських партнерів. Ця кількість може бути набагато більша і сягає декілька тисяч. І також відомо про близько двох тисяч жертв насильницьких зникнень, старших 70 років.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...