Реклама

Мед Атлант

На Франківщині для складання НМТ зареєструвалися понад 12 тисяч учнів

На Івано-Франківщині для складання національного мультипредметного тесту 2024 станом на 17 квітня зареєструвалися 12 045 учнів. Це — на декілька сотень більше, ніж у 2023 році. Учасники складатимуть чотири предмети. На виконання одного вони матимуть одну годину.

Про це Суспільному розповів заступник директора Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти Іван Любінець.

Національний мультипредметний тест 2024 на Франківщині: скільки зареєструвалося та де і як відбуватиметься
Іван Любінець: “Ми використовуватимемо металодетектори з метою боротьби зі списуванням”. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

З його слів, у 2024 учасники тесту складатимуть три обовʼязкові предмети — українську мову, математику, історію України та четвертий — на вибір. Завдання з чотирьох дисциплін виконуватимуть в один день.

“Перші два предмети — українську мову і математику — учасники виконуватимуть дві години. Потім буде невелика перерва. І після неї — історія України й той четвертий предмет, який вони собі обрали. Так само цього року ми, як організатори, використовуватимемо металодетектори з метою боротьби зі списуванням”, — розповідає Іван Любінець.

Він додає: серед самостійно обраних учнями предметів найпопулярнішими є біологія, англійська мова, географія та українська література. На них зареєструвалися орієнтовно 11 тисяч учасників. Найменше — на тестування з фізики та хімії.

Національний мультипредметний тест 2024 на Франківщині: скільки зареєструвалося та де і як відбуватиметься
Роман Мартинець: “Дуже велике навантаження, коли ти складаєш чотири предмети. Це — психологічно важко”. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Учасник цьогорічного мультипредметного тесту Роман Мартинець розповідає, що готуватися до тестування почав із вересня 2023 року. Хлопець планує вступати в Івано-Франківський національний медичний університет, тому складатиме три обовʼязкові предмети та біологію. За його словами, виконати завдання за 60 хвилин — складно.

“Якщо ти зробиш швидше мову і в тебе залишиться більше часу на математику — класно, а якщо випаде варіант з мови, який буде важким, а потім ще складна математика, то ти нічого просто не встигнеш. І загалом — це дуже велике навантаження, коли ти складаєш чотири предмети. Це — психологічно важко”, — каже Роман Мартинець.

Національний мультипредметний тест 2024 на Франківщині: скільки зареєструвалося та де і як відбуватиметься
Софія Берлін: “Колись писали ЗНО на папері, тепер це — на компʼютерах. Невідомо, чи там все буде працювати”. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Учениця Івано-Франківського ліцею № 21 Софія Берлін почала готуватися до мультипредметного тесту влітку, перед початком навчального року. Дівчина розповідає, що готується самостійно за допомогою вебінарів, довідників та тестів. Окрім трьох обовʼязкових предметів, складатиме біологію.

“Буде фізично важко чотири години перенести це. Звичайно, там є перерва між двома предметами, але все одно тяжко, бо це — велике навантаження. Колись писали ЗНО на папері, тепер це — на компʼютерах. Невідомо, чи там все буде працювати, чи нічого “не зависне”, “не вилетить”, — говорить Софія Берлін.

Заступник директора Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти Іван Любінець каже: на Прикарпатті тестування проводитимуть у понад десятьох містах, де представники місцевої влади мають облаштувати тимчасові екзаменаційні центри. У них повинні бути укриття на випадок повітряної тривоги.

Національний мультипредметний тест 2024 на Франківщині: скільки зареєструвалося та де і як відбуватиметься
Освітні заклади Івано-Франківська технічно вже готові до складання мультипредметного тесту. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Директорка департаменту освіти і науки Івано-Франківської міської ради Вікторія Дротянко говорить, що міські заклади освіти технічно готові до складання мультипредметного тесту. З її слів, наразі триває навчання педагогів, які під час тестування будуть інструкторами.

“Кількість пунктів тестування зараз назвати важко, бо ми ще не бачимо повної картини абітурієнтів, які складатимуть національний мультипредметний тест саме в Івано-Франківську. Пункти тестування ми поки що не оголошуємо з метою безпеки, але, звісно, вони всі будуть обладнані укриттями, індивідуальними ноутбуками та підведеним інтернетом, як це відбувається вже протягом багатьох років”, — каже Вікторія Дротянко.

Іван Любінець пояснює: проводити тестування в укриттях на Івано-Франківщині не будуть. Учасники тесту спускатимуться туди лише в разі повітряної тривоги. Тоді буде додаткова перерва.

“Регламент проведення тесту передбачає перерву до двох годин на час тривоги. І в цей час учасники перебувають в укритті. Мають можливість перечекати ту тривогу, а потім продовжити виконання своїх робіт”, — говорить директор одного з ліцеїв Мирослав Бідичак.

Заступник директора одного з ліцеїв Івано-Франківська Олександр Овчар каже: перерву в тестуванні робитимуть і в разі технічних проблем. З його слів, у їхньому закладі мультипредметне тестування проводили двічі. Чи стане ліцей екзаменаційним центром у 2024 році, наразі не відомо.

“Зайшовши в тест, абітурієнт не зможе відкрити інші вкладки, інші програми, не зможе скористатися жодним додатком. Тобто там працює тільки програма, яка відповідає за тестування. Якщо в учасника якась технічна причина, то інструктор йому блокує час. І, відповідно, той час, який пішов на розв’язування технічних проблем, йому не зараховується”, — розповідає Олександр Овчар.

Цьогоріч основна сесія національного мультипредметного тесту проходитиме з 14 травня до 25 червня. Точну дату, час та місце проведення тестування учасники дізнаються до 8 травня. Ця інформація зʼявиться в особистих кабінетах вступників, каже Іван Любінець. Він закликає учнів не публікувати у соцмережах час та місце проведення тестування.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...