Мед Атлант

Синдром емоційного вигорання: лікар-невролог назвала його симптоми, ризики та небезпеки

Синдром емоційного вигорання недаремно називають хворобою ХХІ ст. Адже в наш час дуже багато людей звертаються до лікарів з повним емоційним виснаженням та надмірною втомою.

Завідувач неврологічного відділення для хворих з порушеннями мозкового кровообігу Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні Ірина Кобець відзначає:

«Найбільш ймовірно поширення синдрому емоційного вигорання пов’язано з інтенсифікацією виробництва, введенням в дію нових технологій та пришвидшенням темпів життя. Щороку світова економіка, згідно з статистичними даними, втрачає приблизно 1 трильйон доларів через цей синдром або депресивний стан, коли людина не може справлятись зі своєю роботою».

 

Історія вивчення синдрому емоційного вигорання почалась ще в минулому столітті. Ще в 1974 році американський психіатр Фруденбегер вперше звернув увагу на цей феномен і описав його як поразку, виснаження або зношення, яке відбувається з людиною внаслідок різко завищених вимог до власних ресурсів і сил. 

«Це є стан фізичного та емоційного виснаження, який є результатом надмірної роботи, високих вимог самого до себе і постійного стресу. Виникає внаслідок внутрішнього накопичення негативних емоцій без відповідної розрядки чи звільнення від них», – говорить Ірина Кобець.  

Найбільш схильні до синдрому емоційного вигорання працівники сфери «людина-людина». 

«Вчителі, медики, керівники, менеджери, волонтери та інші. Виникає у представників професій, де є постійне спілкування. Підсилює синдром емоційного вигорання вплив негативних емоцій», – відзначає лікар. 

Синдром емоційного вигорання характеризується постійною фізичною та емоційною втомою. 

«Людина не може відновитись після сну чи відпочинку. Наявними є порушення або повна відсутність сну, при цьому вдень людина сонлива і малопродуктивна до праці. Дуже часто в таких пацієнтів виникають головні болі, наявні розлади травлення (підвищений або поганий апетит)», – говорить лікар-невролог.

Є також соціально-психологічні симптоми, які характеризуються поведінковими особливостями людини з синдромом емоційного вигорання. 

«Вона стає апатична, відчуває нудьгу, пасивність, депресію. Як правило, такі люди конфліктні і схильні до невмотивованих спалахів. Також наявною є постійна тривожність і відчуття гіпервідповідальності. Такому синдрому підлягають люди зі слабкою (лабільною) нервовою системою. Коли ці всі навантаження є надмірно високими для них. Наявними є схильність до перфектціонізму, песимізму та бажання контролювати кожну ланку свого життя. Така людина працює понаднормово ,вдома та не відпочиває»,  – каже Ірина Кобець.

Цей синдром небезпечний тим, що в людини настає виснаження, зниження розумової та фізичної діяльності. Як наслідок, відбувається зниження імунітету та настання різних захворювань. 

В такій ситуації людина повинна сама для себе визначити пріоритети і розставити акценти, як в роботі, так і в особистому житті. 

Більше про синдром емоційного вигорання, зокрема про те як його попередити і подолати, дивіться у програмі «Рецепти здоров’я» на Канал 402.

Лікар-невролог Ірина Кобець приймає у консультативній поліклініці ЦМКЛ. Для запису телефонуйте у наш контакт-центр: 

+380951031030

+380670999111

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...