Мед Атлант

Небезпечний кашлюк: поради лікаря як уберегтися від інфекційної хвороби

В Україні та Європі фіксують спалах кашлюку. Традиційно вважається, що кашлюк – дитяча хвороба, проте, медики кажуть, що це не так: хворіють і підлітки, і навіть дорослі. Як пояснив МІСТУ лікар педіатр ЛДЦ «Мед-Атлант» Сергій Гаврилюк, особливо важко хвороба перебігає у тих, хто немає щепленння.

Загалом збудником цього гострого інфекційного захворювання є бактерія Bordetella Pertussis, яка передається повітряно-краплинним шляхом. Основними симптомами кашлюку є підвищення температури тіла, слабкість, чхання та періодичний сухий кашель. Пізніше розвиваються тяжкі напади кашлю, які можуть тривати від 1 до 10 тижнів.

«У невакцинованих осіб, характерні напади спастичного кашлю без можливості набратиповітря (реприза), кашель закінчується глибокимвдихом з голосним гортанним свистом, що нагадує«кукурікання».  Під кінець нападу пацієнтвідкашлює густе в’язке харкотиння (діти можутьйого ковтнути, а потім виблювати). Напади можутьсупроводжуватись набряком і ціанозом обличчя, дрібними крововиливами на обличчі та кон’юнктивах; у новонароджених і маленьких дітейзамість кашлю може виникати апное, генералізовані судоми» – розповідає лікар педіатр ЛДЦ «Мед-Атлант» Сергій Гаврилюк.

Загалом хвороба має кілька стадій, включаючикатаральну, спазматичну та стадію одужання. Для діагностики кашлюку на початку хвороби, зазвичай проводять ПЛР тест, шляхом взяття мазка з носоглотки, для виявлення збудника захворювання. У більш пізніх термінах, робиться аналіз крові на виявлення антитіл.


Ось
деякі рекомендації що допоможуть попередитихворобу:

1. Вакцинація є найефективнішим способом запобігання кашлюку. Діти повинні отримативакцину проти кашлюку відповідно до графікуімунізації. Дорослі у тому числі вагітні, такожможуть отримати вакцину, особливо, якщо вони мають контакт з маленькими дітьми. Вакцинаціяпроводиться як частина національної програмиімунізації у віці 2, 4, 6,18 місяців та 6 років. Вакцина включає компоненти проти дифтерії, правця та кашлюку (АКДП).

2. Гігієна рук. Регулярне миття рук водою та милом допомагає запобігти поширенню інфекції.

3. Уникайте контакту з хворими. Якщо ви знаєте, що хтось має кашлюк, уникайте близького контакту з ним.

4. Зміцнення імунної системи: здоровий спосібжиття, включаючи правильне харчування, фізичнуактивність та відпочинок, допомагає підтримуватисильний імунітет.

5. Прийом антибіотика за рекомендацією лікаря. Якщо ви контактували з хворим на кашлюк, лікарможе призначити профілактичний курс антибіотиків.

«Такими є загальні поради, – каже лікар педіатр ЛДЦ «Мед-Атлант» Сергій Гаврилюк, – проте, наголошує, що консультація з лікарем є найкращим способом отримати індивідуальні поради щодо попередження та лікування кашлюку. Будьте обережні та дотримуйтесь рекомендацій!

Контакти лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»:
+38 (095) 00 38 452
+38 (095) 00 38 453
+38 (097) 41 13 133
м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 48 (корпус 1),
м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 23 (корпус 2).

Соцмережі:

https://med-atlant.if.ua/

https://www.facebook.com/medatlantif

https://instagram.com/med_atlant.if?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

https://instagram.com/medatlant.beauty?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Реклама

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...