Мед Атлант

Право на батьківство: ризики та фактори, що спричиняють азооспермію

Азооспермія є однією з найпоширеніших форм чоловічого безпліддя, що характеризується відсутністю сперматозоїдів у спермі. Ця проблема може бути наслідком різних факторів, таких як генетичні відхилення, травми, а також захворювання, і її лікування зазвичай потребує комплексного підходу.

Про це МІСТУ розповів уролог-андролог Прикарпатського центру репродукції людини Іван Кубійда.

“Азооспермія буває секреторною (необструктивною), при якій в яєчках не формуються сперматозоїди і екскреторною(обструктивною), при якій сперматозоїди не потрапляють у еякулят через непрохідність сім’явивідних шляхів”, – зазначив уролог-андролог.

Зі слів лікаря секреторний вид зустрічається частіше, приблизно у 60% випадків.

Серед причини секреторної азооспермії відрізняють:

  •  генетичний стан (наприклад, синдром Клайнфельтера, мутації генів AZF)
  •  хіміотерапія або променева терапія
  •  гормональні порушення
  •  аутоімунні процеси.

Причинами екскреторної азооспермії можуть бути перенесені операції (вазектомія), статеві інфекції та запальні процеси у яєчках, анатомічні аномалії (відсутність сім’явивідних проток).

Є ряд симптомів, які вказують на азооспермію: сильне оволосіння, прозорий колір сперми, а також ознаки варикоцеле (розширення вен, дискомфорт у області паху і ін.). Найчастіше пари починають проводити комплексну діагностику після 12 місяців безуспішних спроб завагітніти.

“Спочатку чоловік повинен здати зразки сперми для проведення спермограми. Відповідно, перед обстеженням необхідно утримання 3-5 днів, відсутність простудних захворювань і підвищеної температури тіла. Після отриманих результатів можна попередньо зробити висновок, що причина чоловічого безпліддя це азооспермія”, – розповів Іван Кубійда.

Надалі необхідно з’ясувати, що викликало дану проблему.

“Ми проведемо медичний огляд, проаналізуємо історію хвороби, призначимо аналізи крові: ФСГ, ЛГ, тестостерон, пролактин, естрадіол, ингібін Б, а також каріотип і зробимо аналіз сечі для виключення ретроградної еякуляції (коли сперма закидається в сечовий міхур)”, – додав лікар.

Після проведення діагностики чітко можна буде визначити план лікування, який в собі може містити як консервативне так і оперативне лікування біопсію придатка яєчка або тканини яєчка (PESA / TESA, Micro TESE).

“Після отримання спермтозоїдів їх можна кріоконсервувати або в майбутньому використати для екстра корпорального запліднення! Для цього всього навсього потрібно декілька сперматозоїдів! Безпліддя – це не вирок!”, – підкреслив уролог-андролог Іван Кубійда.

Медикаментозне лікування, хірургічне, допоміжні репродуктивні методики, психологічна підтримка – все це вам можуть надати в “Прикарпатському центрі репродукції людини”. Тут за державний кошт лікують жіноче та чоловіче безпліддя.

Протягом 2023 року в заклад звернулося майже 3 тис. осіб. Медики провели близько 400 процедур допоміжних репродуктивних технологій. 226 жінок таки отримали бажану вагітність.

Варто додати, що в «Прикарпатському центрі репродукції людини» здійснюють лікування по пакету програми медичних гарантій. У центрі вам нададуть якісну допомогу на кожному етапі. З кожним пацієнтом тут працюють індивідуально, з урахуванням його потреб та можливостей.

За додатковою інформацією звертайтесь за телефоном +380 68 525 2828.

м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола 51г

Реклама

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...